Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 березня 2019, 13:50

27 лютого відбувся 2й Український валютний форум

У форумі взяло участь близько 250 осіб — представники законодавчих органів, регулятора, профільних асоціацій, провідних аудиторських, консалтингових та юридичних компаній, банків і небанківських фінансових компаній, а також компаній, що ведуть зовнішньоекономічну діяльність.

Тематично захід був поділений на 3 секції. Перша — умовно законодавча, в якій обговорювалися загальні питання взаємодії ринку та регулятор після набуття чинності Закону «Про валюту і валютні операції», перспективи зняття остаточних обмежень, необхідні доопрацювання, а також курсовий прогноз і нові інструменти хеджування валютних ризиків.

Друга секція — умовно силова, в якій учасники обговорювали проблематику фінмоніторингу і валютного контролю, застосування штрафних санкцій до банків і фінкомпаній, погляд на проблему з боку податкової, а також що несуть в собі Закони про BEPS та SPLIT — ризики і підводні камені.

Секція три — умовно аудиторська, юридична. Тут були розглянуті реальні практичні кейси відкриття рахунків за кордоном, проходження валютної лібералізації на досвіді інших країн, питання комплаєнс, Закон про КІКи та особливості, стан і перспективи ринку мікрокредитування.

Нижче ми зібрали кілька важливих і цікавих, на наш погляд, думок, прогнозів і точок зору експертів форуму.

За словами заступника голови правління НБУ Олега Чурія — одним з головних пріоритетів Національного банку на 2019 рік є продовження валютної лібералізації. При цьому успішність її проходження буде залежати від ряду факторів, серед яких: збереження макрофінансової стабільності, прозоре ведення бізнесу і сплата податків в Україні, збереження плаваючого валютного курсу та поточної монетарної політики НБУ, спрямованої на зниження рівня інфляції. Експерт зазначив, що дуже важливою передумовою для продовження лібералізації є прийняття законів, спрямованих на підвищення якості регулювання небанківського фінансового сектора (законопроект про СПЛІТ) і попередження непродуктивного відтоку капіталу з країни (законопроект про BEPS).

Чурій також розповів, що НБУ продовжує працювати над зниженням рівня доларизації в Україні, який, поки що, залишається високим.

На думку головного експерта Ради НБУ — Віталія Шапрана в ближній перспективі шоків на валютному ринку не очікується. Зараз складається дуже сприятлива ситуація для експортерів. Яскравий боковий тренд спостерігається протягом 12 місяців для агропродукції: пшениця, кукурудза. Зростаючий тренд можна відзначити за залізорудною сировиною. Особливо привабливо виглядає ця ситуація на тлі зниження цін на нафту, для нас нафта та її похідні — основний імпорт.

Що стосується депозитних вкладів — очищення банківської системи призвело до зниження рівня монетизації і, частково, до скорочення терміновості (тривалості) депозитів. В середньому в світі ступінь монетизації до ВВП становить близько 50%. Чим сильніше економіка, тим вище цей показник. Україні для створення достатньої бази, щоб відновити кредитування, потрібно повернутися на рівень монетизації 35 — 45%. Але для цього треба пройти період високих відсоткових ставок. Тому що ціна грошей — це основний фактор повернення грошей в банківську систему.

Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова зазначила ряд позитивних структурних змін в зв'язку з набранням чинності Закона про валютну лібералізацію, серед яких:

1. Нові механізми обміну валют для фізичних осіб — в безготівковій формі онлайн і в готівковій через банкомати. Звичайно обсяги цих операцій поки мізерні (за перший тиждень загальний обсяг придбаної через онлайн банкінг валюти склав близько 19 млн доларів США). Але з іншого боку їх очевидна зручність для клієнтів сприятиме переведенню певних обсягів валютообміну з сірого ринку в офіційний сегмент. До того ж ціна такої операції значно дешевша в порівнянні з готівковими операціями, завдяки чому банки в онлайн пропонують більш вигідні курси.

2. Дозвіл нерезидентам проводити розрахунки через гривневі рахунки в межах України призведе до зниження потреби в покупці продажу валюти. З іншого боку, можливість спростити адміністративні операції з українськими партнерами сприятиме інтересу іноземних компаній до українського ринку, що в свою чергу збільшить надходження валюти в Україну.

3. Дуже важливі зміни для бізнесу — скасування Т + 1 (резервування гривні для купівлі валюти підприємствами за 1 день до операції) і зменшення з 1 березня норми обов'язкового продажу валютних надходжень в 30% (з 50%). Це додасть гнучкості та оперативності у веденні зовнішньоекономічної діяльності. Для валютного ринку в цілому це додатковий фактор волатильності. Але в НБУ достатньо важелів для згладжування локальних коливань. Крім того, збільшення з часом кількості гравців на валютному ринку посилить здатність ринку поглинати тимчасові дисбаланси, які сьогодні здатні істотно розхитувати ринок в межах дня.

Що стосується вузьких місць законодавства, то серед найбільш критичних (над якими НАБУ зараз спільно працює з банками та НБУ) Олена позначила такі:

1) банки повинні проявляти та контролювати платежі своїх клієнтів-резидентів в гривні на рахунки нерезидентів, відкриті в інших банках, але 100%во надійного механізму їх виявлення і немає;

2) затримка із затвердженням оновленого порядку відкриття рахунків створила певний вакуум і колізії, які перешкоджають відкриттю рахунків нерезидентам і здійсненню певних операцій;

3) вимога про відповідність відсоткових ставок за кредитами від нерезидентів ринковим: тут банки між трьох вогнів — клієнтами, НБУ і, потенційно, податківцями;

4) і питання до Міністерства економічного розвитку і торгівлі — «про життя після смерті» тільки скасованої 37-ої статті Закону про зовнішньоекономічну діяльність та переліку винятків з режиму контролю строків розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами (Останнє особливо актуально для послуг, скасування контролю і актів для яких кілька років тому вважалося одним з досягнень уряду).

Директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко в числі досягнень минулого року, а також перших успіхів валютної лібералізації зазначив:

— Поступове «поглиблення» міжбанківського валютного ринку. В першу чергу — за рахунок збільшення обсягів операцій імпорту-експорту. Але і банки почали активніше торгувати на міжбанківському ринку.

— Поява системи Matching (електронна склянка), запропонованої компаніями Refinitiv та Bloomberg, завдяки якій актуальний курс долара до гривні доступний онлайн.

— Значна присутність НБУ на валютному ринку: приблизно 40% торгових днів на рік (майже кожен 2й день). Зі зростанням резервів і стабілізацією умов участь регулятора буде скорочуватися.

— Плаваючий курс.

— Збільшення граничних термінів розрахунків за експортно-імпортними контрактами зі 180 до 360 днів.

— Зниження норми обов'язкового продажу валюти до 30%.

— Скасування вимог Т1.

— Скасування індивідуальних ліцензій як класу.

— Можливість репатріювати дивіденди за 2018 рік для бізнесу — до 7 млн ​​євро на місяць.

— Скасування ліміту на дострокове погашення зовнішніх зобов'язань, а також розширення можливості використання форвардних контрактів.

— Банки отримали можливість здійснювати операції СВОП.

— Банки можуть продавати державні цінні папери, номіновані в іноземній валюті, своїм клієнтам як в гривні, так і в іноземній валюті.

У свою чергу, директор Департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз анонсував спрощений порядок отримання і переоформлення ліцензій:

— генеральна ліцензія для банків на здійснення валютних операцій скасована, відтепер всі валютні операції банки можуть здійснювати на підставі банківської ліцензії;

— для небанківських фінустанов генеральні валютні ліцензії трансформуються в ліцензії на валютні операції;

— спрощено вимоги для отримання нових ліцензій для фінкомпаній. Зокрема, знижено вимоги до капіталу до 5 млн грн, що дозволить установі відкрити 50 точок обміну.

— складніше йдуть справи з компаніями зі страхування життя: більшість з них отримували ліцензії до набуття чинності змін закону «Про страхування» і введення вимоги до капіталу в 10 млн євро і мають значно менший капітал. Зараз у страхових є певний перехідний період.

Начальник управління департаменту фінмоніторингу НБУ Віталій Черняк пообіцяв, що НБУ буде рідше перевіряти підопічних на предмет проведених ними валютних операцій.

Раніше Нацбанк встановлював жорсткий графік перевірок: існувало 12 напрямків, які потрібно було обов'язково моніторити. Тепер перевірки будуть проводитися від одного разу на рік до одного разу на 5 років. Частота буде залежати від ступеня ризикованості операцій, які проводить банк, і даних в звітності фінустанови.

Про досвід проходження валютної лібералізації в Грузії розповів керівник відділу продажів найбільшого забудовника в Грузії — компанії Орбі Груп Павло Міхневич. З 2004 по 2011 рік в Грузії проводилися реформи всього: антикорупційне законодавство, поліція, суди, податкова і т.д. З 26 податків, які діяли до 2003 року, у 2008-му залишилося всього 6. Також є закон про економічну свободу, який забороняє уряду переглядати ставки діючих податків і додавати нові податки без проведення референдуму. Країна зняла всі обмеження на інвестиції.

Процедура відкриття рахунку, подачі заявки на іпотечний кредит, може проходити по скайпу. Клієнт може проходити співбесіду перебуваючи в Києві. Єдиний документ, який вимагає Грузія — це закордонний паспорт. Всі ці кроки призвели до того, що Грузія зараз займає 6е місце в світі і 2е в Європі за простотою ведення бізнесу.

У демо-зоні форуму пройшла виставка спеціалізованого обладнання для роботи з валютою (детектори валют, лічильники, сортувальники, пакувальники банкнот) від світового постачальника банківського обладнання в Україні компанії Cassida Corporation.

А також учасники отримали можливість провести повне тестування нового програмно-технічного комплексу для здійснення валютообмінних операцій від компанії Реноме-Смарт. Даний пристрій може стати повноцінною заміною пункту обміну валют. Крім прямої функції валютообміну апарат дозволяє:

— видавати перекази фізичним особам з-за кордону відразу в національній валюті;

— проводить валідацію купюр (не приймає фальшиві або підозрілі);

— має широкі можливості інтеграції з АБС банк, дистанційний моніторинг технічного стану та наповненості касет;

— друкує квитанції за допомогою чекового термопринтера.

Завершився форум грандіозним розіграшем призів серед учасників:

— Гостьового туру all inclusive від компанії Орбі Груп в сонячну Грузію, який крім екскурсійно-розважальної програми включає гала вечерю з неповторним Вахтангом Кікабідзе.

— 4,5 ной літра ірландського віскі, восьми річної витримки від глобального виробника професійного банківського обладнання та комплексних рішень для обробки готівки від компанії Cassida.

— оригінальні картини: «Money Lisa», «Benji's to Burn» та «Obsidian Franks» від сайту про фінанси та інвестиції Мінфін.

Організатори: BankOnline та популярний сайт про фінанси та інвестиції Minfin.com.ua.

Форум відбувся у співпраці та за підтримки «Незалежної асоціації банків України» — НАБУ.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися