Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 грудня 2018, 17:47

Вишеградська четвірка допоможе Україні стати інноваційною

В UNIT.City представили програмний документ щодо розвитку підприємницької tech-екосистеми.

  • До Києва з’їхалися лідери технологічних екосистем країн Вишеградської четвірки

  • Вони презентували документ з готовими практичними рішеннями

  • Дослідження має допомогти Україні винести уроки й досвід історичних сусідів

В інноваційному парку UNIT.City відбулася презентація аналітичного документа під назвою «Обмін кращими практиками щодо підтримки підприємництва між країнами Вишеградської групи та України». Мета – обмін знаннями й розвиток української інноваційної екосистеми.

Дослідники відзначають, що сьогоднішня українська модель підприємництва нагадує аналогічні в країнах Вишеградської групи десятирічної давнини. Саме тоді в Чехії, Словаччині, Польщі та Угорщині стався перехід до більш стратегічного та системного підходу до інновацій.

«Цей документ – свіжий й актуальний погляд на наші проблеми. Кремнієва Долина, Лондон, Ізраїль – це дуже далекі регіони в контексті цивілізаційного розвитку, масштабів, ресурсів та політичних режимів, – говорить Антон Верховодов, фахівець з інновацій Civitta Ukraine. – Вишеградська четвірка – це такий же «совок» в минулому, як і Україна. Але ці країни досягли значного прогресу. Уроки цих держав нам ментально ближче. Тому місією документа є донести до українського екосистеми практичні й релевантні поради від сусідів, а не «з космосу».

Порівняння компонентів екосистем країн В4 та України

Компонент

Україна

Вишеградська група

Політики (Policy)

За останні 5 років Україна піднялася зі 112-го на 76-е місце в рейтингу «Легкості ведення бізнесу». Проте, проблеми з корупцією та верховенством права нікуди не зникли.

Країни В4 також відчувають проблеми з високим рівнем корупції й бюрократії. Але стратегічний підхід до інновацій покращився завдяки стимулюванню розвитку малого та середнього бізнесу в областях.

Фінанси

2017-й рік був успішним з точки зору інвестицій в стартапи (€235 млн), незважаючи на невелику кількість угод.

 

У той же час, інвестори посилаються на відсутність хорошого потоку угод, тоді як підприємці скаржаться на недоступність капіталу.

Минулий рік також був успішним і для країн В4 – загальний обсяг інвестицій сягнув понад €2,7 млрд при річному зростанні на 160%. Традиційний лідер – Польща (71% інвестицій в регіоні).

Культура

З одного боку, широко поширена дрібна самозайнятість. З іншого боку, українці все ще відчувають вплив радянської ідеології, яка засуджує капіталізм та підприємництво.

 

Стартапи стали популярними й шанованими серед соціально активних громадян. Через те, що внутрішній ринок дуже малий, керівники повинні мислити глобально з самого початку.

Країни В4 поділяють з Україною спадщину неринкової економіки та відсутність культури підприємництва серед населення в цілому.

 

Тим не менш, молоде покоління більш відкрите до створення власних бізнесів, головним чином через збільшення числа регіональних «єдинорогів», таких як Prezi, ESET або Avast.

Підтримка

Останнім часом з'явилося безліч проектів на підтримку підприємців: акселератори, хаби, коворкінг, інноваційні парки. Але їм ще належить зіграти свою роль в інноваційній екосистемі.

У підприємств, які тільки починають є прямий доступ до інкубаторів та акселераторів, які працюють в державному або приватному режимі

 

До недавнього часу співробітництво між зацікавленими сторонами систематично не заохочувалося. Але все змінилося з появою інноваційних центрів, які пропонують більш комплексну підтримку стартапів.

Люди

Сильна радянська інженерна спадщина, завдяки чому в Україні дуже розвинений ринок аутсорсу.

Існує велика проблема з відтоком мізків.

Схожа проблема й тут, яку намагаються вирішити за допомогою створення центрів трансферу технологій в університетах та науково-дослідних інститутах.

Ринки

Незважаючи на невеликі розміри, українська економіка представляє можливості для інновацій.

 

Бізнеси в курсі технологічних трендів, але все ще знаходяться на ранніх етапах діджіталізаціі.

Питання про великий інноваційний потенціал, але низький ринковий попит на нього також гостро стояло в країнах В4.

 

Більшість стартапів (75-80%) експортують свої продукти або послуги за кордон на відносно ранній стадії їх існування.

За словами Ласло Коранія, директора з інновацій Університету Обуди в Будапешті, Угорщина була однією з перших країн ЄС, яка впровадила програму державно-приватного фінансування бізнесу: «У 2013 році Угорський Інноваційний Офіс дав старт технологічної інкубаційній програмі, а також впровадив комплекс заходів, спрямованих на забезпечення сталого розвитку стартап-екосистеми», – сказав пан Кораній.

«Ключ до успіху – це цілеспрямовані професіонали. Саме завдяки пристрасті виросла ціла екосистема, яку ми бачимо в Словаччині сьогодні. Вона компактна, але в той же час показує характер місцевих ідей, гравців, локацій та компаній», – говорить Христина Корчекова, менеджер компанії Neulogy.

Томаш Сівічек, директор «Інноваційного центру регіону Устецького краю» розповів, що найбільш цінний урок, який можна винести – це вміння будувати національну конкурентоспроможність, яка безпосередньо пов'язана з регіональним розвитком. «Столиця не може створити ендогенне зростання в регіонах. Якщо ви хочете мати сильну національну економіку, підтримуйте зростання та розвиток регіональних інноваційних екосистем, де можуть з'явитися майбутні лідери», – підкреслив пан Сівічек.

Дослідження проводилося в рамках проекту Міжнародного Вишеградського Фонду під керівництвом словацької організації Neulogy в партнерстві з польською Impact Foundation, угорським Університетом Обуди, чеським Університетом Яна Євангеліста Пуркине та компанією Civitta Ukraine.

Про Вишеградський фонд

Вишеградський фонд – міжнародна донорська організація, створена 2000 року урядами країн Вишеградської групи – Чехією, Угорщиною, Польщею та Словаччиною для сприяння регіональному співробітництву в регіоні, а також між регіоном й іншими країнами.

Коментарі - 1

+
0
mary27
mary27
3 грудня 2018, 20:25
#
Разговоры ни о чем.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися