Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 грудня 2018, 12:16

Гроші від МВФ та міцна гривня

Україна домовилася з МВФ щодо отримання траншу, активи Коломойського залишилися під арештом, а світові ринки трясе після рішення ФРС США підняти ставки.

Більше про ключові події тижня, що минає, розповів у своїй колонці на «НВ» спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. Публікуємо скорочений варіант.

На ринках спостерігається Санта-Клаус ралі навпаки і, можливо, у спекулянтів був свій Грінч, який викрав Різдво. Індекс S&P500 відкрив п'ятницю на рівні 2467 пунктів, і це мінімум цього року. В ролі Грінча, який краде цукерки у дітей співробітників банків з Уолл-Стріт (більшість пролетаріату явно на його стороні), виступає як Дональд Трамп, так і ФРС США. І якщо Федеральний резерв просто робить свою роботу, причому робить її правильно і професійно, показуючи всьому світу, що таке дійсно незалежний Центробанк, то Трамп вносить хаос і руйнування в усе, до чого торкається. Цього тижня він раптово наказав вивести війська з Сирії, після чого міністр оборони грюкнув дверима і написав Трампу, що для того, щоб керувати такою махиною, потрібно мати мозок. В результаті адміністрація Трампа позбулася харизматичної людини і одного з останніх професіоналів. Стискаючи кільце навколо самого Трампа.

Цього тижня ФРС підняла ставку до 2,5% і анонсувала ще два підйоми в 2019 році. Це стало несподіванкою для ринку, який спочатку налякав сам себе рецесією, а потім поширив свої страхи на світ, подумавши, що тепер точно регулятор не наважиться піднімати ставку. Тим більше, президент США активно натякав, що він проти. Але ФРС продовжив слідувати своїй стратегії, попутно зазначивши, що наявне зростання досить значне: 3% для американської економіки – це чудові показники. Можливо, люди з ФРС більше бояться перегріву економіки, ніж рецесії, але пом'якшили свою риторику. Втім, як всі вже помітили на графіках, для ринку цього виявилося мало. І розпродажі тривають. Радує, що найактивніші йдуть на ринку нафти. Ціна бареля брента становить майже $55, незважаючи на всі потуги картелю зупинити падіння. На жаль, поки за нафтою не слідує вартість газу, але як тільки спадуть морози, ми побачимо гонку вниз із прискоренням. Ось таке Різдво.

В українському сегменті єврооблігацій можна відзначити невелике зниження за підсумками тижня. Падіння склало близько одного пункту. Прибутковість українського держборгу тепер близька до 10,5%. Зниження стримувало отримання порції позитивних новин, ключовою з яких стало рішення правління МВФ про виділення траншу, за яким послідувало подібне ж рішення Світового банку. Тепер в України є нова програма МВФ, яка повинна прикрити собою виборний рік. У самій програмі нічого особливо нового ви не знайдете, Фонд просто попросив продовжити реформи, запропонував нарешті посадити когось за корупцію і покарати людей, які виводили гроші з банків на свої футбольні команди і не тільки. У цьому контексті хороша новина для України прийшла з Лондону. Там, незважаючи на поразку в першій інстанції, вдалося залишити чинним арешт на активи Коломойського.

Хто відчуває себе сильним, так це українська гривня. Незважаючи на те, що вже стартував сезон бюджетної щедрості, поки національна валюта тільки зміцнюється і зараз торгується на позначці 27,5. Допомагає гривні вкрай низька ліквідність банківської системи. Зазвичай сезон ослаблення гривні стартував з 20 грудня, і тепер у нас є тиждень, щоб побачити, чи зіграє фактор сезонності цього року.

Поки допомагає гривні той факт, що уряд перед сезоном виплат пропилососив ринок, відчайдушно шукаючи ресурси, незважаючи на позитивне рішення Світового Банку та МВФ. Цього тижня різко підскочили ставки на первинному аукціоні, де Мінфін, здавалося, зібрався виконати річний план за один день. У підсумку найкоротші гривневі папери було продано за 20,5%, а ну дуже короткі валютні папери – по 6,5% Це ще не рекорд передноворічних продажів уряду, адже в 2009 році, перед новим роком, Мінфін займав під 29,5 %.

На українському ринку акцій розчаровані спекулянти продають акції Центренерго. Вже невідомо який за рахунком раз акції компанії влаштовують ралі в передчутті приватизації і вже який за рахунком раз приватизація скасовується. Однак цього разу можна тільки порадіти, що продаж не відбувся, адже компанія покупців зібралася найдрібнішого штибу, як ніби ви продаєте ваш дорогий годинник перед генделем на районі. І не варто забувати, що український ринок акцій цього року вже другий рік поспіль показує одну з кращих динамік в світі. Для чистоти експерименту хотілося б мати повноцінний ринок акцій, звичайно. Але і так згодиться.

Коментарі - 8

+
+53
vlad9486
vlad9486
22 грудня 2018, 13:26
#
Есть двое людей за кого бы я проголосовал. Автор этого и я сам.
+
+181
AleksandrBank
AleksandrBank
22 грудня 2018, 14:48
#
Мне вас обоих жаль — вам не быть избранными куда-либо.
+
+7
Qwerty1999
Qwerty1999
25 грудня 2018, 15:36
#
Отличная новость, на которую редакция Минфина не обратила пока своего пристального внимания…

УкрСиббанк назначил членом наблюдательного совета директора «Google Украина» Дмитрия Шоломко.

По данным НКЦБФР, такое решение было принято 17 декабря.
Дмитрий Шоломко введен в УкрСиббанк как независимый член наблюдательного совета.
Он не является акционером банка.

Очень надеюсь, что директор «Google Украина» придаст новый импульс УкрСиббанку в его поступательном развитии.

И конечно поздравляю Дмитрия с дополнительной нагрузкой. :-)
+
0
Arthur77
Arthur77
27 грудня 2018, 17:22
#
Фурса, конечно очень умный, но предсказывать курс не умеет.А кто умеет?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
27 грудня 2018, 20:30
#
Глава НБУ. :-)
+
0
Arthur77
Arthur77
28 грудня 2018, 15:29
#
Правильный курс на декабрь, по тому, что я прочитал не угадал никто.Данилишин в августе сказал-28,5.Это единственный более-менее приближенный к реальному курс от госчиновника.Думаю к 27,3 не был готов никто, включая НБУ.Этот год для курса абсолютно аномальный.
+
0
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
29 грудня 2018, 2:07
#
Ну о Трампе ты не прав, ФРС не прав.
+
0
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
29 грудня 2018, 2:08
#
Ырс скорее заботиться о мировой экономике а не о США
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися