Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 грудня 2018, 16:25

Поразка Приватбанку та наближення девальвації гривні

Світові ринки штормило через арешт топ-менеджера Huawei, в США прощалися з екс-президентом, а Україна програла судовий спір за активи Приватбанку його колишнім власникам.

Чим жив світ у перший тиждень грудня, розповів у своїй колонці на «НВ» спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочену версію.

На американських ринках — черговий короткий тиждень, на цей раз у зв'язку з похоронами президента США Буша-старшого. В ті дні, коли ринок торгувався, він поводився так, ніби на дворі рецесія. І це відбувалося навіть тоді, коли статистика на виході показувала сильні дані про зростання в США. Так чи інакше, замість ралі Санта-Клауса всі побачили чергові розпродажі, де лідерство захопили банки.

У підсумку ранок п'ятниці індекс S&P 500 відкриє на позначці в 2695,95 пунктів, а 2018 рік може стати першим роком після знаменитого і трагічного для будь-якого спекулянта 2008 року, коли індекс 31 грудня буде нижче, ніж він був 1-го січня.

Налякала ринки і справа Huawei. І не тим фактом, що компанія випустила черговий дешевий смартфон, всі дані з якого неодмінно опиняться у товариша майора в Пекіні. Справа в тому, що в Канаді заарештували доньку власника і за сумісництвом топ-менеджера компанії — підозрюють, що сама компанія допомагала обходити санкції Ірану. І це на тлі торгових переговорів Китаю і США в Аргентині, які, нарешті, пообіцяли всьому світу перепочинок в торгових війнах. А арешт людини такого рівня – це все одно, як якщо б заарештували Цукерберга в Китаї. Явно не сприяє гарному настрою за столом. Втім, якщо арешт відбувся ще до зустрічі в Аргентині, хто знає, — може тека зі справою лежала на столі і сприяла взаєморозумінню сторін.

У справах судових для України на цьому тижні теж прийшли не найкращі новини. У справі Приватбанк і держава Україна проти Коломойського і Боголюбова в першій інстанції в Лондонському суді перемогли олігархи. І ми знову побачили, що великої різниці між олігархом і простим українцем немає. Якщо маленькі українці розлучаються, щоб отримувати субсидію, то олігархи розлучаються, щоб сховатися від юрисдикції суду в Лондоні. Як і вчинив Боголюбов.

Суддя Високого суду Лондона, чиє ім'я навряд чи збережеться в історії, прийняв рішення, що він, звичайно ж, бачить величезні фінансові махінації, і немає сумніву, що вони пішли на користь панам Коломойському і Боголюбову, але навіть той факт, що вони використовували британські компанії під юрисдикцією її Величності не дає йому право судити їх за суворістю британського закону. Не захотів суддя зв'язуватися, вирішивши, що хай розбираються в Україні. Як і колись у справі трьох мільярдів Януковича, будучи не до кінця впевнений у своєму рішенні, сам суддя дозволив апеляцію на це рішення. Тож нас чекає друга серія вже в апеляційному суді Лондона і надія, що товариші олігархи хоча б частково покриють витрати платників податків України на націоналізацію Приватбанку. Тепер ключовим завданням юристів, які працюють на Приватбанк, є зберегти заморозку активів Коломойського і Боголюбова до апеляційного слухання.

Ринок українських єврооблігацій страждав від депресії разом з усім світом, знизившись за підсумками тижня. Треба відзначити, що до цього ми так сильно впали, особливо на новинах про воєнний стан, що зараз падіння було зовсім незначним. Цікаво, але тривають покупки у варрантах, які тримаються на пристойному рівні в 55-56% від номіналу.

Більше за інших постраждав ДТЕК, який завалився без поганих новин для компанії і її тарифів, хоч можна було б подумати, що хтось десь раптово вирішив скасувати Роттердам+. А ось на внутрішньому ринку всі вже, здається, забули про воєнний стан. Курс гривні, який першим відреагував на загрозу введення воєнного стану, вже повернувся до своїх рівнів двотижневої давності. Національна валюта зміцнилася і знову сильніше рівня 28 гривень за долар. В черговий раз продемонструвавши, як економіка здатна карати людей, які піддаються паніці.

Календар невблаганний, і ми впевнено наближаємося до дати, коли має розпочатися сезонне ослаблення гривні. Активні платежі державного казначейства повинні піти з 20-го грудня. Якщо дивитися на попередні роки, до кінця січневих свят це може привести курс ближче до рівня в 29,0. Добре, що в ці дні країна в основному страждає нетравленням шлунка і похміллям, а це знижує стрес від зростання курсу. А потім вже лютий, «майже весна» і недалекий той момент, коли аграрії почнуть діставати картаті сумки з доларами для початку посівної. У передвиборний рік сумки з доларами дістають не тільки аграрії, а й люди з бігбордів, чиїми б слугами вони себе не називали, і всі ці гроші так чи інакше потрапляють на валютний ринок. А у цьому році рекордно низькі ціни на гречку (інтервенції російського дешевого продукту допомагають) знизять витрати політичних сил.

Коментарі - 6

+
+34
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
7 грудня 2018, 20:17
#
Если смотреть на предыдущие годы, к концу январских праздников это может привести курс ближе к уровню 29,0.

или к 27,50
+
0
Zapreader
Zapreader
7 грудня 2018, 21:35
#
Про Huwei расстроили. Мой тонул в туалете несколько раз, падал, и работает, как новый. Надеюсь у них все будет хорошо, по крайней мере, до тех пор пока я не соберусь покупать новый хуавейчик
+
0
polir
polir
13 грудня 2018, 15:55
#
Ты это. Поаккуратнее в туалете будь.
+
+2
Sergey Lavidenko
Sergey Lavidenko
7 грудня 2018, 22:08
#
Интересно но и так все понятно, хорошая новость про гречку, нравиться она мне с жаренным луком.
+
0
Bobby Axelrod
Bobby Axelrod
11 грудня 2018, 12:48
#
НравиТСЯ
+
0
Дмитрий Танцюра
Дмитрий Танцюра
9 грудня 2018, 1:56
#
Печальней нужно быть, я понимаю эйфория, от скачек, старая кляча опять победила. Петя хоть и новый вирус, но обучаемый.Военное положение в стране.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися