Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 березня 2019, 14:20

Валютна аномалія триває

Наближення виборів стимулює «грошометання», а на ринку внутрішніх облігацій спостерігається новий сплеск активності.

Хто спровокував інтерес інвесторів до ОВДП, чим викликана валютна аномалія і чому Україна заздрить Гані — розповів у своїйколонці на НВ  спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon capital Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений текст блогу.

Тривають стабільно високі надходження коштів до фондів, що інвестують у борги ринків, що розвиваються. Це підштовхує країни третього світу виходити і брати побільше, поки дають. На цьому тижні на ринок єврооблігацій вийшла Гана. Вийшла з тріумфом, фестивалем і яскравим святом. Африканська країна, що має рейтинг вище, ніж Україна, змогла залучити $ 3 млрд. При цьому попит досягав $ 21 млрд. Чорною заздрістю дивляться на цю ситуацію в українському Мінфіні. І хотіли б вийти на ринок по гроші, але до кінця виборів не можуть.

Проте ціни в українському сегменті єврооблігацій зросли на 1-1,5 пункта за останній тиждень. Середня прибутковість по кривій прийшла до рівня в 8,3%. І чим нижче падає рейтинг Тимошенко, тим вище йдуть ціни на український борг. Хоча навіть зараз очевидно, що траншу нам не бачити раніше липня — і то, якщо вдасться виконати програму. Тому що, наприклад, коли в рамках реформ податкової та митниці зараз набирають голів цих відомств на зарплату в 24 тисячі гривень, є сумніви, що знайдені персонажі будуть позитивно сприйняті МВФ.

Добре себе почувають папери корпоративних емітентів, де динаміці котирувань радіють як власники державних банків, так і, наприклад, Метінвесту.

На ринку внутрішніх облігацій новий сплеск активності, що дозволяє Мінфіну залучати за аукціон до $500 млн в еквіваленті. Цього разу нам знову частково допомогла світова закуліса. Goldman Sachs випустив звіт, у якому написав, що після відкриття внутрішнього ринку облігацій, у результаті запуску Clearstream, в ОВДП можуть зайти іноземці на суму більше 150 млрд грн. А коли йде така хвиля, ніхто не хоче залишатися останнім у черзі. Очевидно, що це буде стимулювати як зміцнення курсу, так і падіння прибутковості.

В результаті Мінфін провів другий за успішністю аукціон в сезоні, а основний попит припав на гривневі папери, що купуються іноземцями. Цікаво, але навіть те, що нерезиденти, очевидно, зайшли в дворічні папери, не вплинуло на курс гривні.

Валютна аномалія триває: у період сезонної слабкості долара щодо гривні курс піднявся вище 27,0 і вперто не робить спроб опуститися нижче, хоч останніми днями поступово знижується. І якщо відсутність ефекту від нерезидентів можна пояснити тим, що вони просто перекладалися у більш довгі папери, продаючи короткі ОВДП, то що тисне на гривню останні два тижні, сказати складно. Тим більше, Укрзалізниця активно заперечує свою провину.

Такий тиск можна назвати звичним паранормальним явищем, адже він був помічений і у 2016-му, і у 2018 році. Поки що можна лише підозрювати продавців імпортних тюльпанів, які щорічно після 8-го березня переводять свої доходи в валюту.

Що нового цього року – це вибори і активне грошометання з цього приводу. Підозрювати пенсіонерів у тому, що вони розгойдують курс, важко. Однак можна легко уявити, що велика частина грошей, спрямована у вигляді кешу в регіони для стимулювання голосування, просто розкрадається по дорозі. Стандартна історія для України. А ось люди, які до цього причетні, цілком можуть тут же переводити ці гроші у долари. І це частково могло б пояснити той факт, що драйвером зростання курсу у ці дні був чорний ринок. Але якщо брати цю версію як основну, то складно зрозуміти, чому аномалія відбувалася у 2016 і 2018 роках, і чому курсові хвилювання поступово заспокоюються.

Коментарі - 15

+
+79
Цой Жив
Цой Жив
22 березня 2019, 16:06
#
«… І чим нижче падає рейтинг Тимошенко, тим вище йдуть ціни на український борг...»
Дякую п.Фурсі, як завжди цікаво читати.
+
+108
RAhunokUA
RAhunokUA
22 березня 2019, 18:33
#
«то что давит на гривну последние две недели, сказать сложно»

Эксперт уже который раз, окучивая эффект выборов в разрезе «аномалии», не упоминает логичный эффект хеджирования капитала нынешней командой властьимущих и их окружения. Ситуация пока не в пользу их, просто распродают гривну, потому и аномалии. Нерезидентам то ничего не грозит, а вот другим… Нечто такое было в начале 2014 года, но масштаб сейчас пожиже пока. А там как карта ляжет.
+
+10
SAndreyS
SAndreyS
22 березня 2019, 22:09
#
Ну, понятно, все в стиле заговора масонов
+
+31
0525ch
0525ch
23 березня 2019, 13:12
#
Так явный же пор… бот, что ж тут непонятного.
+
0
yarg
yarg
24 березня 2019, 11:33
#
@Потому что, например, когда в рамках реформ налоговой и таможни сейчас набирают глав этих ведомств на зарплату в 24 тысячи гривен, то есть сомнения, что найденные персонажи будут позитивно восприняты МВФ.@

это типа «с нищебродами мы не разговариваем»?
+
+56
Kanarej
Kanarej
24 березня 2019, 19:53
#
Нет, типа что на такие деньги адекватных честных людей найти проблематично
+
0
yarg
yarg
24 березня 2019, 23:50
#
У президента у нас — 28000 вроде… а здесь 24000 истерику вызвали?
+
+10
Kanarej
Kanarej
25 березня 2019, 15:19
#
Так 28000 тоже не является адекватной зарплатой президента.
+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
25 березня 2019, 16:08
#
Kanarej, он и на столько не наработал. Если также будет следующий президент работать, то вполовину урезать было бы не лишним.
+
+40
yarg
yarg
25 березня 2019, 16:44
#
Та можно как в парагвае — 200 долларов в месяц платить. Какие проблемы? если нас не интересует результат… И фигня что пойдет или бомж, или вор, которому на зарплату пофиг.
+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
25 березня 2019, 16:47
#
Yarg, повезло. Удачно карта легла. Нам, видите, никак всё не везет… Но если долго пытаться, то рано или поздно карта ляжет правильно…
+
+24
Kanarej
Kanarej
25 березня 2019, 16:48
#
Доживем ли? :) Да и пока пытаться будем — от страны рожки да ножки останутся :)
+
+25
yarg
yarg
25 березня 2019, 17:14
#
Кому именно повезло? парагваю? даа… экономики нет, преступность такая что без ствола за хлебом не ходят — зато у президента маленькая зарплата. круто…
+
+7
RAhunokUA
RAhunokUA
25 березня 2019, 17:36
#
Yarg, Уругвай (я подумал о нем речь, за Парагвай не знаю) — одна из успешнейших стран ЛатАмерики и есть политический столп региона. Вам прям не угодишь. По сравнению с соседними странами там вообще зашибись. Вы склонны сравнивать себя не со странами аналогичной формации, а со Швецией, поди. Ну да, со Швецией не очень выглядит. Но зато на ЗП президента экономят. В Швеции королевский двор с балами и прислугой нужно финансировать.
+
+15
SAndreyS
SAndreyS
25 березня 2019, 17:46
#
Вообще-то з/п президента Уругвая — 12 тыс. долл. в мес.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися