Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 березня 2019, 10:00

Сьогодні стільці, завтра гроші. Які можливості відкривають кредитки з розстрочкою

Мінфін порівняв умови покупки в розстрочку, доступні власникам карток різних банків.

Багато хто, напевно, стикався з ситуацією, коли на термінову та важливу покупку не вистачало грошей. Наприклад, розбився мобільний телефон, остаточно вийшов з ладу холодильник, вартість ремонту житла виявилася помітно дорожче, ніж планувалося, а вільних коштів під рукою не було.

Найпростішим і швидким рішенням, яке допоможе в такій ситуації, може стати кредитка з розстрочкою. Це банківська карта, яка разом з кредитним лімітом, дає можливість скористатися поетапною оплатою покупки.

Кредитка з розстрочкою дозволяє при розрахунку за товар миттєво розбити суму на кілька платежів. Згодом вони будуть щомісяця списуватися з карти. Після погашення останнього платежу кредит автоматично закривається.

Такий зручний інструмент допомагає економити час на оформлення і погашення кредиту і підійде як для оплати планових покупок, так і в якості «рятувального круга» в разі появи непередбачених витрат.

Як з'ясував «Мінфін», оформити кредитну карту з розстрочкою в Україні можна лише в декількох банках. Тобто, реалізація цієї опції, як видно, доступна тільки високотехнологічним фінустановам, що претендують на значну частку ринку. Мінфін обрав і проаналізував найбільш цікаві кредитки з розстрочкою.

Альфа-Банк Україна

Програма «Миттєва розстрочка на карту» діє в банку вже давно. Однак з 1 лютого 2019 року її умови стали більш вигідними для потенційних позичальників.

Максимальний термін надання розстрочки збільшили до 24 місяців. Тобто, тепер кошти можна позичити на 3, 6, 9, 12, 18 або 24 місяці.

Річна ставка, незалежно від терміну розстрочки, становить умовні 0,01%.

Щомісячна комісія в 1,8% нараховується на всю суму покупки. Таким чином, оформивши розстрочку на 1 рік на суму 10 тис. грн доведеться переплатити 2,16 тис. грн.

Акція, яка діє з 1 до 10 березня 2019 року, дозволить оформити розстрочку з щомісячною комісією 1%. Для тих, хто встигне скористатися цією пропозицією Альфа-Банку, переплата за розстрочкою на один рік на 10 тис. грн знизиться до 1,2 тис. грн.

Максимальна сума, на яку можна скупитися за рахунок опції «Миттєва розстрочка на карту» від Альфа-Банку складає 200 тис. грн. На сьогодні це найщедріша пропозиція на ринку.

Мінімальна сума покупки, яку можна здійснити в розстрочку, становить 1 тис. грн. Тобто, кожен клієнт, який здійснив покупку на 1 тис. грн і вище отримує від Альфа-Банку SMS-повідомлення з номера 3530 з пропозицією оформити розстрочку. Хочемо зауважити, що також існує можливість оформлення розстрочки частково за рахунок власних коштів. Наприклад, ви хочете купити новий мобільний телефон, який коштує 13 тис. грн, але у вас недостатньо кредитного ліміту для оформлення такого роду покупки. З програмою «Миттєва розстрочка на карту» від Альфа Банку — це не проблема. Поповнюйте карту на відсутню різницю, припустимо 3 тис. грн і оформляйте покупку. При цьому розстрочка буде представлена ​​на різницю між власними коштами і доступним кредитним лімітом по карті. Головне, щоб сума за рахунок кредитних коштів була більше 1 тис. грн.

Активація послуги легка і комфортна. Після отримання SMS з пропозицією оформити розстрочку клієнту залишається обрати її термін, відправити SMS на номер 3530 та дочекатися підтвердження активації послуги, яке банк надішле у відповідь.

У будь-яких магазинах будь то будівельний гіпермаркет, супермаркет, магазин техніки або модний бутік, власники кредитних карт Альфа-Банку зможуть оформити покупку в розстрочку абсолютно будь-яких товарів. Це вигідно відрізняє послугу «Миттєва розстрочка на карту» від Альфа-Банку від більшості пропозицій конкурентів, які відкривають можливість покупки в розстрочку тільки в мережах партнерів. А також послуга «Миттєва розстрочка на карту» від Альфа Банку не обмежується мережею магазинів України, існує можливість придбати будь-який товар в будь-якій точці світу і перевести дану покупку в розстрочку.

Monobank

Сервіс «Розстрочка» для власників карток Monobank, банку без відділень, який діє на базі Universal Bank, об'єднує відразу кілька послуг. У їх числі власне «Розстрочка», «Переказ витрат в розстрочку», «Акційна розстрочка» і «Купівля частинами». Запустили всі ці сервіси тільки в 2018 році.

Максимальний термін для всіх вищеназваних послуг становить 24 місяці. За програмами «Розстрочка» та «Переказ витрат в розстрочку» виплати можна розтягнути на термін від 3 до 24 місяців, «Акційна розстрочка» може діяти 12 або 24 місяці, „Купівля частинами“ — 2-24 місяці.

Річна ставка для всіх програм позначена як умовні 0,00001% річних.

Щомісячна комісія для сервісів «Розстрочка» та «Переказ витрат в розстрочку» становить 1,9%. Тобто, переплата за кредитом в 10 тис. грн за 12 місяців складе 2,28 тис. грн.

Переказ витрат в розстрочку пропонується клієнтові за ініціативою банку. Будь-який вже здійснений платіж на суму від 1 тис. грн Monobank може запропонувати перевести в розстрочку, відправивши клієнту відповідні повідомлення. На роздуми відводиться 7 днів.

Акційна розстрочка також пропонується банком на власний розсуд, про що клієнту повідомляють в мобільному додатку. Якщо клієнт скористається пропозицією протягом наступних 30 днів, щомісячна комісія для нього знизиться до 1% від суми розстрочки. За рахунок цього для розстрочки на 12 місяців на 10 тис. грн переплата опуститься до 1,2 тис. грн.

Купівля частинами на тлі інших пропозицій виглядає найбільш вигідною. Щомісячна комісія в цьому випадку не стягується і обслуговування кредиту для покупця дійсно практично нічого не коштує. Однак доступна ця послуга тільки в магазинах — партнерах, які за свій рахунок компенсують банку недоотриманий прибуток. До березня 2019 року таких у Monobank було не більше десяти (Цитрус, Фокстрот, Алло та ін.).

Максимальна сума розстрочки для власників карток Monobank не може перевищувати 100 тис. грн.

Мінімальна сума платежу, який можуть розбити на частини, складає 1 тис. грн.

Активація послуги відбувається через додаток Monobank, де потрібно вказати на яку суму необхідно купити товарів в розстрочку. У момент здійснення платежу сума автоматично розбивається на вказану кількість рівних платежів.

У будь-яких магазинах власники карток Monobank можуть оформити покупку в розстрочку, так само, як і клієнти Альфа-Банку.

ПриватБанк

Сервіси «Оплата частинами» та «Миттєва розстрочка» ПриватБанк запустив ще в 2012 році. Ці послуги доступні власникам кредитних карт «Універсальна», «Універсальна Gold» та елітного пластику (Platinum, Infinite, World Signia / Elite).

Максимальний термін таких кредитів, як і у конкурентів, досягає 24 місяців. Оформити розстрочку можна на будь-який термін від 1 місяця. При мінімальному терміні перший платіж вноситься в момент покупки, другий і завершальний — через місяць.

Щомісячна комісія за найбільш масовою програмою «Миттєва розстрочка» складає 2,9%, що вище ніж у Альфа-Банку і Monobank на 1 відсотковий пункт та більше. Тобто, при оформленні розстрочки на 10 тис. грн на один рік переплата складе 3,48 тис. грн. А якщо платіж буде списуватися за рахунок кредитного ліміту, а не особистих коштів, доведеться заплатити ще 4% від суми щомісячного списання.

Купівля частинами більш приваблива для клієнтів завдяки практичній відсутності комісії, яка складає всього 0,01%. Однак клієнти, здійснюючи покупку, цілком можуть переплутати „Купівлю частинами“ без переплат з дорогою «Миттєвою розстрочкою», яка більш широко поширена на ринку. Також не варто забувати, що «Купівля частинами» перестає бути безкоштовною, коли щомісячний платіж списується за рахунок кредитних коштів. В цьому випадку нараховується комісія в 4% від суми платежу.

Максимальна сума, на яку можна оформити розстрочку власникам кредиток ПриватБанку складає 30 тис. грн, що порівняно з пропозиціями конкурентів виглядає досить скромно.

Мінімальна сума ПриватБанком для купівлі в розстрочку не позначається. Тобто, фактично, розтягнути на кілька місяців можна навіть оплату товарів вартістю в кілька сотень гривень

Активація послуги дуже проста. Досить сказати продавцю про своє бажання скористатися програмами „Миттєва розстрочка“ або „Оплата частинами“, назвати бажану кількість платежів і справа зроблена. В інтернет-магазинах при оформленні замовлення досить обрати відповідну опцію в списку способів оплати.

У партнерських магазинах по всій Україні сервіси ПриватБанку «Миттєва розстрочка» або «Оплата частинами» поширені досить широко. Кількість партнерів, яке вимірюється тисячами, дещо компенсує відсутність можливості купити товар в розстрочку в будь-якому магазині, як це реалізували Альфа-Банк і Monobank. Однак, у більшості партнерів доступна тільки „Миттєва розстрочка“, тоді як вигідна „Оплата частинами“ присутня у куди менш широкого кола мережевих рітейлерів. У їх числі Comfy, Алло, Цитрус, Rozetka та ін.

ПУМБ

Сервіс «В розстрочку» доступний власникам кредитки банку ПУМБ «ВСЕМОЖУ»

Максимальний термін розстрочки, як і в інших прикладах із цього огляду, становить 24 місяці

Щомісячна комісія у ПУМБ вища, ніж у конкурентів і становить 3% річних. Однак полегшити кредитне навантаження допомагає пільговий період в 3 місяці, протягом яких комісія не нараховується. Таким чином, розстрочка на 3 місяці фактично може обійтися безкоштовно. А у випадку, якщо клієнт оформив розстрочку на рік на суму 10 тис. грн переплата складе 2,7 тис. грн — менше, ніж в ПриватБанку, але більше, ніж в Альфа-Банку і Monobank.

Мінімальна сума, на яку можуть оформити розстрочку власники карти „ВСЕМОЖУ“, становить 500 грн

Максимальна сума досягає 50 тис. грн

Активація послуги в партнерських магазинах відбувається автоматично. Для того, щоб домовитися про розстрочку оплати товару в інших магазинах необхідно зв'язуватися з банком по телефону, через ПУМБ оnline або відвідувати відділення.

У партнерських магазинах — в мережах «Цитрус», «ELDORADO», Comfy, «Нова Лінія», «Епіцентр» і в інтернет-магазинах Rozetka, «Фокстрот» та ELDORADO оформити розстрочку можна автоматично. В інших випадках питання необхідно врегулювати з банком

Порівняння кредиток з розстрочкою різних банків на базі карт масового сегменту*

Банк

Альфа-Банк

Monobank

ПриватБанк

ПУМБ

Назва карти

Максимум

Monobank

Універсальна

ВСЕМОЖУ

Тип карти

MasterCard Debit World

MasterCard

MasterCard

MasterCard

Кредитний ліміт, грн

500 — 200000

до 100000

до 50000

до 200000

Пільговий період, днів

55

62

55

62

Ставка за кредитом після пільгового періоду, річних

39,99%

38,4%

43,2%

58%

Мінімальний обов’язковий платіж, від заборгованості

5%

5%

5%

3%

Сума розстрочки, грн

1000 — 200000

1000 — 100000

0 — 30000

500 — 50000

Термін розстрочки, місяців

3 — 24

3 — 24

1 — 24

до 24

Вартість розстрочки (щомісячна комісія)

1,8%,

1% (при оформленні розстрочки з 01.03 до 10.03)

1,9%

2,9%

3% (пільговий період — 3 місяці)

Сума переплати при оформленні розстрочки на рік на суму 10 тис. грн

2,16 тис. грн

2,28 тис. грн

3,48 тис. грн

2,7 тис. грн

*Без урахування акційних пропозицій та партнерських програм, в рамках яких комісію банку компенсує продавець

Коментарі - 2

+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
1 березня 2019, 13:11
#
Так кредит или растрочка?
+
0
переигравший ботокс
переигравший ботокс
3 березня 2019, 13:05
#
Эмиграция
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися