Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 грудня 2018, 19:20

НБУ прокоментував рівень інфляції в листопаді

У листопаді 2018 року споживча інфляція прискорилася до 10,0% р/р. У місячному вимірі ціни зросли на 1,4%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики.

У листопаді 2018 року споживча інфляція прискорилася до 10,0% р/р.
Фото: flickr.com

В НБУ заявили, що інфляція в річному вимірі у листопаді була близькою до прогнозу, опублікованого у жовтневому «Інфляційному звіті». Дещо вищі показники базової інфляції та темпів зростання адміністративно регульованих цін майже повністю компенсувались нижчими темпами зростання цін на сирі продовольчі товари.

  • Базова інфляція у листопаді прискорилась до 8,9% р/р. Динаміку цього показника зумовило, насамперед, зростання цін на послуги під впливом подальшого зростання виробничих витрат, зокрема на оплату праці, а також тиску з боку споживчого попиту.
  • Темпи подорожчання продуктів харчування з високим ступенем обробки залишилися на рівні 10,0% р/р. Прискорення зростання цін на макаронні, кондитерські та борошняні вироби було компенсовано повільнішою динамікою цін на інші продукти. Зокрема, завдяки зниженню світових цін повільніше дорожчали м’ясні і молочні продукти. Цей же чинник на тлі очікуваного рекордного врожаю соняшника в Україні сприяв зниженню темпів зростання цін на соняшникову олію, спреди та майонез.
  • Темпи зростання цін на непродовольчі товари також незначно сповільнилися (4,4% р/р). Зокрема, за рахунок зміцнення обмінного курсу гривні впродовж жовтня-листопада нижчими темпами зростали ціни на побутову техніку і автомобілі, а зростання цін на одяг та взуття залишилось стриманим.
  • Зростання цін на сирі продукти харчування в листопаді прискорилося до 2,4% р/р, однак було нижчим, ніж прогнозувалося. Недостатня пропозиція через несприятливі погодні умови та слабкий урожай овочів у Європі стимулювала прискорення зростання цін на овочі. Борошно дорожчало через зростання цін на пшеницю. Водночас у листопаді подешевшали фрукти і яйця та сповільнилось зростання цін на молоко, що нівелювало прискорення цін на інші сирі продукти харчування.
  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін збільшились до 17,3% р/р. Зокрема, в листопаді зросли тарифи на природний газ для населення (на 22,9%) і послуги місцевого телефонного зв’язку. До того ж високими темпами продовжили зростати ціни на алкогольні напої, тютюнові вироби, проїзд у автодорожньому транспорті.
  • Зниження світових цін на нафту та посилення курсу гривні сприяли уповільненню зростання цін на паливо.

«Попри незначні відхилення в темпах зростання цін за різними групами товарів у листопаді, прогноз споживчої інфляції на кінець року (10,1% р/р) залишається актуальним», — зазначив регулятор.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися