Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 квітня 2019, 14:32

$3 млрд для МММ: як та скільки заробляють криптопіраміди

Кожен інвестор таємно мріє вкласти гроші так, щоб отримувати сотні відсотків доходу. На цій слабкій струнці вже сотні років грають різного роду шахраї. Остання афера світового масштабу — OneCoin. Ця мережа активно діє і в Україні.

Поле діяльності для шахраїв розширилося з появою ринку криптовалют та їх популяризацією серед населення.

Два роки тому криптовалюти показали небачене зростання, ніж привернули увагу, в тому числі, і простих громадян. Люди масово кинулися інвестувати в монети. Так, на початок 2017 року BTC коштував $1030, а до кінця того ж року — майже $20 000.  Складно уявити, який традиційний актив може принести подібну дохідність.

Правда, пузир незабаром луснув, і зараз ціна BTC коливається близько $3500-4000. Але в головах людей щільно засів стереотип про надприбутковість криптовалют. Тепер вони готові нести свої гроші в найбільш сумнівні проекти. І, звичайно, часто їх втрачають.

Діти, Forex, блокчейн та пакети 

На початку березня ЗМІ повідомили про арешт Костянтина Ігнатова — одного з передбачуваних організаторів скандально відомої фінансової піраміди OneCoin. Прокуратура Південного округу Нью-Йорка також пред'явила звинувачення в шахрайстві його сестрі і партнеру за «бізнесом» — Ружі Ігнатовій. Ще раніше, у вересні минулого року, був заарештований ще один лідер цієї «криптовалютної компанії» — Марк Скотт.

У чому ж була суть цього скандального інвестпроекту, який вони очолювали, і який виманив у довірливих вкладників мільярди євро?

OneCoin з'явився в 2014 році. Його засновником та ідейним натхненником стала уродженка Болгарії з німецьким громадянством Ружа Ігнатова. Компанія зареєструвалася в столиці Болгарії — Софії і почала просувати свою «інноваційну» криптовалюту.

За 5 років свого існування OneCoin виріс з локального бізнесу в мультимільярдну міжнародну піраміду.

Значну частку доходу OneCoin приносив продаж освітніх пакетів з криптовалютного трейдингу. Компанія працювала за принципом багаторівневої маркетингової системи (MLM). За залучення в піраміду нових інвесторів та продаж пакетів новим клієнтам її учасники отримували непогані комісії — іноді до 10% від суми. З огляду на те, що навчання в OneCoin — задоволення не з дешевих, на продажі пакетів можна було заробити кругленьку суму.

Наприклад, OneAcademy пропонує пройти курси з фінансів, форексу і юридичних аспектів. Всі курси надаються в рамках пакетів послуг. Ціни змінюються в залежності від тематики і рівня знань клієнта, і варіюються в діапазоні від €110 до €55 555. Студентів також обіцяють забезпечити деякою кількістю криптовалюти One. На сайті говориться, що їх можна буде витратити на «майнінг криптовалюти», який принесе надзвичайний прибуток. 

Деякі учасники мережі OneCoin отримують 10% комісійних з кожного проданого пакета

Ще один напрямок — OneLife. Компанія продає проекти, в рамках яких можна брати участь в «розвитку екосистеми» криптовалюти та навчатися. Вартість членства варіюється від €110 до €55 555.

OneCoin надає послуги з хмарного зберігання даних. На вибір є три пакети: один безкоштовний, інший за €583 та ще за €3333. Звичайно, при купівлі користувач отримує не тільки «безпечне зберігання даних», а й безкоштовні токени ONE.

У OneCoin є власна е-комерц платформа — Dealshaker. Це такий собі кріптоOLX, де всі товари продаються за криптовалюту ONE.

Варто згадати і про нібито некомерційну організацію OneWorld Foundation, яка виховує і навчає дітей у всьому світі.

Завдяки такому різноманіттю проектів, компанії вдалося залучити понад 3 млн учасників увсьому світі. А продаж пакетів приніс €3,3 млрд доходу тільки в період з 4 кварталу 2014 до 3 кварталу 2016 року. Чистий прибуток за цей час бувна рівні €2,2 млрд.

20 років за криптовалюту

Діяльність «піраміди» вже давно потрапила в поле зору правоохоронців відразу декількох країн, які і оголосили полювання на промоутерів проекту.

Ще навесні минулого року влада Китаю заарештувала 98 людей, так чи інакше пов'язаних з OneCoin. Як стверджують правоохоронні органи країни, в схемі брало участь 2 млн осіб, і вони вклали в криптопроект понад $2 млрд. Більшу частину — $1,7 млрд — вдалося повернути інвесторам. Обвинуваченим загрожує до 5 років позбавлення волі за обман довірливих громадян.

Проти OneCoin ополчилися влади Бельгії, Великобританії, Уганди, Італії, Нігерії, Німеччини, Індії, Угорщини, В'єтнаму, Австрії, Фінляндії, Люксембурга, Болгарії, і навіть Самоа.

Але удар в саме серце проекту завдали США, провівши арешт Костянтина Ігнатова.

Правоохоронці також відкрили деякі подробиці того, як функціонувала піраміда.

На сайті OneCoin говориться, що їх монети — це перша повністю прозора глобальна криптовалюта, яку «легко видобувати, легко продавати та просто використовувати». Мовляв, саме вона в майбутньому стане наріжним каменем фінансової революції.

Але в ФБР вважають інакше. «OneCoin — криптовалюта, яка існувала тільки в головах її творців і їх спільників. На відміну від автентичних криптовалют, які зберігають записи транзакційної історії інвесторів, OneCoin просто не мав ніякої вартості. Проект не дозволяв інвесторам відстежувати свої гроші, а за криптовалюту не можна було нічого купити », — стверджує помічник директора ФБР Вільям Суїні.

Фото: Ружа Ігнатова. Зараз знаходиться в розшуку. Їй загрожує до 25 років позбавлення волі

В ході розслідування було встановлено, що OneCoin пропонував майнінг криптовалютина власних серверах. Але насправді ніякого майнінгуне було. Криптовалюта випускалася лише за наказом менеджменту.

Як стверджують в компанії, ціна ONE визначається ринковими законами попиту та пропозиції. Вартість токена зросла з €0,50 в 2014 році до €29,95 в січні 2019 року. Але слідчі кажуть, що курс валюти, як і обсяги її випуску, контролював особисто Ігнатов. А вся історія з криптомонетамиспочатку затівалася заради обману інвесторів.

За даними влади США, OneCoin працював заодно і як пральня для «брудних» грошей. У проект вкладали кошти уявні «інвестиційні фонди», які намагалися приховати джерела походження коштів.

Доходи від OneCoin також «відмивали». У цьому сімейству Ігнатовихдопомагав американський адвокат Марк Скотт. Отримані гроші перетікали на рахунки офшорних банків. Так їм вдалося відмити близько $400 млн.

Все це не заважало менеджерам OneCoin успішно просувати проект. А щоб підігріти інтерес учасників «піраміди», Костянтин Ігнатов постійно обіцяв провести ICO (аналог IPO). Правда, дата постійно відкладалася, і монети так і не випустили.

Тепер Костянтина Ігнатова звинувачують в шахрайстві і змові. За законодавством США, йому загрожує до 20 років тюремного ув'язнення. Ружа Ігнатова все ще на волі. На неї заведено кілька справ, які за сукупністю можуть «потягнути» на 25 років в'язниці.

Україна та OneCoin 

«КриптоМММ» не обійшла стороною Україну. Група заповзятливих бізнесменів спробувала розгорнути свою мережу і в нашій країні.

Ще в 2017 році в програмі Інсайдер на ICTV правозахисник, директор Юридичної консалтингової групи «Лекс» Богдан Хаустов розкрив подробиці функціонування криптопіраміди. За його словами, він збирав усю інформацію крихтами від ошуканих вкладників.

«Я — не фахівець в криптовалютах, але зрозуміти, що це піраміда, не склало труднощів. Наприклад, багато було злизано з МММ 2011-2012 рр. У структурах знаходилися «пірамідобудівники», МЛМщики, які застосовували дешеві маніпуляції та мавпували, наслідуючи багатим, діловим людям», — розповідає він.

Два роки тому Хаустов звертався із заявами до правоохоронних органів. Але стражі порядку не зацікавилися справою. «На мене виходили представники Національної поліції в 2017-му році. Далі розмов це не пішло, хоча вони чітко розуміли, що мають справу з фінансовою пірамідою і глобальним шахрайством», — стверджує він.

Зреагував тільки Департамент контррозвідки СБУ — служба заборонила в'їзд не територія України деяким учасникам OneCoin. У їх числі опинилися Удо Деппіш, Рустем Білялов, Надія Станчуляк та Вадим Смирнов. Очевидно, проти них зіграв той факт, що вони влаштовували лекції в окупованому Криму.

У числі учасників української криптопіраміди були представники практично всіх верств населення — від студентів і пенсіонерів до підприємців і політиків. При ТПП України був навіть організований круглий стіл за участю Раджа Деліка — одного з представників і засновників українського OneCoin.

В Україні на Деліка була зареєстрована юркомпанія «Ванкоін Ворлд». Але в 2017 році її перейменували в «Градж Фінанс». Зараз вона знаходиться в стадії ліквідації. Також в її засновниках значиться Сергій Гречний.

Фото: Радж Делік. Його мережа OneCoin налічує близько 3500 осіб.

Це не єдині бізнеси підприємців. На Деліка зареєстрована ще одна компанія — «Крипто Фінанс». У цієї компанії є сайт cryptofinance.com.ua, але в даний момент він не працює. Є у компанії і група у Facebook. Відповідно до опису, вона надає консалтингові послуги із заробітку на криптовалютах.

Сергій Гречний є засновником більше десятка компаній. Також Гречний — почесний консул Республіки Казахстан у Запоріжжі, і активний підприємець. 

Погляд зсередини

«Мінфіну» вдалося поговорити з Раджем Деліком, і він не заперечує своєї участі в OneCoin. За його словами, він з Сергієм Гречним дійсно зареєстрували «Ванкоін Ворлд». У той час для них подібне заняття було в новинку. Адже тема з криптовалютами і блокчейном тільки набирала обертів, а до цього бізнесмени працювали зовсім в іншій сфері.

«Я з товарного бізнесу. А тут якісь криптовалюти і блокчейн, ніким не визнані і не узаконені», — каже Радж Делік.

Після вивчення теми Радж зважився «спробувати», і разом з чотирма партнерами відкрив українське представництво.

Радж стверджує, що його мережа нараховує близько 3000-3500 чоловік в Україні. Але особисто він запросив зі своїх знайомих тільки 15-20 чоловік. Решту зробив мережевий маркетинг. Радж став представником структури в Україні — їздив містами з презентацією OneCoin і криптовалют в цілому.

Хоча сам бізнесмен не вважає себе ключовою персоною в українському проекті. «Світлана Корнійчук і Валерій Рау — фігури номер один. Вони і привезли бізнес в Україні. Вони обидва з Дніпра і їх статус найбільший в Україні — Blue Diamond. Я в їх мережі в статусі Diamond».

За підрахунками Раджа Деліка, на Україну припадало лише 1% від світового ринку OneCoin.

Всі ризики він усвідомлював із самого старту. «Спочатку я розумів, що це дуже ризикована штука. Мені це віддалено нагадувало ринок акцій. Наприклад, коли хтось вкладає в акції стартапів, а не великих компаній — потрібно віддавати собі звіт, що щось може не спрацювати і інвестор втратить гроші», — розповів Радж Делік «Мінфіну».

Саме тому Радж попереджав потенційних інвесторів, що сподіватися на швидкий прибуток тут не варто. А вкладати — тільки гроші, які не шкода втратити. Однак, за його словами, далеко не всі промоутери слідували подібним принципам. Багато користувалися низькою фінансовою грамотністю населення, і пропонували потенційним інвесторам «швидко підняти гроші».

«Я не затятий фанат OneCoin, і розумію ризики. За цей час я наростив криптовалюти OneCoin на тисячі євро, і знаю, що є ризик їх не вивести», — каже Делік.

Тим не менш, він не вважає OneCoin — фінансовою пірамідою. «OneCoin за час свого існування ніколи нікому не платив ні дивідендів за монетами, ні викуповував цю криптовалюту. Ті люди, які купували пакети, отримували і криптовалюту. Але продати ці монети неможливо. Вони досі нічого не отримали з цього. OneCoin платить тільки відсоток від продажів пакета. Швидкої наживи тут немає. Так працюють всі проекти з мережевим маркетингом», — каже Радж.

Комісія за продаж пакета могла досягати 10% від його вартості. З них 6% можна було перевести в готівку, а на 4% примусово купувалася криптовалюта OneCoin.

Що ж стосується арешту Костянтина Ігнатова, Радж Делік вважає, що причина криється в жорсткому ставленні Сполучених Штатів до криптовалют і мережевого маркетингу. До того ж, на Костянтина Ігнатова могли «точити зуб» партнери, які і «здали» його правоохоронним органам.

Фото: Костянтин Ігнатов. За даними влади США, Ігнатов затриманий і чекає суду. Йому загрожує до 20 років позбавлення волі

Але у всьому, що сталося є і вина інвесторів. Радж стверджує, що багато хто з них зовсім не вникали, куди несуть свої гроші. Врешті-решт, через це виникало невдоволення.

Зараз же інтерес до OneCoin вщух. Але Радж вважає, що це навіть непогано — тепер можна сконцентрувати увагу на розвитку бізнесу. Зокрема, зараз бізнесмен просуває торгову площадку Dealshaker — єдине місце, де можна витратити криптовалюту OneCoin.

Нести гроші чи ні

Мережа OneCoin продовжує працювати в Україні. Але поки що правоохоронні органи не вживають ніяких дій щодо «піраміди».

«Мінфіну» вдалося виявити сайт компанії, де вказані контактні дані. Зокрема, адреса – Київ, вул. Хрещатик, будинок 7/11 оф. 629 і два телефонних номери. Ми перевірили номера — вони робочі, а люди «на іншому кінці» проводу запрошують відвідати офіс.

Також в інтернеті можна знайти безліч згадок про тих чи інших представників проекту. Частина з них вже давно покинула OneCoin. Але є і такі, хто залишився.

«Мінфіну» також вдалося розшукати профіль OneCoin на порталі для пошуку роботи Work.ua. Контактною особою тут вказаний якийсь Володимир Прокопенко. Телефон не працює. Знайти Прокопенко не вийшло.

З інших примітних знахідок — ресторан Green Villa. Нібито, він приймає OneCoin до оплати.

Олексій Рябуха

Коментарі - 5

+
0
bonv
bonv
1 квітня 2019, 14:43
#
В піраміди гроші не несіть…
+
+38
bonv
bonv
1 квітня 2019, 14:44
#
Жили-були миші й усі їх ображали. Якось пішли вони до мудрої сови й кажуть:
— Мудра сово, допоможи нам порадою. Все нас ображають, коти, лиси, пугачі. Що нам робити?
Сова подумала й каже:
— А ви станьте їжачками. В їжаків є голки, їх ніхто не ображає.
Миші зраділи й побігли додому. Але дорогою одна миша сказала:
— Як же ми станемо їжачками? — і всі побігли назад, щоби задати це питання мудрій сові.
Прибігши, вони спитали:
— Мудра сово, а як же ми станемо їжачками?
А сова їм відповідає:
— Хлопці, ви мені голову дурним не забивайте. Я мислю стратегічно!
+
0
yarg
yarg
2 квітня 2019, 10:33
#
Обычная коин-история.
А какая буча поднимется когда все узнают то же самое о битке :)
+
0
Arkadiyf
Arkadiyf
7 травня 2019, 9:56
#
Глупо было бы не ожидать от США, с ее печатным станком ФРС, такой реакции. Тем не менее процесс уже не остановить.Блокчейн и криптовалюты вытеснят старую фин. систему.
+
0
yarg
yarg
7 травня 2019, 11:12
#
Не вопрос. продавайте имущество за коины. Я их намайню сколько угодно. А китайцы — и подавно.
А мы поживем в долларе.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися