Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 грудня 2018, 11:13

Кінець буму: в Україні почали будувати менше житла

Ринок новобудов збавляє темпи, покупці стали більш прискіпливими до якості житла, а обсяги будівництва комерційної нерухомості зростають за рахунок торговельних об’єктів.

Ринок новобудов збавляє темпи, покупці стали більш прискіпливими до якості житла, а обсяги будівництва комерційної нерухомості зростають за рахунок торговельних об’єктів.
Фото: Inpress.ua

У Нацбанку проаналізували дані ринку нерухомості України за 3 квартала 2018 року та оцінили ризики для галузі. Інформація опублікована у новому звіті про фінансову стабільність

Нових пропозицій стало меньше

За дев’ять місяців обсяг прийнятого в експлуатацію житла в Україні зменшився на 36%. Зокрема в Києві — на 45%, а у Київській області – на 33%. Причина криється у базі для порівняння: минулого року показники були нетипово високими. Торік діяла знижена ставка пайової участі, тож за перші 9 місяців 2017 року кількість новозбудованих квартир в столиці зросла майже вдвічі. Крім того, з 10 червня 2017 року діяла нова класифікація будівель і нова процедура отримання документації. Це стимулювало забудовників швидше вводити об’єкти в експлуатацію.

Через невизначеність регуляторного середовища у період січень-вересень 2018 року кількість виданих дозволів на будівництво багатоквартирних будинків зменшилася на 85%. Вірогідно, що темпи житлового будівництва будуть вповільнюватися й надалі.

Нова пропозиція житла стала більш диверсифікованою за регіонами: частка Києва та області у загальному обсязі прийнятого в експлуатацію житла в багатоквартирних будинках знизилася з 41% у ІII кварталі минулого року до 38% у січні-вересні 2018 року. У Києві, крім того, дещо зменшилася частка однокімнатних квартир та зросла частка трикімнатних.

З 1 вересня почали діяти нові державні будівельні норми (ДБН): вони, зокрема, обмежують щільність та кількість поверхів забудови. Коли забудовники почнуть їх дотримуватися, рентабельність будівництва знизиться. Але це ще в майбутньому: за даними Офісу ефективного регулювання місцева влада продовжує видавати забудовникам містобудівні умови та обмеження без урахування нових норм.

Ціни на житло залишаються стабільними

У вересні ціни на столичне житло на первинному ринку зросли на 6.9% у гривні та на 0.8% у євровому еквіваленті. На вторинному ринку Києва вартість зросла на 4.5% у гривні, але знизилася на 1.3% у євро. Велика кількість нового житла за привабливою ціною продовжує тиснути на ціни на вторинному ринку у євро.

Середня вартість оренди житла у столиці за рік майже не змінилася. Забудовники стверджують, що придбання житла для оренди не втрачає популярності.

Вигідні пропозиції на квартири в новобудовах Києва шукайте тут

За даними ДССУ, у вересні ціни на будівельно-монтажні роботи в житлових будівлях виросли на 23.3%. Водночас, станом на 1 жовтня, Мінрегіонбуд встановив оціночну середню собівартість квадратного метра житла на рівні 11 849 грн (+10.2%). Підвищення собівартості будівництва житла та вимог до його якості (із запровадженням нових ДБН) тиснутиме на рентабельність забудовників.

Попит на житло зростає ледь помітно

За даними Мінюсту, у ІІІ кварталі кількість угод купівлі-продажу житла в Україні зросла на 11.0%. Головний чинник – підвищення доходів населення. Серед громадян із високими доходами зберігається стійкий інвестиційний попит (на нього припадає до 40% продажів у преміум-сегменті) в умовах, коли знижується дохідність валютних депозитів.

А серед громадян з нижчими доходами зростає кількість претендентів на іпотечні кредити та розстрочку. Обсяги іпотечного кредитування збільшуються, хоча вони ще замалі, щоб суттєво впливати на попит. Однак, за оцінками забудовників та посередників, у структурі продажів бюджетного сегмента росте частка розстрочки та кредитів, в той час як частка стовідсоткової оплати зменшується. Потенціал покупців першого житла поки невисокий.

У середньостроковій перспективі первинний ринок, ймовірно, збалансується. Якість пропозиції зростатиме — вже зараз у мікрорайонах з розвиненою інфраструктурою попит на житло вищий. Разом з тим продажі в поодиноких будинках з невдалим розташуванням важко стимулювати навіть агресивною рекламою чи знижками. У групі ризику можуть опинитися забудовники, зосереджені на одному ціновому сегменті чи районі населеного пункту.

Пропозиція комерційної нерухомості дещо зросла

Обсяги будівництва комерційної нерухомості в столиці досі незначні, порівняно з наявними площами. Однак у сегменті торговельної нерухомості девелопери активніші, ніж в інших. За дев’ять місяців у цьому сегменті здано в експлуатацію вшестеро більше нових площ, ніж за весь 2017 рік. За даними консалтингової компанії JLL, ринок швидко поглинає новозбудовані об’єкти: рівень вакантності знижується до 3.7% у ІІІ кварталі, а орендні ставки і далі зростають — на 31.9% у доларовому еквіваленті.

А от у сегменті офісної нерухомості обсяги введення в експлуатацію скоротилися майже увосьмеро. Проте рівень вакантності в цьому сегменті також зменшується, а орендні ставки поступово зростають.

Фінансування будівництва нових об’єктів комерційної нерухомості відбувається переважно за кошти інвесторів. Натомість банки зосереджені на реструктуризації давніх проблемних кредитів та продажі заставного майна. Тому зростають обсяги угод на вторинному ринку. За даними консалтингової компанії Cushman & Wakefield, у І півріччі обсяг транзакцій становив близько 170 млн дол., що суттєво більше, ніж за весь 2017 рік. Очікується, що до кінця цього року інвестиції в комерційну нерухомість на вторинному ринку наблизяться до 360 млн доларів.

Коментарі - 8

+
+115
Dmytro Z
Dmytro Z
18 грудня 2018, 16:16
#
Нормальные люди лучше отложат покупку до лучших времен, чем вкладываться с огромными рисками в 25-ти этажки
+
+30
Sergey Lavidenko
Sergey Lavidenko
19 грудня 2018, 12:50
#
Согласен.жду сам пока закончат что-то.причем отсутствие в продаже на сайте застройщика не показатель.потом они чудом появляются.причем вижу стройки идут вяло, иногда никого нет.так что ну его нафиг… подтжду
+
0
seaman
seaman
21 грудня 2018, 14:24
#
Можете купить за городом в пятиэтажке и даже трех)
+
+38
seaman
seaman
18 грудня 2018, 17:30
#
Читайте типа «большестроекнебудет, будеттокадорожать»
+
+15
Alex Zenevsky
Alex Zenevsky
19 грудня 2018, 14:20
#
Помнится больше года назад все подзаголовки всех изданий пестрели надутым пузырем на рынке Киева и пригородов.Полный перегрев и застой и похуже намечался на весну 2018.Интересно было наблюдать этот застой во время последнего скачка $ выше 28 за нормальными вариантами продаж были очереди к топовым застройщикам.Очевидно пузырь на рынке плавно перетекает в 2019 только с ценами проц на 10 выше.При нормальных раскладах следующий пузырь будет в 2020м при цене ещё +10 проц.Такой себе пузырь — с шампанским для успешных инвесторов!
+
0
Alex Zenevsky
Alex Zenevsky
19 грудня 2018, 15:08
#
Недвижимость Киевской области:
https://www.bitbetnews.com/novosti/the-new-york-times-prizyvaet-amerikancev-nachat-perehod-k-cifrovoj-rezervnoj-valjute.html?utm_medium=referral&utm_http://source=kurs.com.ua&utm_campaign=you_can_get_more
Недвижимость Киевской области:
Вот и пробный камень в финансовое устройство мира в пост кризисное будущее. Сначала обкатка и проба пера в создании криптовалют затем их убийство. И следующий шаг — обустройство нового финансового порядка — мировой криптовалюты. Причем все это прослеживалось уже года два. И вот здесь будет коренной передел мировых рынков. Причем по схеме: кто не успел — тот опоздал. Главное для всех будет найти свое место в этом новом и загадочном мире. Потребуются новые не отмороженные аналитики.
+
0
Fabron
Fabron
21 грудня 2018, 12:02
#
Мам, а что на ужин?
+
0
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
24 грудня 2018, 18:36
#
Аналитеги градостроительные нормы поменялись, писали тут в т.ч. Дозвола на право и налево уже не вдают
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися