Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 січня 2019, 18:20

Макроекономічний огляд банку «Південний»: підсумки грудня

Після тривалої паузи Україна отримала фінансування МВФ у межах нової 14-місячної програми Stand-By загальним обсягом 3,9 млрд доларів. Розмір першого транша склав 1,4 млрд доларів. Крім того, у грудні було отримано кредит ЄС розміром 500 млн євро і гарантії Світового банку на 750 млн доларів. Таким чином, Україна відчутно зміцнила свою фінансову стабільність напередодні великих боргових виплат у 2019 р. і зростаючих ризиків на тлі наближення виборів.

У листопаді споживчі ціни зросли на 1,4 % м/м, що трохи нижче наших очікувань (+1,7 % м/м) і консенсус-прогнозу Reuters (+1,6 % м/м). Загалом інфляція прискорилася з 9,5 % р/р у жовтні до 10 % р/р. Основним фактором зростання знову було підвищення цін на продукти харчування, де спостерігалося сезонне подорожчання овочів і молока. Більш того, підвищення тарифів на газ із 1 листопада на 23,5 % призвело до подорожчання комунальних послуг на 6,1 % м/м.

За підсумками засідання Монетарного комітету НБУ 12 грудня було прийнято рішення зберегти облікову ставку на рівні 18 %. Проте регулятор змінив операційний дизайн своєї монетарної політики, прив’язавши ставку двотижневого кредиту рефінансування до ключової ставки з 11 січня.

Укрстат підтвердив свою попередню оцінку зростання ВВП у III кв. на рівні 2,8 % р/р. Основним драйвером зростання залишається високий споживчий попит на тлі зростання добробуту населення. Водночас високий споживчий попит надавав почасти й негативний вплив на зростання економіки, оскільки сприяв прискоренню зростання імпорту і, як наслідок цього, розширенню негативного внеску чистого експорту.

Динаміка промвиробництва погіршилася в листопаді на тлі падіння в переробній промисловості. Тим часом торгівля зберігала швидкі темпи зростання завдяки високому споживчому попиту. Зростання в будівництві в листопаді сповільнилося через зниження житлового будівництва на тлі низького попиту і несприятливої ​​динаміки цін для забудовників. Падіння у транспортній галузі поглибилося внаслідок зниження вантажообігу трубопровідним транспортом через скорочення обсягів перекачування і транзиту нафти та газу.

У листопаді дефіцит поточного рахунку скоротився майже в три рази (з 0,8 млн доларів до 0,3 млрд доларів) завдяки зниженню дефіциту зовнішньої торгівлі на тлі істотного уповільнення зростання імпорту товарів. Розміщення єврооблігацій урядом зумовило профіцит фінансового рахунку в розмірі 1,6 млрд доларів, в результаті чого платіжний баланс був зведений з профіцитом у 1,3 млрд доларів, а міжнародні резерви зросли на 1 млрд доларів (до 17,7 млрд доларів) і повернулися на рівень покриття 3 місяців майбутнього імпорту.

З детальними макроекономічними звітами банку «Південний» можна ознайомитися тут.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися