Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 січня 2019, 14:19

Аналіз баланс активів федеральної резервної системи: Як ЦБ контролює ставки і яка доля QT

Перед першим засіданням ФРС в цьому році на фінансових ринках складається таке сприйняття ситуації: гострий дефіцит довіри до політики ЦБ в грудні, змусив Пауелла «прогнутися» лише через місяць ( «ФРС буде терплячий у питанні підвищення ставок»), несподівано усвідомивши важливість зворотного зв'язку фінансових ринків у проведенні політики. На мій погляд, за зміною тону комунікації ховалося тоді не більше ніж одномоментне вимога ситуації погасити волатильність і відновити довіру до регулятора. Це підтверджує, наприклад грудневий dot plot, де медіанний прогноз членів FOMC — ще як мінімум одне підвищення ставки в 2019:

Слабо віриться, що ФРС, виходячи з тону Пауелла в січні, міг зіскочити з двох підвищень до 0, всього за якихось два тижні. Однак акцент на «залежно від даних» в основі підходу до політики на сьогоднішньому засіданні може врегулювати протиріччя в м'якій позиції Пауелла і грудневим прогнозами за ставкою.

Сформувавши деяку переконаність щодо темпу підвищення ставок, ринок сконцентрувався на другому факторі ризику в політиці, а саме балансі активів. Випускаючи гроші в обіг за допомогою скупки активів (різних цінних паперів, в основному забезпечених нерухомістю, MBS) протягом майже 10 років, ФРС нарощував на балансі активи (борги агентів), так і зобов'язання (банкноти в обігу).В вересні 2017 року процес розвернувся в зворотну сторону і за деякими оцінками темпи повинні були досягти піку до кінця 2018 року.

Фінансові ринки не радувало заяву Пауелла в минулому році, що процес відбувається «на автопілоті», тобто процес не відрізняється гнучкістю, що не підлаштовується до можливостей економіки переживати скорочення ліквідності. У січні Пауелл як би натякнув, що процес можуть взяти під ручне керування, що запустило циркуляцію чуток, що ФРС на засіданні в січні внесе ясність з цього приводу. Подібні очікування підігріває, наприклад недавня стаття в WSJ, що ФРС розглядає більш ранні терміни зупинки процесу, прийнявши рішення зберегти на балансі більше цінних паперів, ніж очікувалося раніше.

Підлив масла у вогонь і календар минулих і очікуваних скорочень балансу, який вказує на сбавленіе темпів у використанні цього інструменту політики:

Джерело: Zerohedge

На графіку видно, що середини третього кварталу темпи скорочення активів на балансі повинні піти на спад.

Календар планованих змін портфеля активів показує, що більша частина скорочень в 2019 році доведеться на казначейські облігації, а саме на середньо- і довгострокові папери виходячи з наступної таблиці:

Тобто продаж облігацій перш все націлена на відновлення «здорової» ввігнутої форми кривої прибутковості. Для чого? Одна з причин полягає в тому, щоб комерційні банки краще відчували себе зі своїми короткостроковими зобов'язаннями і довгостроковими активами. Тобто підтримували високі темпи кредитування, за рахунок зростання довгострокових ставок щодо короткострокових (що, як раз обумовлює увігнутість кривої прибутковості).

На фінальний обсяг скорочення активів також впливає визначення ФРС параметрів для своєї «системи рясних резервів» (abundant reserves system). До кризи 2008 року ФРС вдавалося контролювати процентну ставку по федеральних фондах з невеликим об'ємом надлишкових резервів фінансових організацій на своєму балансі, за рахунок відносної стабільності попиту фін. установ на депозити в ФРС. Перетоки коштів з грошового ринку на депозити ФРС (банки адже шукають прибутковість!) Були більш-менш стабільними. Однак зі зростанням загального неприйняття до ризику після кризи 2008 року, невеликий обсягом надлишкових резервів банків у ФРС, означав що в разі шоку в економіці грошові потоки можуть бути різко вилучені з короткострокового грошового ринку банками і спрямовані «на збереження» на депозити в ФРС, що різко дестабілізувало ставки на ринку.Відповідно якщо ФРС буде підтримувати високий рівень надлишкових резервів банків у себе на балансі, еластичність ставок на грошовому ринку природно буде нижче до пропозиції грошей на ньому, так як з невеликим відтоком «рухати ставки буде важче». Слід зауважити, що надлишкові резерви на депозиті ФРС вже значно скоротилися з моменту початку посилення політики:

Проте сьогодні у взаєморозумінні (тобто що говорить ФРС і що чує ринок) може бути особливо вираженим сьогодні і стати причиною розчарування, так як перш за все потрібно розуміти який інструмент ФРС вважає основним у своїй політиці. А це процентна ставка. У відсутності помітних ознак уповільнення економіки, ФРС буде невигідно звертатися до обговорення питань про завершення скорочення балансу активів через можливих витрат в неправильній інтерпретації заяви. Ясна позиція з цих питань може бути розцінена як очікувань ФРС швидкого уповільнення економіки, запустити розвиток негативних очікувань на ринку. А це пряма загроза курсу на нормалізацію політики.

Я схиляюся до ведмежою реакції ризикових активів на сьогоднішнє засідання і зростання долара, так як шанси, які закладаються ринком на бичачий сюрприз, здаються сильно заниженими.

Артур Ідіатулін, компанія Tickmill UK

Наш конкурс для ледачих Вгадай NFP

PRO рахунок умови

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися