Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 січня 2019, 8:36

У МЕРТ хочуть відмінити мораторій на продаж землі

Мінекономрозвитку запропонувало президенту Петру Порошенко застосувати право вето до закону про продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі до 1 січня 2020 року. Відповідний висновок підписав міністр економічного розвитку Степан Кубів.

Мінекономрозвитку запропонувало президенту Петру Порошенко застосувати право вето до закону про продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі до 1 січня 2020 року.
Фото: 24tv.ua

Що це означає

У МЕРТ аргументують свою позицію щодо закону тим, що мораторій порушує конституційне право громадян країни володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, що підтвердив Європейський суд з прав людини.

«За оцінками Світового банку, введення ринку землі створило б можливості для зростання ВВП України щорічно на додаткових 0,6-1,6 процентних пункти і дозволило б залучати близько 1,5 млрд доларів додаткових інвестицій в рік», — повідомили в МЕРТ.

Крім того, в міністерстві вважають, що відсутність ринку землі занижує ціни оренди приблизно в п'ять разів, що погіршує добробут 6,9 млн власників земельних паїв.

Також мораторій на продаж землі спонукає фермерів вирощувати переважно однорічні культури, що призводить до втрат 1 тис. доларів з 1 га.

Раніше «Мінфін» повідомляв, що 17 січня Рада не підтримала скасування мораторію на продаж землі.

Коментарі - 2

+
+32
Anatoliy France
Anatoliy France
24 січня 2019, 9:23
#
Ну наконец-то! Хоть кто-то понял что это анахронизм и пора от него избавляться!
+
0
jurius
jurius
24 січня 2019, 18:54
#
По-моему в МЭРТе это всегда понимали ещё с времён Абромавичуса, Ноне всегда понимали премьеры, занятые политикой и популизмом. Не всегда этого замечал и президент, реформаторская активность которого просыпалась перед угрозой срыва траншей. И конечно же вечный тормоз — ВР. По моему шанс отменить позорный мораторий есть лишь 1) после президентских выборов и 2) если президентом станет Петя.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися