Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 грудня 2018, 14:36

Консультанти з інвестицій — програми замість людей у Brioni

За оцінкою А.Т. Kearney у 2020 році штучний інтелект займе 5,6% ринку управління активами в США. У 2015 році він керував лише 0,5% активів.

По оценке А.
Фото: Foresight

Ще декілька років тому професійні послуги і консультації з інвестицій були доступні тільки 1% жителів США: потрібен був персональний консультант, який радив, куди вкласти гроші, а це дорога послуга. Потім настав час керування портфелями і вкладами у фонди ETF. І, нарешті, на ринку з'явилися робо-консультанти — програми, що управляють інвестиціями. Клієнту достатньо заповнити анкету онлайн, і алгоритм запропонує варіанти портфелів активів, які відповідають його схильності до ризику і бажаній дохідності. Надалі робо-консультант самостійно балансує портфель для досягнення встановлених параметрів.

Робо-едвайзер — доступно, вигідно, без обмежень

Робо-консультанти завойовують частку на ринку з трьох основних причин:

  1. Їх послуги дешеві — всього 0,15-0,5% від суми рахунку в порівнянні з 1-2% у класичних консультантів.

  2. Керуючі активами на тривалому відрізку часу у80-90% випадків не можуть обіграти ринок, тобто не забезпечують дохідність, порівняну з індексом. Якщо клієнт обрав пасивну стратегію, то його робо-консультант дасть кращий результат.

  3. Багато традиційних керуючих активами не бажають працювати з клієнтами, які вкладають менше 200 000 доларів. Деякі робо-консультанти працюють без обмежень з мінімальною сумою вкладень.

Проте, програми — не універсальне рішення для управління інвестиціями — вони не можуть підлаштовуватися під події, які перекроюють правила гри на ринку, наприклад, як у випадку з Brexit.

Багато робо-едвайзерів є продуктами «класичних» керуючих активами

Очікується, що у 2020 році робо-консультанти позбавлять керуючих активами 8-12 мільярдів доларів виручки. При реалізації найгіршого сценарію керуючі втратять до 90 мільярдів. Їх бажання утримати частину ринку природнє, тому компанії, які управляють активами, створюють свої програми: Bank of America пропонує Merrill Edge Guided Investing, а Charles Schwab — Schwab Intelligent Portfolios. Лідер ринку — робо-едвайзер компанії Vanguard — працює з капіталом у 100 мільярдів доларів. З них 5,1 трильйонів знаходяться під управлінням компанії. 


 

США — лідер на ринку робо-едвайзерів

Було б дивно, якби робо-консультанти з'явилися в країнах, де не розвинений фондовий ринок. Найбільше автоматичних консультантів в США, європейські та азіатські країни сильно відстають.

Вже зараз обговорюється майбутнє робо-едвайзерів — так звана версія 2.0, в якій штучний інтелект буде аналізувати побажання і дії клієнтів і пропонувати їм комплексні фінансові рішення. А ось Bank of America бачить розвиток свого продукту в частковому поверненні до консультацій людей, адже навіть мілленіали не готові повністю довіритися автомату — 72% хочуть отримати пораду від людини.

Зростання обсягу активів під управлінням робо-едвайзерів більше не дозволяє ігнорувати їх присутність на ринках. Програма не спить, не відпочиває, аналізує звіти компаній за частки секунди, відіграє новина ще до того, як людина встигає її прочитати.

В управлінні капіталом інвесторів прямо зараз відбувається революція, і можна припустити, хто виграє, а хто програє. Зниження бар'єрів для інвесторів означає додатковий приплив грошей на ринки. Компанії, які запропонують найкращі рішення, виграють, відібравши клієнтів у консерваторів, а інвестори скоротять витрати на управління своїм капіталом. Програють компанії, які ігнорують робо-консультантів, а також співробітники керуючих компаній. Але головна проблема — нездатність роботів реагувати на форс-мажори: ми можемо опинитися в ситуації, коли будь-який «чорний лебідь» спровокує крах фондового ринку та кризу масштабів Великої депресії.

Завантажте інфографічний довідник «Fintech Guide 2018», клікнувши на банер, і дізнайтеся більше про технології у фінансах.

Довідник підготувало контент-маркетингове агентство Top Lead за підтримки експертів з UAPAY та партнерів: юридичної фірми AEQUO Law Firm та Ощадбанку. Інформаційні партнери — компанія Mastercard, EBA, фінансовий супермаркет Finance.ua. Аналітичний партнер — BusinessViews.

Коментарі - 1

+
+15
mary27
mary27
6 грудня 2018, 19:34
#
Ни о чем.
«робо-эдвайзер» — как я понимаю, простенький скрипт на JS, работающий с опросником?)
«Если клиент выбрал пассивную стратегию, то его робо-консультант даст лучший результат» — «портфель простака»?
Там и без «робо» все хорошо работает.
Вспоминается давний эксперимент с цирковой обезьянкой, переплюнувшей управляющих активами:
http://finside.ru/1775
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися