Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 січня 2019, 14:16

Підсумки стрес-тестів НБУ: Сбербанк достатньо капіталізований та стійкий до негативних економічних сценаріїв

Сбербанк одним з перших достроково виконав вимоги щодо капіталізації у рамках стрес-тестування Національного банку України, чим підтвердив свою стійкість до несприятливих економічних сценаріїв.

Сбербанк одним з перших достроково виконало вимоги до капіталізації у рамках стрес-тестування Національного банку України, чим підтвердило свою стійкість до несприятливих економічних сценаріїв.

Про це повідомила прес-служба Національного банку за підсумками оцінки результатів стрес-тестування учасників банківської системи України. Як зазначили в НБУ, інші банки мають час до кінця 2019 р. на виконання вимог регулятора щодо розміру капіталу для забезпечення стійкості фінансових установ.

За оцінкою Нацбанку, Сбербанк належить до достатньо капіталізованих фінансових установ.

«Оцінка стійкості передбачає оцінку якості активів (asset quality review – AQR). Об’єктами стрес-тестування були банки, на які в сукупності припадає понад 94% активів банківського сектора. Для стрес-тестування були обрані банки, найбільші за середнім значенням двох показників: зважені на ризик активи і депозити фізичних осіб», – зазначив НБУ в повідомленні про виконання вимог стрес-тестів.

На даний час Сбербанк має один з найвищих показників достатності капіталу серед банківських установ на українському ринку. Станом на кінець 2018 р. адекватність регулятивного капіталу Сбербанку більш ніж удвічі перевищувала встановлений Національним банком нормативний рівень. За результатами 2018 р. банк генерує стабільний операційний прибуток, а його доходи суттєво перевищують витрати.

Міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service наприкінці 2018 р. підвищило рейтинг довгострокових депозитних вкладів Сбербанку у гривні та валюті зі стабільним прогнозом до максимально можливого рівня Caa1, обмеженого рейтингом держави Україна.

За оцінками аналітиків агентства, висока надійність Сбербанку забезпечена в тому числі значною підтримкою в 2018 р. від акціонера в розмірі 8,3 млрд грн. На 01.01.2019 ліквідні активи більш ніж на 100% покривають зобов’язання перед клієнтами. Додатковий капітал дозволив Сбербанку поліпшити покриття проблемних кредитів резервами за підсумками 2018 р. до рівня понад 90%. Як наслідок, Сбербанк зі значним запасом виконує економічні нормативи, встановлені Нацбанком і чинним законодавством.

Джерело: Мінфін