Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 січня 2019, 15:09

Могло бути й краще

Інфляція сповільнилася до п'ятирічного мінімуму, ВВП виріс на 2,8%, гривня зміцнилася, а банківський сектор — отримав рекордний прибуток. З такими результатами Україна завершила минулий рік.

Але результати могли б бути краще, якби влада активніше проводили реформи, — упевнена більшість читачів «Мінфіну», які брали участь в нашому опитуванні.

Облікова ставка

У минулому році облікова ставка НБУ зросла на 3,5% — до 18%. Більше половини респондентів упевнені, що посилення монетарної політики було необхідним заходом, який допоміг стримати інфляцію. Але кожен п'ятий висловив думку, що регулятор «переборщив» із закручуванням гайок.

Інфляція розбрату

Респонденти не змогли прийти до єдиної думки щодо того, кому потрібно дякувати за зниження інфляції в країні (9,8% за підсумками року). З невеликим варіантом лідирує відповідь «НБУ і уряд». Ще третина впевнена, що темпи зростання цін знизилися б самі собою.

Повільні реформи

Україна домовилася з МВФ про нову програму і вже отримала перший транш у $1,4 млрд. Це безсумнівно добре, але могло б бути і краще, якби влада не зволікала з реформами. Так відповіло більше половини респондентів. Але знайшлися й незадоволені. Приблизно 25% опитаних вважають, що країна залазить у боргову кабалу.

Надто дорогі борги

Україна змогла позичити $2 млрд на міжнародних ринках в минулому році. Абсолютна більшість упевнена, що це було необхідно, але гроші обійшлися занадто дорого.

Неймовірно, але факт

У минулому році гривні вдалося «обдурити» сезонний фактор. До кінця грудня національна валюта зміцнилася до 27,43 грн/$. Абсолютна більшість вважає, що це результат цілого комплексу чинників.

Трохи більше 13% переконане, що регулятор штучно тримає курс перед виборами. Потім це всім «відгукнеться».

Неперемога

За 3 квартали 2018 року банківський сектор заробив рекордний прибуток — 10,9 млрд грн. А за підсумками 11 місяців ця цифра зросла до 19,9 млрд грн. І тут думки респондентів розділилися. Трохи більше 50% респондентів вважає, що прибуток — це прекрасно, але якщо банки не кредитують населення і бізнес, пишатися тут нічим.

Ще майже половина респондентів вважає, що такий результат — це перемога.

Один на вихід

За минулий рік НБУ визнав неплатоспроможним тільки один банк — ВТБ Україна. На думку майже половини респондентів, це означає, що банківська система повністю очистилася і тепер здорова. Ще 20% упевнені, що «чистку» необхідно продовжити.

Інновацій — немає

За 9 місяців минулого року ВВП зріс на 2,8%. Більша частина респондентів впевнена, що цього недостатньо. Більш того, головним драйвером зростання був внутрішній споживчий попит, а на ньому «далеко не поїдеш» — економіку повинні «рухати» реформи та інновації.

Також трохи більше 20% вважає, що з такими темпами зростання Україна завжди буде бідною країною.

Коментарі - 6

+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
14 січня 2019, 18:23
#
Банки кредитуют и население и компании, просто риски у нас велики, потому такие проценты.
Политика НБУ и Минфин вносит свои ноты.
+
0
cazzo
cazzo
15 січня 2019, 10:00
#
Какие именно риски?
+
+45
Qwerty1999
Qwerty1999
15 січня 2019, 11:15
#
Риски невозврата…
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
14 січня 2019, 20:42
#
«Могло быть и лучше»

Нет предела совершенству…

Нам бы только ночь простоять, да день продержаться.
+
0
Bitcoin
Bitcoin
15 січня 2019, 11:47
#
Про инфляцию — это сказки от госстата, будто у меня нет своих глаз.
Гривна похудела на 10% за 2018 год.
«К концу декабря национальная валюта укрепилась до 27,43 грн/$» — полуправда с привкусом неприкрытой рекламы нбу. Ни дня в обменниках не было 27.43 в декабре.
Браво, минфин!
+
+59
Qwerty1999
Qwerty1999
15 січня 2019, 12:07
#
А что вы хотите…
Биткоин «похудел» за это же время в несколько раз и ничего — как хвалили его так и продолжают хвалить.
А вот копеечное «похудение» гривны почему-то даже фанаты биткоина критикуют.

Смех да и только.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися