Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 лютого 2019, 15:02

Вибори починають впливати на курс гривні

На світових ринках падає вартість газу і зростає ціна руди. А в Україні напередодні виборів гривня зберігає спокій та навіть міцнішає.

Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса розповів у своїй колонці на «НВ» про ситуацію на фондових ринках і чому, незважаючи на зростання ціни на руду, інвестори не поспішають купувати акції Ferrexpo. «Мінфін» публікує скорочений варіант колонки.

На світових ринках трапився нудний короткий тиждень. Індекс S&P500 відкриється в п'ятницю на рівні в 2774 пунктів. Можливо, це затишшя перед бурею, адже наступного тижня заплановано презентацію звіту Мюллера, що має розігнати нудьгу.

Веселіше на ринках, що розвиваються, куди продовжують надходити нові гроші. Після блискучого дебюту Узбекистану на арену вийшов Єгипет, — ще одна країна з надійним диктатором на чолі. Попит на папери Єгипту в 5 разів перевищив пропозицію, а самі єврооблігації Єгипту (довжиною у 30 років) випускалися з прибутковістю нижче, ніж демонстрував вторинний ринок. Покупці забули про премію за первинне розміщення, штовхаючись ліктями за право приткнути свої гроші хоч кудись.

Український ринок, придавлений нашими виборами, дуже хоче рости разом з іншими хлопцями, але не може. Цього тижня приводом для покупок і зростання цін стала фотографія з інстаграма Зеленського, на якій зображено двох шанованих ринком політиків і реформаторів. Інвестори зраділи, адже це дає надію, що у разі перемоги Зеленський не пошле МВФ туди, куди посилає герой його серіалу, а буде виконувати програму. Загалом, Україна продовжує радувати своєю нестандартністю і дивувати навіть бувалих спекулянтів. Так чи інакше, українські суверенні папери додали пару пунктів, і тепер середня прибутковість по кривій становить 9,3%.

Мінфіну вдалося оформити другий транш позики, частково гарантованого Світовим банком, на $630 млн. Дрібниця, а приємно. Тим більше, схоже, що на внутрішньому ринку запал попиту вичерпався. Іноземці прокотилися на зміцненні гривні і тепер взяли паузу у покупках гривневих ОВДП, — чи то чекаючи результатів виборів, чи то запуску Clearstream, який повинен значно спростити візит на внутрішній ринок. Цього тижня на первинному аукціоні Мінфіну ставки за гривневими паперів залишилися незмінними, так само як і дуже помірний попит. Основу розміщення другий тиждень поспіль складають вкрай короткі валютні папери.

На цьому тлі дивує гривня, яка навіть без підтримки нерезидентів повернулася до рівня у 27,0 гривень за долар, демонструючи чудеса впевненості в собі, хоча до посівної наче ще далеко. Може і ефект виборів, а саме спроба купити більше голосів, ніж твій конкурент, починає трохи впливати на курс. Хоча цинічні банкіри кивають в сторону аграріїв, які вирішили підготуватися заздалегідь. Тим більше, схоже, погода сприяє ранній посівній.

А ще погода сприяє зниженню вартості газу на європейських біржах. Тепло по всій Європі, і тепер ціна на торгових майданчиках вже не сильно відрізняється від тієї, за якою уряд змушує Нафтогаз забезпечувати населення. Ще трохи, і в травні можна буде переконувати МВФ, що піднімати ціну взагалі не обов'язково. Це буде складно, але можливо. На відміну від спроб переконати когось у світі у тому, що ціну ще і в 2 рази можна знизити.

Водночас сировинні ринки радують цінами руди, яка вилізла на рівень вище 83 доларів на тлі різноманітних катастроф по всьому світу. Кращої комбінації для українського торгового балансу складно було б і придумати. І якщо на поточний курс гривні ці котирування ще не мають впливу, то на майбутнє національної валюти знову змушують дивитися з оптимізмом.

Можна було б очікувати ралі в акціях Ferrexpo, які торгуються на Лондонській біржі, але вони продовжують скакати вгору і вниз, ніби тенісний м'ячик. Бо навіть на тлі сильної руди, коли, здавалося б, треба купувати і не думати, інвестори раптом дізнаються, що компанія зайнялася благодійністю. І нехай ціна питання невелика, менше $ 10 млн, і у Британії мало кого хвилює, скільки гречки буде роздано десь під Полтавою, однак на арену виходить питання корпоративного управління: якщо одного разу на вибори витратити $ 10 млн, то потім можна кудись спіонерити і $ 100 млн. Загалом, бізнес по-українськи. Ринки, що розвиваються. Що ж ви хотіли.

Коментарі - 1

+
0
MakDi
MakDi
26 лютого 2019, 10:04
#
Спасибо
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися