Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 січня 2019, 12:22

З банка Порто-Франко вивели півмільярда гривень — Фонд

В процесі ліквідації банку АБ «Порто-Франко» було встановлено, що реальна (оціночна) вартість активів фінустанови менша за балансову майже у 25 разів. Про це йдеться у повідомленні Фонду.

В процесі ліквідації банку АБ «Порто-Франко» було встановлено, що реальна (оціночна) вартість активів фінустанови менша за балансову майже у 25 разів.
Фото: Мінфін

При цьому, недостатність майна банку склала більш, ніж півмільярда гривень. 

Схема виведення

  • Недостатність майна виникла внаслідок протиправних дій колишніх власників банку, які одночасно були його керівниками.
  • Виведення активів відбувалось за допомогою «схемних» кредитних операцій з рядом пов’язаних компаній з численними ознаками фіктивності. Зокрема, власники використовували й свої фірми.

На сьогодні Фонд з власних коштів здійснив необхідні виплати гарантованого відшкодування, що склало – 433,65 млн грн. При цьому, загальна сума акцептованих вимог кредиторів складає 644,39 млн грн.

Внаслідок цього перспектива задоволення вимог всіх кредиторів банку – Фонду (в межах виплачених гарантованих сум), вкладників, чиї вклади перевищували 200 тис.грн., та юридичних осіб є вкрай сумнівною.

Відповідно до постанови правління НБУ від 30 січян 2015 року «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «АБ «Порто-Франко» виконавчою дирекцією Фонду прийнято рішення «Про початок процедури ліквідації ПАТ «АБ «Порто-Франко» та призначення уповноваженої особи Фонду на ліквідацію банку».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися