Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 листопада 2018, 16:55

Комахи на службі в Єрмолаєва

В яблуневих садах під Дніпром встановили близько двох десятків будиночків для корисних комах (ентомофагів). Мета таких «будівель» — підвищити врожай яблук природних способом і мінімізувати використання хімічних засобів захисту рослин. Це позитивно позначається на стані екології місцевості, та, окрім того, підвищує якість яблук.

Будиночки споруджено з таких привабливих для комах матеріалів як дерево, шишки, очерет, цегла, глина та інших подібних. Таким чином, конструкції відтворюють природні місця проживання комах у природі.

Такі «готелі» для комах на своїй території встановила компанія «Сади Дніпра», засновником якої є відомий український бізнесмен Вадим Єрмолаєв. Компанія співпрацює з голландськими фахівцями, і саме вони порадили українським садівникам використовувати в роботі будиночки для ентомофагів. Як виявилося, у європейських садах «готелі» для комах вже стали справжнім трендом.

«Будиночки для комах – один із способів абсолютно безкоштовно регулювати чисельність шкідників. Ентомофаги виявляють шкідливих комах навіть раніше, ніж агрономи, оскільки постійно знаходяться в пошуку їжі. Вони знищують їх, а ми можемо навіть не помітити, що шкідники були!», — розповів головний агроном «Садів Дніпра» Олександр Виговський.

Окрім того, деякі мешканці будиночків, такі як осмії і джмелі, допомагають бджолам запилювати дерева під час цвітіння.

Мешканцями «готелів» для комах стають сонечка, жужелиці, флерниці, клопи-щитники та багато інших представників класу. Деякі з них селяться в будиночках лише на літо, а взимку ховаються в грунт. Але інші залишаються та перетворюються на лялечок до весни.

У деяких європейських господарствах такі будиночки заселяються штучно. Для цього садівники навіть купують холодильники для транспортування корисних комах до нового місця проживання та їхнього зберігання, на випадок, якщо «переїзд» затягується.

Проте в компанії «Сади Дніпра» вирішили піти більш природним шляхом.

«Звичайно, можна заселити комах штучним способом, проте, наскільки цей експеримент буде успішним — поки що невідомо. Але ми віримо, що все, що робиться природним шляхом, однозначно буде мати більший успіх. Тому, набираємося терпцю і чекаємо», — зазначає головний агроном.

Наскільки успішним і корисним виявився такий проект для «Садів Дніпра» стане відомо після декількох сезонів. Однак, як показує європейський досвід, «готелі» для комах суттєво допомагають захищати сади від шкідників і збільшувати обсяги врожаю.

Коментарі - 1

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
27 листопада 2018, 23:25
#
Лишь бы местные не растаскали из этих «отелей» красный кирпич…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися