Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 грудня 2018, 7:52

Валютний ринок: чого варто боятися на цьому тижні

Минулого тижня гривня активно тіснила долар. Її не зупинили ні скупка валюти «дочками» іноземних компаній під вивід дивідендів, ні дуже маленькі коррахунки банків (всі дні перебували в межах 50-52,2 млрд гривень), ні щоденні ранкові спроби спекулянтів і експортерів сколихнути ринок. Валюта наполегливо дешевшала як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

НБУ вдало підбирав час і формат виходу на торги зі скупкою надлишку валюти і практично щодня поповнював резерви. Всього Нацбанк, за нашими розрахунками, купив за цей період не менше $160-165 млн, поступово занизивши вартість покупки у ЗВР з 28,16 гривень (3 грудня) до 27,82 гривень (7 грудня).

Експортери на побоюваннях подальшого зниження курсу не притримували валюту і активно її продавали. А спекулянти, після щоденних безуспішних ранкових спроб розігріти ринок, задовольнялися лише роботою «в дві сторони».

Всього за минулий тиждень курс продажу долара на торгах впав на 43 копійки — з 28,18/28,23 гривень до 27,77/27,80. 

Що буде з курсом

На валютний ринок цього тижня вплинуть кілька факторів:

1) Активізація бізнесу перед закінченням року, наближення періоду бюджетних та податкових розрахунків, а також поступове завершення операцій місцевих та державного бюджетів зі своїми контрагентами. З урахуванням українських та іноземних новорічних свят (відзначається і католицьке, і православне Різдво в Україні, США та країнах ЄС) у компаній залишається все менше часу для завершення розрахунків з міжнародними партнерами на звітну дату і проведення господарських операцій з внутрішніми контрагентами за результатами року.

Крім цього — численні держкомпанії та бюджетні організації також почнуть найближчим часом проводити свої операції із закриття дебіторсько-кредиторської заборгованості на 1 січня. Все це потребує значних обсягів гривні та валюти, що робить ринок все більш залежним від щоденних ситуативних завдань найбільших гравців;

2) Монетарна політика Нацбанку і дії регулятора в частині проведення інтервенцій на міжбанку. Весь минулий тиждень регулятор щодня викуповував надлишок валюти на торгах і, за нашими даними, вже повністю перекрив втрати ЗВР в період валютної лихоманки під час оголошення воєнного стану. НБУ доведеться активно попрацювати на міжбанку і на цьому тижні. І не факт, що тільки з викупом валюти.

При монетарній політиці «гривневого голоду» та «дорогих грошей», що проводиться зараз Нацбанком, — дефіцит гривні буде відчуватися все більше. Клієнти та самі банки в певні моменти будуть все активніше продавати валюту на тлі періодично дуже стриманого попиту і ціна викупу надлишків валюти регулятором стане головним драйвером за курсом на торгах.

Поки що НБУ викуповує надлишок валюти, підтримуючи тренд на поступове зміцнення гривні, але не дає котируванням опуститися нижче 27,80 гривень. Чи готовий Нацбанк до подальшого падіння валютного курсу (що безпосередньо «б'є» по податкових надходженнях від митних зборів) покаже цей тиждень;

3) Поведінка готівкового ринку, дії спекулянтів, ліквідність в банківській системі.

Зниження курсу на міжбанку опосередковано тисне і на готівковий ринок. Фінансисти страхуватимуть свої ризики та будуть намагатися занижувати курс прийому. Але висока конкуренція не дозволяє їм особливо відхилятися від середньоринкових котирувань. Обмінники будуть працювати «з обороту», поставляючи на валютний ринок валюту, що відносно «дешевшає». Це продовжить допомагати гривні зміцнюватися. А наближення періоду покупок новорічних подарунків ще більше збільшить обсяги здачі валюти громадянами, що посилить позиції нацвалюти;

Спекулянти намагатимуться розхитати ринок, але в даний час відсутність великих вільних гривневих ресурсів та їх «дорожнеча» роблять малоцікавими операції з переливання валюти з одного сегмента ринку на інший. Спекулянтам залишається працювати тільки у форматі «в дві сторони» з невеликим рівнем спреду.

Що стосується потенційної загрози розгойдування ринку, то в ці дні вона можлива тільки в разі масованих вливань в систему грошей бюджетних організацій для розрахунків з контрагентами за роком. Але, за нашими даними, Держказначейство поки такого в значних обсягах не планує. Тому гривневий навіс на валютному ринку за рахунок цих коштів буде незначним. Ми прогнозуємо коррахунки банків на цей період в межах 46-54 млрд гривень, що не представляє глобальної небезпеки для курсу.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на 10-14 грудня:

Перекоси попиту і пропозиції на міжбанку збережуться, а залежність тренда по курсу від дій і ситуативних курсових завдань найбільших гравців збільшаться.

НБУ доведеться активно попрацювати в «анонімному» форматі через Matching для контролю за поведінкою ринку. Але масованими викупами валюти останніх днів — регулятор поступово знизить загальний надлишок пропозиції, що не тільки підтримає котирування долара, але і поступово спровокує розворот ринку в бік зростання курсу. Корекція почнеться вже на цьому тижні, але потім на допомогу гривні прийде період податкових платежів у бізнесу і це знову збільшить пропозицію валюти.

На готівковому валютному ринку курс як і раніше буде орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення і тільки частково реагувати на те, що відбувається на міжбанку. Хеджувати свої ризики власники обмінників будуть за рахунок розширення/звуження спреда між ціною покупки і продажу валюти.

Як і минулого тижня — якщо не буде чергових політичних або військових сюрпризів, то фінкомпанії збережуть рівень спреду по долару в межах 10-15 копійок, а більшість банків — в межах 15-20 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор по долару на 10-14 грудня в обмінниках фінкомпаній в межах 27,85-28,10 гривень, а в банках 27,75-28,20 гривень. Переважна більшість обмінників ще працюватиме тільки у форматі «обороту» без особливої ​​розкачки ринку в ту чи іншу сторону.

На міжбанку головними загрозами для гривні в ці дні є:

  1. Можливий «перевикуп» валюти Нацбанком останніх днів з метою максимального збільшення ЗВР, що порушить тренд на зміцнення гривні і розгорне ринок в разі зростання попиту на валюту окремих великих гравців;

  2. Незаплановані або малоконтрольовані викиди на фінансовий ринок значних гривневих ресурсів для розрахунків за роком місцевих бюджетів та держбюджету з компаніями-контрагентами. 

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок-четвер — поступове зростання обсягів операцій і кількості угод за рахунок активізації клієнтів по завершенню року. Обсяги складуть до $430-470 млн при укладанні до 460-550 угод з піками активності у вівторок та четвер;

У п'ятницю — деяке зниження активності клієнтів за рахунок ефекту закінчення тижня, яке частково буде компенсовано підготовкою компаній до майбутніх надалі днях податкових платежів і необхідністю накопичення гривні у клієнтів для розрахунків з персоналом за авансами за першу половину грудня. Такі авансові виплати співробітникам у більшості компаній почнуться з наступного понеділка 17 грудня і підготуватися до них їм доведеться не пізніше цієї п’ятниці. Об'єми міжбанку складуть близько $390-410 млн при здійсненні до 430-510 угод.

Курс безготівкового долара на цьому тижні буде перебувати в досить широкому коридорі 27,80-28,15 гривень і в основному буде залежати від поведінки найбільших гравців і дій НБУ.

Коментарі - 4

+
0
kozyrev
kozyrev
10 грудня 2018, 9:34
#
Низкие коррсчета банков сработали даже в пользу гривны…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
10 грудня 2018, 9:59
#
Они сейчас всегда работают в пользу. Это ранее банки хорошо шатали ситуацию, неважно какие были кор.счета. С сентября ситуация поменялась, и сильно. Потому мы так легко прошли форс-мажор в Азове и потом Военное положение, это разминка, но она важно — быть готовым к вызовам.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
10 грудня 2018, 9:55
#
Не пойму почему уровне кор.счетов 50-52 млрд.грн. стал считаться маленьким?! Экономика выросла? Ранее было 47-49 млрд.грн и то шатали норм.
Оценивать нужно месяца, потому конец Ноября с ситуацией в Азове вцелом показало по ноябрю что НБУ в плюсе. Я писал ранее что может быть рекорд, но форс-мажор помешал этому.

Декабрь также есть шансы показать мега результат, выкуп 150 млн+ и укрепление на 40+ коп за первую неделю! Это хит. Так бы каждую неделю, и до президентских выборов все бы реально начали «Жить по новому» ).

Начали учитывать фактор, о котором я давно пишу, это «авансы» ЗП сотр-м, это действительно влияет в каждой средине месяца на настроения и потребности.

Правильно подмечено, пока главным игроком и далее остается НБУ. От его действий на 50% будет зависеть ситуация на межбанке.

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/118582/
+
+24
Вячеслав Lenskyy
Вячеслав Lenskyy
10 грудня 2018, 12:08
#
Манипулятивное название статьи
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися