Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 грудня 2018, 12:22

Аналітика на 13.12.2018. Тимчасово відволіктися від теми Брекзіта інвесторам допоможе ЄЦБ

За повідомленням керівника департаменту аналітики компанії Global FX, ознаки деесклаціі торгового конфлікту між США і Китаєм продовжують підігрівати інтерес до ризику другий день поспіль, допомагаючи провідним індексам відновлюватися після розпродажів на початку тижня. Так, після підйому на Уолл-стріт, азіатські фондові майданчики непогано додали у вазі. Настрої інвесторів покращились на повідомленнях про те, що Пекін виконує свої обіцянки після зустрічі Сі і Трампа. Також з'явилися чутки про те, що КНР може переглянути свій план «Зроблено в Китаї-2025». Крім того, є підтвердження покупок Пекіном соєвих бобів у США. Свою лепту в збереження позитивного настрою акцій внесли підсумки голосування в Британії — Мей зберегла пост лідера партії і прем'єр-міністра. Можливо, роль зіграла її заява, зроблена перед голосуванням: прем'єр пообіцяла, що не буде очолювати консерваторів на парламентських виборах 2022 року. Так, в Азії японський Nikkei 225 підріс на 1%, в тому числі за рахунок відновлення зниження ієни на тлі повсюдного інтересу до ризику. Китайський Shanghai Composite додав 1,3%, гонконгський Hang Seng — 1%, а південнокорейський Kospi підвищився на 0,75%. З огляду на загальний настрій інвесторів, у європейських індексів непогані шанси на розвиток імпульсу зростання в ході сьогоднішньої сесії.

Фунт позитивно відреагував на збереження посади Мей, але імпульс незабаром згас — в очікуванні подальшого розвитку подій навколо «шлюборозлучного процесу». На цьому тижні основну увагу притягує до себе Британія, але сьогодні інвестори переключаться на засідання ЄЦБ. У світлі ознак уповільнення зростання економіки єврозони регулятор може знизити свої прогнози по ВВП та інфляції. Але ключовий момент буде полягати в тому, чи посилатиметься Центробанк на тимчасові фактори або ж визнає, що почався процес загального уповільнення. Також гравці не упустять з виду політичні події в Європі. Сьогодні глава Міністерства економіки та фінансів Італії Джованні Тріа прибуде до Брюсселя для проведення переговорів з питання бюджету. Новини з цього фронту також можуть вплинути на настрій євро, який раніше на цьому тижні втримався над рівнем 1.13 і, відштовхнувшись від цієї підтримки, вчора непогано додав у вазі, а на торгах у четвер перейшов в режим консолідації в очікуванні ЄЦБ. Головний ризик для євро — відверто «голубина» риторика Центробанку, від якої він, швидше за все, утримається.

Ціни на нафту продовжують блукати в межах обмеженого діапазону, визначаючись з подальшим вектором руху. Реакція ринку на угоду ОПЕК + була дуже поганою, як і наступні торги протягом цього тижня. Зростання Brent обмежує рівень 62, тоді як в ролі підтримки виступає область 59,50. До тих пір, поки котирування не зможуть міцно і впевнено влаштуватися над відміткою 61, знижувальні ризики будуть превалювати, а продажу на зростанні залишатимуться актуальними. Ринок, який не вразило рішенням ОПЕК +, тепер чекає нових сигналів і каталізаторів, що могли б виштовхнути ціни зі сформованого діапазону. Дані Міненерго вказали на скорочення запасів сирої нафти всього на 1,2 млн барелів, що набагато нижче оцінки API, що відбила падіння обсягів на 10,2 млн барелів. Але, принаймні, запаси перестали рости, і це вже деяке полегшення для Brent. Якщо в найближчі дні на ринок не надійдуть значні новини, ринок буде демонструвати більш тісну кореляцію з загальними настроями в сегменті ризикових активів.

Що стосується економічних подій, крім засідання ЄЦБ і подальшої прес-конференції Драгі, ринки звернуть увагу на дані з США: індекс цін на імпорт / експорт і заявки на допомогу з безробіття. Більш жвавий календар нас чекає в п'ятницю, коли Штати опублікують показники роздрібних продажів і дані з ділової активності.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися