Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 березня 2019, 8:39

Високі ставки за депозитами у гривні компенсують втрати від девальвації — експерт

Високі ставки за депозитами в національній валюті можуть компенсувати вкладникам в довгостроковій перспективі втрати від девальвації гривні. Про це в своєму блозі на «Мінфін» написав головний експерт Ради НБУ Віталій Шапран.

За оцінкою Шапрана, одним з побічних ефектів режиму інфляційного таргетування НБУ стало зростання процентних ставок по депозитах. На початок березня максимальні ставки по гривні досягли 19% річних, у доларах і євро — 5,65%.

«На жаль, в Україні ринок живе не довгостроковими стратегіями і дотриманням основних принципів управління ризиками, а спекуляціями. 75% економічно активного населення задає питання: «що буде з курсом долара?», Бажаючи вийти з гривні, яку можна було розміщувати останні 10 років під 15-20% річних, в долар або євро. Звичайно, стратегія виходу в долар перед обвалом курсу дає найбільші прибутки, але на практиці є проблеми з таймингом. Передбачити обвал важко, вгадавши один раз, на другий і третій рази можна «пролетіти», — пише експерт.

За його оцінками, аналіз довгих горизонтів говорить про інше. «Наведу приклад. Якщо в січні 2000 року ви обміняли один долар за офіційним курсом 5,21 грн і поклали його на депозитний рахунок в один з держбанків, скажімо, в середньому під 15% річних (в нульових ставки були більше, але для спрощення розрахунків візьмемо в якості середньої ставки 15%), то в січні 2019 року у Вас на рахунку виявиться 74,15 грн або 2,73 долара.

Приблизно така ж сума у ​​Вас набігла б з січня 2000 по січень 2019 року, якби ви розмістив в банку долари США за ставкою 5,3% », — підрахував Шапран.

Тобто, незважаючи на ряд валютних криз, за ​​рахунок високих процентних ставок за депозитами в національній валюті вкладникам в довгостроковій перспективі вдається компенсувати втрати від девальвації гривні.

За словами експерта, нинішнє зростання ставок за депозитами в національній валюті означає, що жорсткість монетарної політики НБУ призвело до того, що банки готові платити більше за грошові ресурси населення і бізнесу. Зрозуміло, що чим вища ціна, тим більше бажаючих продати ці ресурси.

«Другий момент — це зростання довіри до пропозиції банків. У 2016 році якось незручно виходило: вкладникам пропонували по депозиту в доларах часто 0,5-1% річних, при тому, що кредитні ставки в ВКВ становили 10-15%. Такі пропозиції банків були привабливими, і чим віддавати банку ресурс за 0,5%, його часто відправляли в сейф, в клітинку або під матрац. 3-5% у валюті почали оживляти ринок. 15-19% в гривні також привели до пожвавлення на ринку депозитів», — констатує Шапран.

На думку експерта, держава може зробити деякі кроки для того, щоб збільшити приплив валюти і гривні в банківський сектор і посилити вплив нецінових факторів на пропозицію грошей з боку населення.

Наприклад, можна підняти граничний розмір гарантійної суми по депозитах населення від 200 000 гривен до більшої суми. Етичним було б залишити питання про те, наскільки точно піднімати гранична межа, на розсуд ФГВФО. Думаю, що навіть зростання граничного порогу гарантування до 250-300 тис. Міг би позитивно відбитися на загальній динаміці депозитів населення.

ОФОРМИТИ ДЕПОЗИТ І ОТРИМАТИ БОНУС ДО СТАВКОЮ

Коментарі - 7

+
+30
Игорь Коляда
Игорь Коляда
5 березня 2019, 9:15
#
«К сожалению, в Украине рынок живет не долгосрочными стратегиями и соблюдением основных принципов управления рисками, а спекуляциями.

Вот именно — спекуляциями.
И НБУ, как регулятор этого рынка, этому содействует.
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
5 березня 2019, 9:32
#
Уже лучше. Правильная аналитика, показывает, что не важно в какой валюте, важно, что в банках. Есть еще вариант 50 на 50.
+
+11
Captain  Cisco
Captain Cisco
5 березня 2019, 9:49
#
В гривне. В банки. Перед выборами. Отличная стратегия. Мда.
+
+15
AnnaGerman
AnnaGerman
5 березня 2019, 11:05
#
Угрозу девальвации заметить не так уж трудно.
Пример:
В 2010-2013 г. курс стабилен, но поддерживается за счет существенного снижения валютных резервов НБУ и дорогих кредитов (МВФ кредиты под 2-3% не даёт).Чего ожидать?
Будут у власти те кто ставит привязку курса как самоцель — будут причины для девальвации.
+
+15
greenozon
greenozon
5 березня 2019, 11:23
#
>>На начало марта максимальные ставки по гривне достигли 19% годовых, по долларам и евро — 5,65%.

брешуть, нема зараз (початок березня) мкс 18 в гривні і 5 в валюті\
+
0
Денис Денис
Денис Денис
5 березня 2019, 20:36
#
18,5% и 5,5%
+
0
greenozon
greenozon
10 березня 2019, 18:04
#
Де ці високі ставки???
в жодном убанку немає 19, навіть 18 і то десь в якомусь захолустьї…

щось цей « главный эксперт Совета НБУ Виталий Шапран.» забріхується і не червоніє
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися