Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 грудня 2018, 10:16

Нацбанк запроваджує новий інструмент капіталу для банків

Національний банк України запроваджує новий інструмент капіталу для банків. Про це повідомляється на сайті регулятора.  

Новий інструмент розширить можливості для збільшення рівня капіталізації банківської системи України. Це перший крок у реформуванні вимог до капіталу, запровадження яких заплановано на 2020 рік.

Основна характеристика інструменту — здатність поглинати збитки банку («loss absorption mechanism») через конверсію або списання зобов’язань за рахунок коштів інвесторів, а не за рахунок коштів інших кредиторів та держави.

Новий інструмент впроваджується постановою Правління НБУ №148 від 22 грудня 2018 року ", яка набуває чинності з 27 грудня 2018 року.

Як це працюватиме

  • Конверсію або списання зобов’язань за інструментом банк здійснює у разі настання тригерної події — зменшення рівня достатності основного капіталу банку (без врахування інструменту) нижче 6,25%.
  • Для здійснення конверсії кошти за інструментом спрямовуються на придбання простих акцій банку, що дозволить збільшити розмір статутного капіталу банку. У разі списання зобов’язань за інструментом банк отримає дохід, який «поглине» поточні збитки від його діяльності.
  • Новий інструмент є довгостроковим (строк залучення коштів – не менше ніж 50 років) та передбачає поступову амортизацію протягом 15 років до кінцевого строку погашення.
  • Інструмент наразі включатиметься до капіталу 1 рівня (основного капіталу) банку та після запровадження нових вимог до структури капіталу – до додаткового капіталу 1 рівня. Для включення інструменту до капіталу банк отримує дозвіл Національного банку.

Чому це потрібно

В 2018 році НБУ провів стрес-тестування найбільших банків. Його результати  підтвердили достатню капіталізацію банків в умовах базового макроекономічного сценарію. Але стрес-тестування виявило, що близько половини аналізованих фінустанов може потребувати додаткового капіталу в умовах глибокої кризи.

Що далі

НБУ вважає, що банки повинні нарощувати буфери капіталу понад мінімально встановлені вимоги до достатності основного капіталу (7% від початку 2019 року) та достатності регулятивного капіталу (10%). Особливо це стосується фінустанов, які досі збиткові або мають низьку рентабельність капіталу.

Від початку 2020 року для всіх банків буде активовано буфер консервації капіталу на рівні 0.625% – це додаткова вимога до основного капіталу. Також НБУ близький до запровадження нового інструменту капіталу – довгострокового субординованого боргу. Він стане частиною основного капіталу, проте не відіграватиме суттєвої ролі в його формуванні.

Коментарі - 2

+
0
Invul
Invul
27 грудня 2018, 10:34
#
Идея здравая. Но насколько можно планировать в рамках Украины на 50 лет и амортизировать 15 лет — большой вопрос.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
29 грудня 2018, 14:01
#
Предсказания PaySpaceMagazine

10 украинских банков покинут рынок в 2019

.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися