Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 грудня 2018, 15:03

В Україні продукти маркуватимуть по-новому

6 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». «За» законопроект №8450 проголосував 231 нардеп.

6 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».
Фото: ukrinform.ru

Що змінює закон? 

  • Метою є забезпечення належного рівня захисту здоров’я та інтересів споживачів, їх поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти.
  • З прийняттям цього закону в нашій державі буде сформована нова культура інформування споживачів про харчовий продукт.
  • Закон містить вимоги щодо виділення алергенів, передбачає збільшення шрифту на етикетці, зазначення країни чи місця походження харчового продукту, інформуванню про замороження чи розмороження продукту, перелік усіх інгредієнтів, надання інформації про поживну цінність.
  • Ухвалений закон стосується не лише маркування на етикетках, а й будь-якої інформації про харчовий продукт, яка надається через рекламу, Інтернет або просто повідомляється споживачеві під час продажу, у т. ч. в місцях громадського харчування.
  •  У разі дистанційної реалізації інформація має бути доступною до моменту придбання продукту.

Згідно з новим законом відповідальний за надання інформації той оператор ринку, під найменуванням якого продається харчовий продукт.

Що встановлює? 

  • Правові та організаційні засади надання споживачам інформації про харчові продукти та загальні принципи та обов’язки операторів ринку з доведення цієї інформації до інших операторів ринку та до споживачів;
  • Загальні положення до маркування харчових продуктів, дія яких може поширюватися на всі харчові продукти або на певні їх категорії.
  • Крім того, закон встановлює окремі правила щодо маркування певних видів харчових продуктів;
  • Категорії обов’язкової інформації про харчові продукти та загальні вимоги до інформації про харчові продукти для того, аби дати споживачам можливість визначати та належним чином використовувати харчові продукти та робити вибір, який відповідав би їх індивідуальним харчовим потребам;
  • Уніфікацію правил надання споживачам інформації стосовно харчових продуктів, забезпечення правової визначеності та зменшення адміністративного тягаря на операторів ринку, відповідальних за інформацію про харчові продукти, а також позитивно впливатиме на забезпечення інтересів громадян шляхом запровадження вимог щодо надання точної, достовірної та зрозумілої для споживача інформації про харчові продукти.

Коментарі - 5

+
+51
alex0999
alex0999
6 грудня 2018, 16:25
#
Еще бы обязали торговые сети кроме цены за упаковку указывать расчетную цену за кг/литр
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 грудня 2018, 18:00
#
В Ашане такое есть, я сколько я помню. У других нет
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 грудня 2018, 16:26
#
Прикольно, это правильно!
+
+39
Danconia
Danconia
6 грудня 2018, 17:57
#
Хоть один закон нормальный приняли.

Вообще упавший рейтинг президента можно было бы без особых затрат поднять до приличных 40-50%,
нужно только вместо томасов и армейщины, заниматься реальными вопросами.
Этикетки ничего казне не стоят, а закон оценивается положительно. В условиях нашего бардака и произвола, можно вообще не изобретать велосипед — смотри на батьку белорусского, тот 20+ лет уже у власти и делай то же самое.
Строишь чинуш всех рангов и молнии в них метаешь, чтоб порядок наводили.
Рецепт 300% рабочий, тем более в нынешней Украине — ни языковой вопрос, ни церковный таких рейтингов не даст как собственноручная порка чинушь за безлад.
+
+29
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
6 грудня 2018, 19:42
#
А в чём нормальность закона? Что в нём уникального и особенного? Сплошное бла-бла. Самый главный продукт — воду, вывели в НЕ пищевой продукт. Теперьд ля неё не нужны ни ГОСТы ни ДСТУ. ГМО на некоторых продуктах пишут в кавычках — «ГМО». Проверил — законно. Как это понимать. Расчётную цену за кг/литр я и сам посчитаю — не дурак. Главное чтобы продукты питания были продуктами питания, а не суррогатами, которые производятся с применением таких продуктов, которые растут на другом континенте. Например пальмовое масло. Где-то читал, что человек должен есть те продукты, которые произрастают в радиусе 300 км от места постоянного жительства (обитания).
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися