Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 березня 2019, 17:40

Олена Дмітрієва: «На первинному ринку житла надавати іпотечні кредити готові лише 10 банків»

Заступник голови правління Глобус Банку на засіданні Комітету з питань житлової нерухомості URE Club.

За словами Олени Дмітрієвої, у 2019-му навряд чи варто очікувати істотного зниження процентних ставок.

«При діючих відсоткових ставках, розвивати іпотечне кредитування можливо тільки шляхом спільних програмах з компаніями-забудовниками. Уже зараз існує пласт клієнтів, які готові купити квартири тільки при використанні таких кредитних програм. Крім цього, очікується, що істотно зросте цікавість до спільних іпотечних програм у забудовників Львова, Одеси, Дніпра», — підкреслила вона.

За останніми даними, в загальній кількості угод по відчуженню майна іпотечні договори не перевищують 3%.

«Усього в 2018 році було видано 2,5 млрд грн іпотечних кредитів, включаючи купівлю нерухомості на первинному і вторинному ринках, а також під заставу нерухомості. На сьогоднішній день частка іпотечних портфелів українських банків становить всього 2% від загальних активів банківської системи. Разом з тим, ми оцінюємо потенціал ринку іпотеки в 10 млрд грн на рік. Це в 4 рази більше, ніж видано в 2018 році», — повідомила Олена Дмітрієва.

Однією з головних причин, що стримують розвиток іпотеки в Україні, є недостатнє фінансування державних програм. Для стимулювання розвитку іпотечних програм комерційних банків і істотного зниження процентних ставок також необхідне зменшення резервних вимог НБУ з діючих 13% до 2%, які діяли до 2017 року, а майнові права на нерухомість знову повинні стати предметом застави. Зниження резервних вимог дозволить більшій кількості комерційних банків розвивати свої іпотечні програми. При збереженні існуючих правил гри, у 2019 році обсяг виданих кредитів не перевищить 3 млрд грн.

Повноцінна ж іпотека дозволить не тільки стимулювати будівництво, а й вплине на ринкові ціни.

Отримати «Бонус до депозитів» від Глобус Банку

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися