Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 січня 2019, 12:09

ФРС США тепер офіційно «в служінні» у фінансових ринків

Несподівано для багатьох (в тому числі і для мене) ФРС перевершив вчора сам себе в намірі «прислужитися» фінансових ринків, так як контраст нової позиції з грудневим заявою став просто безпрецедентним:

  • Виключено згадування про подальші поступових підвищень ставок;
  • Федрезерв готовий ввести гнучке управління скороченням балансу активів;
  • Проте ставка залишається головним інструментом політики;
  • Згадка про баланс ризиків виключено із заяви
  • Федрезерв буде дотримуватися floor system — контроль нижньої межі ефективної процентної ставки за допомогою овернайт РЕПО угод (On RRP). Дана міра по ідеї означає збереження більшої за розміром балансу активів, ніж передбачалося;
  • Показник інфляції, виміряний через індексовані на інфляцію облігації (breakeven inflation) знизився, в той же час інфляційні очікування населення змінилися незначно;
  • Економіка зростає хорошим (solid) темпом, уже не сильним (strong) як було в грудні;
  • Темп капітальних вкладень сповільнилося до помірного, споживчі витрати значно зросли, ринок праці продовжив зміцнюватися.

Повний текст заяви:

Якщо виділити із заяви ризики для політики, що змістилися в бік зниження, і які змусили ФРС натиснути на паузу, то видно, що це так чи інакше пов'язане з фінансовим ринком: сбавленіе темпів капітальних вкладень, уповільнення інфляції, закладену в дисконтну функцію держоблігацій, ринкова волатильність. Здається, спокій менеджерів та інвесторів стало в пріоритеті над стандартними цілями споживча інфляція & безробіття. Іншими словами, ФРС прогнувся під тиском негативних настроїв в корпоративному середовищі.

Що стосується уточнення планів по балансу активів то ФРС і тут поспішив втілити бажане багатьох інвесторів в дійсне. Згідно із заявою, регулятор хоче підтримувати високий рівень надлишкових резервів банків на балансі ФРС (тобто зобов'язань) щоб зберегти колишнє управління ефективною процентною ставкою (так як це головний інструмент політики). Рівноважний обсяг активів відповідно також повинен бути вище, що означає ФРС може не тільки закінчити QT раніше, але і закласти основу для нової програми скупки активів!

У цьому з'явиться необхідність якщо ефективна ставка по федеральних фондах тривалий період буде перевищувати ставку по депозитах надлишкових резервів. Тобто, якщо попит на ринку федеральних коштів продовжить рости банки будуть забирати кошти з депозитів ФРС і будуть позичати їх на федеральному ринку, а низькі резерви погіршують можливості контролю над ефективною процентною ставкою. За ідеєю в такому випадку потрібно підвищувати процентну ставку (тобто встановлювати новий коридор вище), але «терпіння» ФРС в цьому питанні, означає що вони зайдуть з іншого боку — через підтримку більшого обсягу активів (abundant reserves system). Менший темп вилучення ліквідності з економіки (за допомогою зменшення темпів продажу активів) — менше підвищує тиску на вартість кредитних коштів в економіці, тобто на процентну ставку. Що дозволить її утримувати в коридорі on-RRP — IOER

До слова, зараз спред між IOER і ставкою по федеральних фондах уже досяг нуля і незабаром може піти в негативну територію:



Від колишньої самодіяльності «яструба Пауелла» не залишилося ні сліду: глава ФРС лише повторив що говорилося в заяві з невеликими доповненнями.

Артур Ідіатулін, компанія Tickmill UK.

Наш конкурс для ледачих Вгадай NFP.

PRO рахунок умови.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися