Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 січня 2019, 8:10

Легкий старт: дитячий депозит як подарунок на повноліття

Якщо подбати про «дитячий» вклад заздалегідь, накопиченої суми може вистачити на оплату навчання в престижному навчальному закладі або щоб почати свій невеликий бізнес.

Дитячі депозити — специфічний банківський продукт, про який багато українців навіть не чули. Де-юре це довгостроковий вклад, оформлений на неповнолітню особу чи її опікуна. А по суті — інвестиція в майбутнє дитини, можливість зробити старт її дорослого життя не таким складним і більш передбачуваним.

В Україні дитячі депозити наразі не користуються особливою популярністю. Це пов'язано як з побоюванням клієнтів відкривати довгострокові вклади, так і з браком інформації про цей продукт. До того ж в Україні подібні програми пропонує не так багато фінустанов. Ми знайшли дитячі вклади у Приватбанку, ОТП Банку, Альфа-Банку, банку Креді Агріколь та в банку Південний.

«Мінфін» порівняв умови дитячих депозитів: ставки, терміни, суми. А ще ми попросили представників банків розповісти про юридичні тонкощі оформлення таких вкладів, в якій валюті вигідніше накопичувати капітал і в чому відмінність вкладів для неповнолітніх від програм накопичувального страхування.

Чи потрібні дитячі депозити

Керівник департаменту заощаджень ПриватБанку Андрій Шульга говорить, що попит на дитячі вклади в Україні є. «Кілька років тому в банку була схожа програма. Потім її згорнули, але залишилася значна кількість депозитів, які клієнти не тільки не закривають, але продовжують поповнювати» — розповідає фінансист. Оновлена ​​програма депозитів для дітей «Джуніор» стартувала в Приватбанку з листопаду 2018 року.

Директор департаменту з розвитку роздрібних продуктів Альфа-Банку Україна Євген Благінін поділився позитивними результатами роботи: «Альфа-Депозит Дитячий» у портфелі банку з'явився відносно недавно, у вересні 2018 року, але вже сьогодні ми бачимо стабільне зростання продажів даного продукту».

За його словами, дитячий вклад цікавий батькам як надійний фінансовий інструмент інвестування. До того ж, це можливість підвищити рівень фінансової грамотності дитини. На сьогоднішній день найменшому вкладнику Альфа-Банку 1 місяць, а найстаршому — 13 років.

А ось старший експерт сектора розвитку роздрібного бізнесу АТ «ОТП Банк» Марина Стальнікевич оцінює попит на дитячі депозити не так оптимістично. За її словами, депозит на дитину в банку не дуже затребуваний, оскільки ставки за ним — мінімальні.

В якій валюті вигідніше відкривати дитячий депозит

Всі банки з нашого списку, за винятком ОТП, пропонують дитячі вклади в гривні, доларах США та євро.

За словами Андрія Шульги з Приватбанку, зараз набагато частіше відкривають вклади в гривні. «По-перше, у більшості громадян поточні доходи саме в гривні. По-друге, ставки за гривневими вкладами в 5,5 раз вище, ніж за аналогічними вкладами в доларах США. Оскільки ми говоримо про реально довгострокові накопичення, є сенс подумати про рахунки в 2-х валютах. Гривнева частина дасть високий дохід, а іноземна валюта — забезпечить стабільність заощаджень» — радить банкір.

А ось клієнти Альфа-Банку Україна воліють відкривати депозит на дитину в доларах США. Щоб мінімізувати ризики, Євген Благінін рекомендує відкривати вклади 50х50 — половину в гривні, а другу половину розділити між доларом та євро.

Юридичні нюанси

У Приватбанку дитячий депозит оформлюють на одного з батьків з умовою, що в певний момент він передасть права за вкладом дитині. Дату переходу клієнт обирає сам, зміна відбувається автоматично. Починаючи з дати переходу прав на депозит, розпорядником вкладу стає вже доросла дитина. Вона може продовжувати накопичувати, або забрати вклад в будь-який момент без втрати суми нарахованих відсотків.

«У попередній нашій «дитячій» програмі дата переходу прав на депозит фіксувалася при досягненні дитиною віку 18 років. Зараз вкладник сам обирає дату, але не раніше 18-річчя. Можливо, він захоче, щоб дитина стала власником накопиченої суми у 20 років або пізніше, наприклад, після закінчення навчання» — пояснює Андрій Шульга.

Що стосується інших банків, то до 14 років дитячий депозит оформлюється на ім'я дитини від особи батьків або опікунів. Якщо дитині виповнилося 14 років і вона отримала ID карту та ІПН код, вона може відкрити рахунок самостійно.

У випадку Альфа-Банку вклад для неповнолітніх можна оформити на дітей віком до 14-ти років, в Приватбанку — до 16 років, в інших банках — до 18.

Документи для оформлення дитячого депозиту

У банку попросять паспорт та ідентифікаційний номер представника — одного з батьків або опікунів, свідоцтво про народження дитини і його ІПН. Ідентифікаційний номер на дитину можна отримати практично з перших днів його життя, відразу після оформлення свідоцтва про народження.

У Приватбанку вклад Джуніор можна відкрити не тільки на дітей, а й на онуків, племінників, хрещеників. Головна вимога — дитина і його поручитель повинні попередньо пройти процедуру ідентифікації у відділенні банку. А якщо у дитини вже є рахунок, наприклад, карта Юніора, повторна ідентифікація не потрібна. В цьому випадку оформити дитячий вклад можна дистанційно, через Приват24.

В Альфа-Банку можна відкрити депозит на близьких родичів за дорученням або на ім'я третьої особи.

Особливості дитячого депозиту: ставки, можливість поповнення, терміни та умови виплати

Умови вкладів у різних банків істотно відрізняються, починаючи від мінімальної суми вкладу та ставки за депозитами, і закінчуючи можливістю зняти кошти достроково.

Банк, программа

Минимальная сумма вклада

Максимальная сумма вклада

Срок, месяцы

Минимальная сумма пополнения

Ставка, % грн

Ставка, % $

Ставка % Евро,

Условия выплаты процентов

Досрочное

закрытие вклада

Приватбанк, депозит «Джуниор»

2 грн/ 2$/евро

нет

12, с авто-пролонгацией

нет

16,5

3

1,25

ежегодно в конце срока с капитализацией процентов

да

ОТП Банк, депозитный вклад на ребенка

20 $/евро

нет

бессрочный (до достижения 18 лет)

20 $/евро

_

0,25 плавающая

0,01 плавающая

ежегодно

да

Креди Агриколь Банк, депозит «Детский»

500 грн/ 100$/евро

1 млн грн/ эквивалент

бессрочный (до достижения 18 лет)

100 грн/ 20$/евро

11

0,01

0,01

ежегодно (капитализация процентов или выплата на текущий счет)

да

Альфа-Банк, Детский депозит

5 000 грн/ 200$/евро

нет

3 — 36 месяцев

пополнение не предусмотрено

16,50-17,75

4-6,25

0,25-3,5

ежемесячно или ежегодно

нет

Банк Пивденный «Вклад в будущее»

100 грн/ 10$/евро

н/д

13, с авто-пролонгацией

нет

14,75-15

3,25-3,50

1,75-2

ежемесячно/ в конце срока / в конце срока с капитализацией процентов

нет

Ліміти за мінімальною та максимальною сумою вкладу

У більшості випадків відкрити дитячий депозит можна з невеликою сумою на руках — від 100 гривень, 10 доларів США або євро. У Приватбанку умови щодо мінімальної суми дуже привабливі: 2 грн, 2 долари або 2 євро. Але варто враховувати, що сума поповнення в Приваті протягом календарного місяця не може перевищувати початкову суму вкладу.

Найвищі вимоги у Альфа-Банку, де дитячий депозит вам оформлять при наявності 5 000 грн або 200 доларів/євро. «Однак прибутковість такого депозиту дорівнює прибутковості стандартного продукту на аналогічний термін, що на ринку України зустрічається досить рідко», — зазначає Євген Благінін.

Щодо максимальної суми обмежень немає або ж вони умовні, як у Креді Агріколь. Однак в умовах Приватбанку прописано: для вкладу понад 300 000 гривен клієнт повинен надати документ, який підтверджує походження цих коштів.

Що стосується термінів розміщення, то у ОТП та Креді Агріколь дитячі депозити безстрокові та обмежуються повноліттям дитини.

У Приватбанку і Південного вклад оформлюється на 12 і 13 місяців відповідно, з автоматичною пролонгацією. Після продовження банківський відсоток за депозитом може змінитися: на новий термін буде встановлена ​​актуальна на поточний момент ставка.

Альфа-Банк Україна пропонує вклади строком від 3 до 36 місяців.

Все, крім Альфа-Банку, дозволяють поповнювати дитячі депозити протягом усього терміну вкладу.

Ставки за дитячими вкладами як у гривні, так і в іноземній валюті можна порівняти зі ставками за стандартними депозитними програмами банків. Найвищу дохідність за гривневими вкладами пропонують Приватбанк і Альфа-Банк, за депозитами в доларах і євро — Альфа-Банк і Південний. Причому при сумі вкладу від 250 тис. гривень ставка у Альфа-Банку підвищується на 0,5% річних, а при сумі від 8 000 доларів/євро — на 0,25% річних (за винятком вкладу на 3 місяці).

Відсотки за дитячим депозитом банки зазвичай виплачують раз на рік, в кінці терміну вкладу.

В Альфа-Банку та Південному виплати можна отримувати щомісяця, але, в більшості випадків, на умовах зниженої ставки.

В Креді Агріколь та Південному можна обрати опцію капіталізації відсотків: нарахований дохід додається до тіла депозиту, збільшуючи дохід за вкладом. Альтернативний варіант — отримувати відсотки на поточний рахунок щорічно.

У Приватбанку — без варіантів. Відсотки за дитячим вкладом додаються до тіла депозиту автоматично в кінці терміну. У банку пояснюють, що такий механізм обрали не випадково. Він дозволяє забезпечити максимальне зростання заощаджень до моменту передачі прав дитині.

Депозити з підвищеною відсотковою ставкою дивіться тут

Хоча більшість банків позиціонує дитячі депозити як безстрокові, вони роблять все, щоб зацікавити клієнтів залишити гроші на рахунку максимально довго.

Достроково знімати гроші з депозитного рахунку дозволяють Приватбанк, Креді Агріколь та ОТП. Але для нетерплячих вкладників діють штрафи.

Згідно з умовами ОТП, якщо депозит забирають протягом перших 2 років, дохід перераховується за ставкою 0,01% річних, після двох років — ставка не змінюється.

Креді Агріколь виплачує дохід за ставкою 2% річних в гривні та 0,01% — у валюті, якщо клієнт забирає гроші з рахунку протягом першого року. З другого року ставка за гривневим депозитом складе 5%, за валютою— без змін. За кожний повний рік — згідно з договором.

При достроковому розірванні дитячого вкладу в Приватбанку (до передачі прав на депозит дитині) відсотки будуть перераховані за ставкою «до запитання», а це 0,01% річних. Якщо ж рахунок закриває дитина, яка отримала права на депозит, відсоткова ставка не знижується.

Депозит або страховка

Ключова відмінність в тому, що програми накопичувального страхування мають на увазі не тільки накопичення коштів, а й страхування життя дитини або його здоров'я.

Накопичувальні програми зазвичай розраховані на 5 і більше років, а їх умови зобов'язують страхувальника регулярно вносити обумовлений страховий платіж. Достроково розірвати страховий договір проблематично: клієнт в цьому випадку втрачає не тільки відсотки, а й частину основних накопичень. До того ж, дохідність «дитячих» полісів непередбачувана і багато в чому залежить від інвестиційної політики, яку обирає компанія. Відповідно до закону, страховики життя не мають права гарантувати клієнтам більше 4% річних за довгостроковими договорами.

У Приватбанку вважають, що за базовими умовами дитячі депозити — більш простий, гнучкий, дохідний та прогнозований інструмент. «Вкладник, на відміну від страхувальника, може за термінової потреби забрати всю суму вкладу в будь-який момент, поповнювати свій рахунок на свій розсуд, а не за жорстким графіком, і абсолютно чітко знає свій дохід на найближчий рік до закінчення чергового терміну вкладу» — описує переваги дитячих вкладів Андрій Шульга.

Не зайвим буде додати, що в разі банкрутства банку, суми депозитів до 200 тис. грн гарантовано виплачуються Фондом гарантування вкладів. А ось на страхові накопичення такі гарантії не поширюються.

Світлана Волкова

Коментарі - 15

+
+50
Apollo17
Apollo17
24 січня 2019, 9:14
#
Все это фиксция — наждо жить сейчас… с ребенком, ярко, каждый день.
Ребенку надо жить когда он вырастет… — купите квартиру, например смарт — сейчас самое время

или

покупайте ребенку лего (два набора) — один играться, второй как инвестиция
https://minfin.com.ua/2019/01/22/36457252/
статья на минфине в тему

:)
+
+76
yarg
yarg
24 січня 2019, 14:30
#
Знаю таких людей.
«вкладывайт деньги в воспоминания!!!» «Зачем копить если можно пропить?»

А потом все стандартно — трудные времена, ломбарды…
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
24 січня 2019, 10:05
#
Есть ещё вариант золотые слитки покупать и копить.
+
0
lauderdale
lauderdale
24 січня 2019, 23:42
#
Hm
+
0
mary27
mary27
29 січня 2019, 1:04
#
Инв.монеты.
+
+3
Lexa9992018
Lexa9992018
24 січня 2019, 11:14
#
Это хорошо, что сегодня есть такой детский депозит. и когда ребенку даришь в 12-13л счет и приучаешь его к финансовой грамотности, особенно правильно тратить еще не заработанное — это здорово, а квартира, золото — это уже готовый подарок (приданное)
+
+37
corsww
corsww
24 січня 2019, 16:03
#
Ну что сказать. Прекрасная афера. Говорю как человек лично купившийся та такую же много лет назад. Была такая страна. СССР. Может кто знает. И банк СССР считался надежным а не те банки, что называют себя так сейчас и больше напоминают сборища мошенников и горят как спички не проработав десятка лет. Но к теме.
Значит был такой вклад. Назывался. Ой. Так и назывался. К совершеннолетия вашего ребенка!
И выплачивал я из зарплаты каждый месяц чтобы двое моих детей в совершеннолетие получили не буду говорить, ладно по сколько тысяч советских рублей. Сумма на то время была немаленькая. Кто помнит.
СССР успешно распался. Дети давно взрослые и не получили ни копейки. А бумажки-документы до сих пор валяются среди других документов как напоминание о моей глупости в тот момент.
Кто желает повторить мою глупость? Флаг в руки и счастливого пути. Кто умнее. Купите ребенку в настоящий момент то, что ему бы хотелось и он действительно будет счастлив.
+
+3
yarg
yarg
24 січня 2019, 16:33
#
А еще атомная бомба есть. бах — и все. Жириновский раз в неделю обещает на нас сбросить.
поэтому нечего думать о завтрашнем дне — нужно тратить все что есть — и ползти на кладбище.
+
+15
Lexa9992018
Lexa9992018
24 січня 2019, 17:14
#
Вообще не уместное сравнение. Я на сейчас не сторонник депозитов, но на ребенка мне нравится что есть такое предложение.сегодня чтоб не быть дятлом, открой депозит на ребенка на 1год получи максимальную ставку и каждый год лонгируй. все точка. не нравится банк, иди ищи другой. главное чтоб сумма была не более 200т/грн если банк вылетит с игры, то смело свои заберешь через фонд. поэтому страшилки древние оставьте при себе.
+
+18
corsww
corsww
24 січня 2019, 18:30
#
Я сказал свое мнение. И все. А раз вы позволили себе съязвить о страшилках то позволю себе заметить что свои подхалимные к банкам советы, уж не знаю по глупости вы это делаете или сами участвуете в обворовывании, мне по барабану признаться, можете оставить при себе. А умные люди сами сделают свой выбор.
На этом все.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
24 січня 2019, 23:03
#
Скільки в совку було деномінацій?
+
+15
mazaj
mazaj
25 січня 2019, 19:25
#
«При досрочном расторжении детского вклада в Приватбанке (до передачи прав на депозит ребенку) проценты будут пересчитаны по ставке «до востребования», а это 0,01% годовых.»

Это не так. Вы можете разорвать договор в любой момент. Если прошел полный год с предыдущей пролонгации, то проценты сохраняются. Пониженная ставка начисляется если вы разрываете договор до истечения года.
Но в Привате депозит на ребенка будет висеть на вас. Например если у вас на счету уже есть 200 000 грн в эквиваленте, то детский депозит, если что, вас не спасет.

В Альфе другая напасть. Там детский депозит открывается с текущего счета. и туда же возвращается по окончании. А по условиям договора, снятие наличными с текущего счета с комиссией 1%. Как вариант, согласование с вышестоящими о перекидывании денег с текущего детского на карточный ваш счет и снятие без комиссии тогда. Но это операция долгая, бюрократическая, без гарантированного положительного результата.
+
0
mary27
mary27
29 січня 2019, 0:07
#
Насчет сравнения со страховками — они по определению хуже:
Когда вы носите деньги на депозит — они сразу появляются на счете 2635..., и на них сразу начинают начисляться %.
Когда платите в СК — платежи за первые 2-3 года уходят в «расходы на ведение дел» СК (дивиденды, з/п работникам и премии страховым посредникам), и чуть-чуть — на страхование рисков.
Ничего не накапливается, и % не начисляются.
В это время «выкупная сумма=1 грн».
Потом образуются «резервы по дожитию», туда начинают попадать 5-10-15% от разового платежа, на них начисляются %.
Эта сумма сравнивается с взносами клиента для 10-летнего договора на 9-10 год)
Насчет %, СК «гарантируют» 4% (притом, что те заранее включены в ГСС «гарантированную страховую сумму»).
Естественно, гарантии эти на бумаге, т.к. ФГВФЛ для клиентов СК не придумали)
Все остальное — «негарантированный бонус».
Если по окончании договора СК выплатит только ГСС, все будет по закону)
Откуда % — СК просто размещает деньги клиентов на депозитах, и в ОВГЗ, в сущности, выступая посредником между банком и клиентом.
Из полученных % СК забирает себе 15%, 85% — клиенту.
Доходность — на уровне вклада «до востребования».
К полученному значению СК обязательно добавляют те самые «гарантированные» 4%, чтоб % выглядели не столь печально.
К примеру, одна «иностранная» СК заявляет о 12,5% в гривне.
Вычитаем «гарантированные» 4%, остается 8,5%.
8,5/100*85=7,225%
+
0
mary27
mary27
29 січня 2019, 0:20
#
По окончании действия договора будет так же уплачено 60% от ставки НДФЛ (18/100*60=10,8%), и 1,5% военного сбора.
В случае с депозитом — стандартное налогообложение 18+1,5%.

Да, есть «налоговая скидка» (не все агенты о ней знают), но, чтоб ее получить, над быть платильщиком НДФЛ.
ФОПам она не положена, и процедура получения довольно неудобна.

Еще одно неудобство — если детский вклад с правом пополнения по какой-то причине перестать пополнять, ничего страшного не произойдет, % так же будут начисляться.
В случае с СК, если это произойдет до образования «выкупной суммы», СК просто разорвет договор («сторнирует полис»), и заберет все деньги себе.
Если же «выкупная сумма» образовалась, или СК разорвет договор, и уплатит эти гроши клиенту, или переведет полис в «уплаченный». Отключит все доп.риски, оставит только страхование жизни, а ГСС пропорционально уменьшит.
А потом великодушно предложит «восстановить» полис (уплатив деньги за просроченное время).

В случае досрочного снятия, если это предусматривают условия, банк возвращает клиенту «тело» вклада, удержав %.
СК — или сторнирует полис, или выплатит «выкупную сумму» (10-20% от разового взноса).
Страховые агенты любят говорить «с 3го года вы сможете забрать все деньги, которые внесли».
Это, мягко скажем, неправда.

+
+7
mary27
mary27
29 січня 2019, 0:51
#
Еще — о рисках.
В случае банкротства банка ФГВФЛ гарантирует возврат суммы до 200 000 грн (как клиент «ВТБ», столкнулась с этим перед Новым годом).
Насчет СК — страховые агенты любят говорить «в мире не обанкротилась ни одна „лайфовая“ СК».
Это тоже мягко скажем, неправда.
В Украине с 2013 года обанкротились:
«Зенит страхование жизни», «Генеральный страховой фонд – Жизнь», «ЭККО», «Оранта-Жизнь», «Украинская страховая группа «Жизнь»» и «Гарант-Лайф». Формально, их страховые резервы должны были быть переданными другим СК, но все деньги «испарились».
https://lb.ua/economics/2017/01/03/355058_strahovanie_zhizni_ele_teplitsya.html
Для автостраховок есть «Фонд защиты потерпевших» МТСБУ, который до известной степени подменяет ФГВФЛ.
А для «лайфовых» СК такого фонда нет.
И, если что, деньги пропали)

Касательно собственно страховки, в случае с «накопительным» полисом, СК по сути повторяют советскую практику «товаров с нагрузкой».
Хочет человек купить туфли — а ему вместе с ними продают бюст Чапаева)
Так и со страховками — кому нужно страхование на случай смерти, от травм, может купить «рисковую» страховку (хоть через «приват24»), кому нужен депозит — пусть оформит депозит, или лучше неск.депозитов.
Пакет из них, под названием «накопительный» полис — типичный «чемодан без ручки», и нести неудобно, и бросить жалко.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися