Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 грудня 2018, 7:54

Плюс 10% і то не для всіх. Що буде з роботою та зарплатами в наступному році

В Україні стало більше роботи. Кадровики, з якими поспілкувався «Мінфін», в один голос заявляють — роботодавці буквально шикуються в чергу за новими співробітниками.

Пояснюють цю тенденцію по-різному. Одні експерти вважають, що на ринку позначається хоч і невелике, але все ж зростання вітчизняної економіки. В Україні з'являються нові виробничі підприємства, в тому числі, з іноземним капіталом. І саме виробничники, за даними rabota.ua, лідирують в списку найбільш популярних вакансій. Інші експерти впевнені, що насправді ажіотажу немає. Ілюзію активізації на ринку праці, на їхню думку, створює величезна плинність кадрів і зростання трудової міграції в Європу. Роботодавці постійно оголошують набір персоналу, просто щоб залатати діри, що утворилися. Цю тенденцію, нібито, підтверджує і порівняно невелике зростання зарплат у 2018 році.

«Мінфін» розбирався, у яких фахівців більше шансів знайти високооплачувану роботу, і що буде з зарплатами в наступному році.

Київ — для виробничників, Одеса — для продавців

За оцінками кадровиків, попит на персонал в цьому році виріс, як мінімум, на 15%. Засновник рекрутингового агентства «Борщ» Сергій Марченко пояснює цю тенденцію зростанням економіки в Україні. «Вітчизняні підприємства нарощують обсяги виробництва і відкривають нові вакансії, що і пояснює підвищені потреби в працівниках», — вважає він.

За словами Марченка, найактивніше набирають персонал ІТ-компанії, промисловці та аграрії. Непогана динаміка також в будівництві і на транспорті. «У першому випадку причина — в реалізації великої кількості державних інфраструктурних проектів та пожвавленні ринку комерційної нерухомості. Транспорт, виробництво і сільське господарство ростуть на європейських поставках. Якщо перші кілька років після підписання договору про асоціацію з ЄС пішло на розкачку, то зараз український бізнес відчуває себе в Європі цілком впевнено. За підсумками третього кварталу 2018 р, експорт товарів з України в ЄС зріс на 12,4%. Євросоюз займає 43% в структурі нашого експорту. Звичайно, це відбилося і ринку праці в базових експортних галузях», — говорить експерт.

За даними rabota.ua, виробничники (робітники, інженери, технологи) лідирують у списку найбільш затребуваних фахівців, щонайменше, в трьох великих містах — Києві, Харкові та Дніпрі. У Львові на першому місці — ІТ фахівці, в Одесі — торговий персонал. Але і там виробництво входить в трійку найбільш активних професійних сфер.

Без зусиль можуть собі знайти роботу також некваліфіковані робітники, бухгалтери, водії, кухарі та офіціанти, Web- розробники, інтернет-маркетологи.

Голова секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський вважає, що роботодавці проявляють активність в тому числі, через плинність кадрів, що посилюється. «Частина фахівців їде в пошуках кращого життя за кордон, а частина — просто не хоче працювати на запропоновані їм зарплати та умови», — говорить він.

Оформити кредитку від топ-банків онлайн

Голова профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів Василь Андрєєв зазначає, що в Україні найвищий серед європейських країн показник плинності персоналу — кожний п'ятий працівник звільняється, не пропрацювавши і року.

Тому кадровий дефіцит стрімко наростає. Забловський розповів «Мінфіну», що багато компаній не можуть місяцями закрити вакансії навіть з порівняно непоганими зарплатами. «Одне з тепличних господарств, скажімо, відкрило вакансію робочого теплиці на 20 тис. грн. у місяць. І черги претендентів не спостерігалося — роботодавець скаржився, що не може нікого знайти. І так за багатьма спеціальностями. Дефіцит персоналу став головною тенденцією нашого ринку праці», — каже Забловський. За даними Федерації профспілок, на 55 тис. вакансій для водіїв налічується лише 33 тис. безробітних за цією спеціальністю, на 13 тис. вакансій для слюсаря — 8 тис. потенційних претендентів, на 11 тис. місць для швачок — 5 тис. осіб і т.п.

До 40 тис грн. на місяць

Головна причина кадрового голоду в Україні — трудова міграція в Європу. Їдуть, в основному, робочі, але, за словами аналітика rabota.ua Тетяни Пашкіної, ризикують всі роботодавці. «Немає гарантії, що лаборант або менеджер завтра не звільниться і не поїде працювати продавцем в Польщу», — говорить вона.

Василь Андрєєв зазначає, що за кордоном зараз працює від 2 млн. до 4 млн. наших співгромадян. Наприклад, в Польщі зареєстровано близько 905 тис. заяв на працевлаштування від українців. Литва в минулому році видала 34,5 тис. трудових віз, з них близько 20 тис. — українцям.

Читайте також: Польща не гумова: що чекає українських заробітчан

У Чехії з 374 тис. працюючих там іноземців 70 тис. — наші громадяни. Українці також є головною групою трудових мігрантів в Румунії, Угорщині, Словаччині. Реальний розмах трудової міграції ще більший, адже багато наших співвітчизників працюють в ЄС нелегально. За експертними оцінками, за кордоном трудиться не менше 5-6,5 млн. наших громадян.

За даними Пашкіної, вакансій від зарубіжних роботодавців стає все більше. За середньостатистичні 30 днів, врахованих у вибірці, подано близько 1,4 тис. заявок. З них-290 — від польських, 181- німецьких, 153- чеських, 86 — литовських, 56- словацьких компаній.

Причому, за словами Забловського, європейські роботодавці все частіше беруть не тільки наших робітників, але і більш кваліфікованих фахівців, наприклад, медиків, ІТ-шників. Розширюється і список країн, готових приймати українців. Наприклад, з наступного року помітно спростить своє трудове законодавство для іноземців Німеччина. Польська влада вже турбується, що українські робітники мігрують на німецькі підприємства, а у них загостриться дефіцит кадрів. Активно залучає і робочих, і бізнес Прибалтика. В Естонії зростає популярність так званого, електронного громадянства, коли людина може у віддаленому режимі зареєструвати свою фірму, керувати нею та платити податки. На першому місці серед тих, хто скористався даним сервісом — українські підприємці, в основному, стартапи, — каже Забловський.

Друга «больова точка», по якій вдарили європейські роботодавці — студенти та молоді фахівці. Тільки в Польщі вчиться 40 тис. наших студентів. Активно запрошують українську молодь на безкоштовне навчання Словаччина і Чехія. І повертатися на батьківщину після отримання диплома більшість студентів не збирається.

Гроші до зарплати готівкою або на картку

Головне, що приваблює українців у Європі — високі зарплати. За даними Тетяни Пашкіної, середня пропонована в ЄС зарплата — 36,8 тис. грн. Для порівняння: по Києву середній оклад — 12,8 тис. грн., в Одесі — 11,5 тис., Харкові та Львові — 10,1 тис., Дніпрі — 9,9 тис. грн. Крім зарплат, наші громадяни їдуть також за стабільністю і кращим життям для себе і своїх дітей, — каже Забловський. Якщо політична та економічна криза буде поглиблюватися, відтік персоналу з України буде тільки зростати. За оцінками Андрєєва, за довгостроковою міграцією (постійно працевлаштування в ЄС) лідирує будівництво (45%), на другому місці — виробництво (12%), на третьому — сільське господарство (3%). Далі слідує сегмент ресторанів, готелів і туризму (8%). За короткостроковими мігрантами (сезонні роботи) тенденція та ж — будівництво — 37%, виробництво — 7%, сільське господарство — 11%, готельно -ресторанний бізнес — 5%. Саме ці галузі в Україні зіткнуться з найбільшим дефіцитом персоналу в наступному році.

Не зійшлися в зарплатах

Втім, на заробітки в Європу їдуть багато, але далеко не всі. Решта шукають роботу в Україні, і, судячи з кількості резюме, знайти її не можуть. За даними rabota. ua, якщо навесні цього року в їх базі налічувалося трохи більше 78 тис. заявок від претендентів, то, на жовтень цього року — вже більше 119 тис.

Найбільш активно шукають роботу продавці-консультанти, бармени та офіціанти, офіс-менеджери, водії, бухгалтери, охоронці, медики, викладачі. Як видно, цей список частково перетинається з переліком найбільш затребуваних фахівців серед роботодавців. Але зустрітися роботодавцям і здобувачам щось заважає. На думку кадровиків, вони не можуть домовитися, головним чином, з фінансового питання. В середньому очікування претендентів перевищують реальні пропозиції роботодавців на 12%, — зазначає Тетяна Пашкіна. Якщо середня очікувана зарплата, за станом на третій квартал цього року, становила 13,4 тис. грн., то пропонована — лише 11,9 тис. грн. Показово, що розрив між побажаннями працівників і можливостями компаній в різних містах істотно відрізняється. Скажімо, в Києві здобувачі розраховують на 16,6 тис. грн., а отримують лише 12,8 тис. грн., в Одесі хочуть 12,6 тис., отримують 11,5 тис. грн., у Львові різниця в запитах робочих і реальними окладами складає 1,1 тис. грн., а в Харкові — всього 300 грн.

Але є і фахівці, яким платять навіть більше, ніж вони просять. Скажімо, продавці запитують в середньому 7,3 тис. грн., а пропонують їм 8,3 тис. грн. Робочі без кваліфікації хочуть 8,5 тис. грн., а реально отримують 11 тис. грн., виробничникам платять на 2 тис. грн. більше очікуваного (14 тис. грн.), водіям — майже на 4 тис. (16, 5 тис. грн.) і т.д. Показово, що роботодавці найбільш щедрі до тих фахівців, які найбільш часто виїжджають на заробітки в Європу.

Іншим українські підприємства підвищують рівень окладів, але не так суттєво, як того хотілося б самим працівникам.

Скажімо, в цьому році лідерами з динаміки зростання зарплат стали такі професійні категорії як готелі, ресторани, кафе (+ 39%), банки (+ 37%), виробництво та адміністративний персонал (+ 36%), медицина (+ 35%). Але за високими відносними показниками криються, м'яко кажучи, не дуже великі зарплати. Скажімо, лідер зі зростання — готельно-ресторанний ринок — пропонує середню зарплату всього 9,4 тис. грн., в банках вона — 10,5 тис. грн., на виробництві — 12 тис. грн. і т.д. А високі відсотки надбавки пояснюються лише тим, що в минулому році зарплати в ці галузях взагалі знаходилися на «дні» — в ресторанах — 6,7 тис., банках — 7,6 тис., на виробництві — 8,9 тис. грн. Плюс — багато компаній просто виводять з тіні чергову зарплатну частину, а на практиці особливо нічого не змінюється.

Опитування працівників показують, що половина респондентів очікувала надбавки до зарплати в цьому році на близько 18%, а на ділі отримала менше 12%. Самі роботодавці нарікають на складнощі. На наступний рік вони анонсують надбавку окладів всього лише на відсоток інфляції, тобто, до 10%. І це не для всіх. Рядовий офісний персонал, юристи, маркетологи, економісти можуть взагалі не отримати надбавки.

При цьому, за словами Тетяни Пашкіної, можливості для підвищення зарплат у компаній все ж є. «Якщо в Європі частка зарплатного фонду в собівартості продукції складає 25-30%, то у нас — тільки 10-20%. Так що роботодавці зможуть боротися гривнею, як мінімум, за найбільш дефіцитних фахівців. У наступному році, за прогнозами кадровиків, до 20% зростуть зарплати у робітників, інженерів, технологів, продажників, будівельників та ін.

Втім, багато роботодавців, за словами Забловського, не хочуть брати участь в зарплатної гонці та інвестують в автоматизацію виробництва, яка дозволить нівелювати дефіцит робочих рук. «Торгові мережі вкладають в каси самообслуговування, підприємства — в автоматизовані лінії. Це дорого, але з лишком окупиться. Адже Україні з її найнижчими зарплатами серед європейських країн не варто розраховувати на приплив робочої сили. А ось її відтік буде зберігатися», — прогнозує Забловський.

Марія Коливанова

Коментарі - 21

+
+131
AleksandrBank
AleksandrBank
6 грудня 2018, 9:44
#
Хорошая статья
+
+36
Pens
Pens
6 грудня 2018, 11:55
#
«Ведь Украине с ее самыми низкими зарплатами среди европейских стран не стоит рассчитывать на приток рабочей силы.»
Я не был бы так категоричен. Свято место пусто не бывает. Не знаю как вся Украина, но в Киеве приток негров и индусов, виден не вооруженным глазом. Европа создала такие условия, что наше население вынужденно искать «кращої долі» у соседей. А Украине предназначена судьба буферной зоны для негроазиатов, такого себе фильтрационного лагеря из которого будут брать лучшее. Да, по кол-ву мигров это пока не «плюнуть некуда», но рано или поздно, вернувшийся домой заробитчанин, может вернуться совсем не в свою страну. Хотя зачем им возвращаться?..
+
+62
AleksandrBank
AleksandrBank
6 грудня 2018, 11:59
#
«Не знаю как вся Украина, но в Киеве приток негров и индусов, виден не вооруженным глазом» — поедите в Москву и увидите не только их, а и Армян, Кавказцев, Казахов, Азеров, Китайцев, Вьтнамцев и т.д.
+
0
Pens
Pens
7 грудня 2018, 13:07
#
Они есть и у нас, но это, как бы, «коренные жители», привычные. А вот «диаспор» негров и индусов в спальных районах, я ранее не наблюдал. О чем собственно и написал.:)
+
0
Fabron
Fabron
10 грудня 2018, 17:12
#
Это все коренные москвичи
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
10 грудня 2018, 17:19
#
Москвичей почти не видно по заведениям. У них нет денег, что примечательно и они ненавидят всех остальных. Потому не стоит удивляться почему у них злоба на весь мир
+
+157
54022684
54022684
6 грудня 2018, 12:04
#
Если эти негры и индусы работают и ведут себя как люди, то проблемы не вижу
+
+15
Александр Воскресенский
Александр Воскресенский
6 грудня 2018, 21:56
#
Они ведут себя нормально, пока их не так много, вот когда станет дофига — начнут вести себя, как в европе
+
0
Pens
Pens
7 грудня 2018, 13:13
#
А их никто не видит, пока не становится слишком поздно. Это как российский(да и не только) десантник, пока он один, нормальный, адекватный парень. Но когда их собирается пару сотен, да ещё в день ВДВ, то сразу превращаются в пьяное, агрессивное, неадекватное быдло. Утрированно, конечно, но думаю аналогия понятна.:)
+
+27
vlad9486
vlad9486
6 грудня 2018, 13:16
#
Може нарешті інфляція стане менше 10%, якщо зарплата перестане так швидко рости.
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
6 грудня 2018, 18:20
#
«Може нарешті інфляція стане менше 10%, якщо зарплата перестане так швидко рости.» Неа не станет… Ибо слабо зависит от этого параметра А более от торгового сальдо… Импорта больше… Курс нестабильный Постоянно импортные товары значит дорожают. Товары доморощенного производства идут в росте в след за импортными аналогами… По этому и инфляция прёт.
+
+42
Maleficarum
Maleficarum
6 грудня 2018, 18:07
#
Какая то статья непонятная… Если верить этому «Для сравнения: по Киеву средний оклад — 12,8 тыс. грн.,» то непонятно вот это «Забловский рассказал «Минфину», что многие компании не могут месяцами закрыть вакансии даже со сравнительно неплохими зарплатами. «Одно из тепличных хозяйств, скажем, открыло вакансию рабочего теплицы на 20 тыс. грн. в месяц. И очереди претендентов не наблюдалось — работодатель жаловался, что не может никого найти.» Не неаю как где По Киеву вакансия в 20-тысяч гривен была бы закрыта в пару дней.( При условии что эти деньги реально платят а не просто обещают а на руки дают семь тысяч")
+
0
Leha PWNZ
Leha PWNZ
6 грудня 2018, 18:13
#
В данном случае зависит от того, сколько за такую вакансию платят заробитчанам. Хотя 20к — сумма уже похожая на адекватную ЗП.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
6 грудня 2018, 18:17
#
«Хотя 20к — сумма уже похожая на адекватную ЗП.» Ну значит кто из тех врёт… Или работодатель соврал о реальных двадцати кусках( а по факту платить будет -семь тысяч) Либо по Киеву средняя ЗП гораздо выше…
+
0
Peter Sauber
Peter Sauber
8 грудня 2018, 11:34
#
Как высчитать среднюю зарплату, не принимая во внимание официальные цифры, которые занижены?
Берём расходы на семью из 2 человек (даже без детей): еда около 5к, коммуналка в среднем за год 1.5к, красота и здоровье — 1к, рестораны, развлечения и тд — 3к, проезд на общественном — 1.5к (если машина, то около 2-3к), одежда — 1.5к, прочее — 1.5к.
Итого имеем 15-17 тысяч, если своя квартира. Если снимают однушку, в зависимости от региона 17-23.
Это без каких-либо покупок типа мультиварки/телефона и без откладывания на отдых, если приплюсовать хотя бы по тысяче, имеем 19-25 тысяч для более-менее адекватного существования.
Вот и выходит, что в регионах это где-то 9-10к чистыми, Киев — 12-13.
+
0
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
8 грудня 2018, 11:58
#
Это из личных наблюдений? когда это средняя зарплата в Киеве обеспечивала адекватное существование?
+
+26
locustsucol
locustsucol
7 грудня 2018, 1:42
#
Статья сплошной абсурд. Абзацы бесстыдно противоречат друг другу в цифрах и тенденциях для использования в негативном окрасе насколько это возможно манипуляциями во все стороны.
Абсолютно неинформативно, не касается аналитики, чистая антиукраинская политическая пропаганда, количество которой на этом сайте все еще зашкаливает. Неудивительно для страны в военном положении, но позорно для специалистов, которые впрягаются писать такие манипуляции ради политических заказов, манипуляций общественным мнением.
+
+15
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
7 грудня 2018, 9:55
#
То что мы и Молдова самые бедные страны Европы антиукраинская пропаганда? Тогда весь мир антиукраинская пропаганда потому что кроме президента и его соратников никто не считает что у нас все хорошо.

Посмотрите вакансии службы занятости, там 70% вакансий с зарплатой 3700, что является узаконенным воровством, потому что выжить на такую зарплату невозможно. Люди идут работать не за идею или миллиарды олигархов и как бы самим нужно кушать, платить счета по коммуналке, содержать детей и родителей.

Статья конечно не образец аналитики. В то же время хорошо объясняется обилие вакансий — люди не хотят работать за копейки.
+
0
Якунин Игорь
Якунин Игорь
8 грудня 2018, 14:10
#
Так пенсии еще меньше…
+
+57
dm101
dm101
7 грудня 2018, 11:09
#
В Украине не стало больше работы. В Украине стало меньше работников. Иногда до абсурда доходит. Например, в Киевском регионе на некоторых складах грузчики по 15 тыс. на руки получают, иначе просто работников не найдешь. Куча людей за границу уехала.
+
0
Ігор Петров
Ігор Петров
8 грудня 2018, 21:22
#
Не согласен с теми кто говорит, что трудовые мигранты к нам не поедут.
Есть пример — знакомый хозяин СТО после долгих поисков нормального сварщика, нанял человека из Узбекистана, приехал вместе с помощником -племянником.
Снимает им квартиру за свой счёт оплата ставка+процент.
Доволен очень работой, а особенно тем что они не пьют
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися