Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 лютого 2019, 18:10

«Живі» гроші для оплати комунальних платежів — як це працюватиме

Нова модель монетизації субсидій стартує вже з березня цього року. Кошти для розрахунків за комунальні послуги будуть виплачуватися напряму субсидіантам, які зможуть розпоряджатися зекономленими грошима на свій розсуд. 

Відповідне рішення затвердив 6 лютого 2019 року Кабінет міністрів України. Як розповіли у Мінсоцполітиці, паралельно з новою моделлю буде діяти «стара», запущена з січня 2019 року — монетизація за спожиті субсидіантами послуги через Ощадбанк і виплата одержувачам невикористаних субсидій готівкою за результатами вже цього опалювального сезону.

 

Субсидію «старим» субсидіантам будуть перераховувати грошовим переказом через державний Ощадбанк, а пенсіонерам її виплатить Пенсійний фонд — одночасно з пенсією.

Для отримання грошового переказу необхідно буде звернутися до найближчого відділення Ощадбанку з паспортом та ідентифікаційним кодом. Одночасно з виплатою переказу кожному одержувачу субсидії буде відкрито персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії у квітні та травні.

Пенсіонери, які отримають пенсійні виплати через інші банки, зможуть зняти свою субсидію безпосередньо у банкоматі цих банків. Тим, у кого немає пенсійної картки, субсидію разом з пенсією доставить Укрпошта.

Пояснення на прикладі

Якщо сім’я щомісяця отримує від держави субсидію у розмірі 1600 гривень, а платіжка за газ у лютому прийде на 1100 гривень, 500 гривень залишиться їй на власні потреби або для оплати рахунку, скажімо, за воду чи електроенергію. Тобто домогосподарство отримуватиме підтримку від держави у вигляді субсидії готівкою і далі зможе самостійно розраховуватися за спожиті послуги, а зекономлені кошти використати на свій розсуд. Таке поняття як обов’язковий платіж скасовується.

Всі, хто вперше звернувся за субсидією у 2019 році, беруть участь у діючій моделі монетизації. Тобто розрахунки за спожиті послуги за цих осіб з підприємствами здійснюватиме Ощадбанк, а субсидіанти отримають за результатами вже цього опалюваного сезону залишок невикористаної субсидії готівкою через Ощадбанк.

Одержувачам, яким допомогу призначено з 2018 року, Укрпошта у березні доставить повідомлення, яка сума субсидії і яким чином надійде від Уряду для оплати комуналки.

Отже, Уряд паралельно тестує дві моделі монетизації: рішення щодо впровадження однієї з них з травня 2019 року буде прийнято за результатами аналізу їх ефективності.

Коментарі - 5

+
+33
LGroves
LGroves
7 лютого 2019, 10:15
#
Ожидаем стремительный рост долгов по коммуналке.
+
0
ballistic
ballistic
7 лютого 2019, 11:19
#
«Уряд паралельно тестує дві моделі монетизації: рішення щодо впровадження однієї з них з травня 2019 року буде прийнято за результатами аналізу їх ефективності»
— дуже ймовірно, що вибори пройдуть і монетизацію відмінять, як неефективну.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
7 лютого 2019, 12:43
#
Зачем ее ваще платить если на депозите больше принесет, пеня там копейки. Вноси по 100 грн раз в месяц и все.
+
0
Денис Денис
Денис Денис
7 лютого 2019, 20:48
#
Буква Ґ Долг — суд
+
0
Одесское  Мнение
Одесское Мнение
18 лютого 2019, 22:39
#
По вопросу долга:

Если Вы должны банку 100$, это Ваши проблемы.Если Вы должны банку 1000000$, это проблемы банка.
Джон Пол Гетти.

По вопросу суда:
В нашей стране можно судиться, сколько угодно.А потом просто апелляция, и понеслось по новому.

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися