Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 лютого 2019, 17:27

Сильна гривня, високі ставки і рекордний урожай ОВДП

Гривня і євро зміцнюються, НБУ поповнив резерви на 100 млн доларів, а Мінфін продав облігацій на 18,3 млрд грн.

Результати тижня, що минає, підсумовує у свіжій колонці на «НВ» спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. Публікуємо скорочений варіант блогу.

Євро на світових ринках зміцнюється, вийшовши до кінця тижня до позначку 1,144 у парі з доларом. Гарний настрій передається і ринкам, що розвиваються, дістається навіть Україні, правда, в менших дозах. Прибутковість суверенних паперів залишається в діапазоні 8-10%. Гарну новину отримав Метінвест, прогноз рейтингу якого було підвищено. Далися взнаки прекрасні фінансові результати компанії за підсумками 2018 року.

Український Центральний банк не став цього тижня знижувати ставку, залишивши її на рівні 18%. Але змінив риторику, і тепер зниження ставки не виключено вже на наступному засіданні монетарної ради. Послання ринку дозволяє піти навіть трьома шляхами — знизити ставку, підвищити її, якщо станеться форс-мажор, а може просто ще почекати. Основну увагу приділятимуть інфляційним процесам, але політичні ризики можна побачити поміж усіма рядками цього послання.

Гривня продовжує відчувати свою силу, причому, якщо на міжбанківському ринку її зміцнення ледве помітне, то чорний ринок побіг попереду паротяга. І там уже національна валюта торгується ближче до позначки 27,5. Можливо, передчуваючи прихід зубожілих аграріїв з картатими сумками, набитими доларами, які треба буде перевести в гривню перед посівною. Але навіть зараз НБУ активно викуповує надлишок доларів, поповнивши, наприклад, за минулий тиждень свої резерви більше ніж на $100 млн.

На тлі високих ставок і впевненої у собі гривні Мінфін продовжує збирати рекордні врожаї на первинних аукціонах. Цього тижня банки і нерезиденти, а також фізичні особи, які підключилися до них (відсутність податків дуже тішить практичних українських громадян), купили державних облігацій на 18,3 млрд грн. У статистиці знову помітно збільшення частки нерезидентів, Сіті банк продовжує стригти капусту, дорого беручи з нерезидентів, які не бажають заходити на внутрішній ринок України. Водночас ставки залишаються стабільними.

Високий попит знаходить таку ж високу пропозицію, адже зовнішній ринок закритий для Мінфіну, а його потяг до коротких запозичень ще з кінця минулого року (не від хорошого життя) формує велику потребу в рефінансуванні. І переносить її тепер на травень, щоб будь-якому переможцю виборів мало не здалося. І щоб цей переможець одразу відчув потребу у співпраці з МВФ і не забув, що на травень заплановано наступний етап підвищення вартості газу. Хоча не виключено, що з такою динамікою ціни на газ, яка впевнено знижується на європейських біржах, наступні етапи підвищення можуть і не знадобитися.

Коментарі - 6

+
+15
serodi
serodi
1 лютого 2019, 17:59
#
Зря раньше не скинул $ (( подниматься в ближайшие дни не будет?
+
0
Никита Рудой
Никита Рудой
1 лютого 2019, 19:08
#
На значительно уже нет, а чуть-чуть возможно.
+
+6
mary27
mary27
2 лютого 2019, 1:42
#
Спросите AleksandrBank, он делает весьма точные прогнозы.
+
+9
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
2 лютого 2019, 12:42
#
В ресурсно-залежної валюти — курс залежить від ціни на ресурси

Зараз ціни гарні

Найближчі дні — це незрозумілий період часу
+
+44
Arthur77
Arthur77
3 лютого 2019, 18:46
#
С такими запросами Минфина и ставкой по ОВГЗ в 23% не только в ближайшие месяцы не скинете, а может и в ближайший год.Все зависит от Минфина: когда прекратится этот аукцион неслыханной щедрости, тогда появится шанс сбросить доллар.
+
+45
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
3 лютого 2019, 19:52
#
Допоки ми всі непроти платити їм відсотки
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися