Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 листопада 2018, 9:41

Нові правила сплати ЄСВ: Мінсоцполітики розвінчало міфи

Нещодавно Міністерство соціальної політики запропонувало відкоригувати адміністрування єдиного соціального внеску. Уряд підтримав таку ініціативу. 

Мета новацій — перекрити схеми мінімізації сплати ЄСВ. Це дозволить збільшити не тільки надходження в Пенсійний фонд, а й збори від податку на доходи фізосіб.

Як стверджують в міністерстві, після оприлюднення пропозицій, з'явилося багато маніпуляцій, які невірно трактують майбутні зміни і їх наслідки. Тому чиновники вирішили розповісти всю правду про ЄСВ.  

Міф №1: «Нові правила ЄСВ — це тиск на бізнес»

«Тиск на бізнес» це взагалі універсальна теза, яку цілком справедливо можна назвати кредо усіх пошановувачів тіньового ринку. Вимога виконувати закони — «тиск на бізнес», сплата податків — «тиск на бізнес», потреба забезпечувати права працівників — «тиск на бізнес»… гасло на усі випадки життя «тіньовиків». Чому йдеться про «тіньовиків» у питанні сплати ЄСВ? Тому, що нові правила ЄСВ це насправді тиск на тіньовий бізнес.

Кого торкнуться нові правила, за умови їхнього ухвалення? У першу чергу тих, хто отримує високі зарплати. Справа в тому, що за сьогоднішніми правилами ЄСВ нараховується лише на частину таких зарплат. Це призводить до кількох негативних речей: пенсія нараховується відповідно до сплачених внесків, отже, навіть за високих зарплат ці люди отримуватимуть у майбутньому пенсії, які не відповідатимуть високому розміру чесних доходів; обмежується розмір власних надходжень до Пенсійного фонду для виплат пенсій сьогоднішнім пенсіонерам; створюються тепличні умови «тіньовикам» для ухилення від сплати ЄСВ.

Міф №2: «Нові правила ЄСВ на «тіньовиків» не вплинуть»

Найпоширеніша тіньова схема для ухилення від сплати ЄСВ, це нарахування кількамільйонної зарплати одному працівнику, та на рівні мінімальної усім іншим робітникам. Таким чином, ЄСВ сплачується лише з невеликої частини (55 тисяч гривень) кількамільйонної зарплати, частина від зекономленої різниці виплачується працівникам у конвертах, а частина зекономленого, а насправді вкраденого з майбутніх пенсій цих працівників та сьогоднішніх виплат пенсіонерам, йде в кишені тіньовиків. У результаті, робітники отримують ЄСВ у мінімальному розмірі, і відповідно отримуватимуть мінімальні пенсії, яким вони будуть дуже дивуватися у майбутньому, а сьогоднішні пенсіонери отримують мізерні пенсії через малі надходження до Пенсійного фонду.

Ще потужнішою схема є нарахування мільйонної зарплати одному працівнику, який має додаткові пільги на сплату ЄСВ, так внески мінімізуються ідеально, а прибутки тіньовиків ще збільшуються.

Це не поодинокі схеми, на превеликий жаль вони носять масовий характер. Це відбувається через нерозуміння своїх прав працівниками, через безкарність тіньовиків та через потужне інформаційне лоббі, яке з усіх екранів розповідає про утискання бізнесу. Наведемо лише декілька цифр на підтвердження: 75 відсотків підприємств в Україні демонструють середню заробітну плату до 4 тисяч гривень; 84 тисячі керівників підприємств отримують заробітну плату на рівні мінімальної, з них у Києві більше 20-ти тисяч.

Тому, давайте дамо собі відповідь на одне питання, кому ж вигідно залишати існуючі тіньові схеми? Таким чином, ми отримаємо відповідь на запитання, хто є замовником поширення маніпуляцій проти змін правил.

Міф №3: «ЄСВ — це податок»

Ця маніпуляція є ключовою, і дуже важливою для спростування. Чому так? Через викривлене ставлення до податків, сформоване довгими роками руйнування держави популістами та бандитами, маніпулятори намагаються виставити єдиний соціальний внесок як виплату до загального фонду Держбюджету, а не як виплати на особисті рахунки людей. Насправді, ухиляння від сплати усіх видів податків є внутрішнім знищенням держави та, як наслідок, країни, але ця тема варта окремої статті, тому повернімося до ЄСВ.

ЄСВ не входить до системи оподаткування. Це речення потрібно виділити червоним, підкреслити і роздрукувати на скрижалі для свідків затисненого бізнесу.

Єдиний соціальний внесок це обов'язковий платіж роботодавця за працівника до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування. Тобто, ЄСВ це елемент соціального пакету, та зобов'язання роботодавця не перед державою, а перед своїм працівником. І держава, як єдиний гарант забезпечення прав громадян, забезпечує виконання цих зобов'язань зі сторони роботодавця.

Що намагаються зробити тіньовики? Вони, за допомогою маніпуляцій, переконують працівників у тому, що ЄСВ потрібен не їм, а державі. Таким чином вони руйнують трикутник працівник-роботодавець-держава, та економлять на пенсіях своїх працівників мільярди гривень у масштабах країни.

Міф №4: «ЄСВ сплачується в загальний котел, невідомо кому»

Як ми вже розібралися, ЄСВ це не податок, а тому сплачується не до державного бюджету, а на рахунки Пенсійного фонду. Крім того, цей внесок є абсолютно адресним — усі сплачені роботодавцем внески за кожен місяць трудової діяльності працівника кожен може переглянути в особистому електронному кабінеті Пенсійного фонду. Для цього не потрібно навіть виходити з дому, адже кожен має можливість отримати електронний цифровий підпис через інтернет. Детальна інструкція використання кабінету за цим посиланням.

Саме з цих внесків формуватиметься пенсія кожного з нас, а кожна сплачена роботодавцем гривня буде відображена у майбутній пенсії. Саме від розміру цих внесків буде залежати розмір Вашої пенсії.

Міф №5: «ЄСВ потрібно взагалі знизити, щоби зменшити навантаження на бізнес»

Ця маніпуляція є «улюбленою» для авторів проекту змін до порядку нарахування та сплати ЄСВ. Тому, що на відміну від багатьох інших маніпуляцій, які оперують абстракціями, вона вже «спрацювала» одного разу, і у вигляді фактів маємо реальні наслідки цієї авантюри.

Отже, 2016 рік, зменшення ЄСВ вдвічі у рамках зниження тиску на бізнес. Що обіцяли свідки затисненого бізнесу? Усі зекономлені на сплаті ЄСВ кошти власники бізнесу спрямують на збільшення зарплат, а отже сплата ЄСВ не зменшиться а як мінімум залишиться на існуючому рівні, може навіть збільшиться, а тіньовий бізнес побачивши такий аукціон щедрості взагалі масово легалізується, бо тіньовикам стане соромно і вигідно працювати легально. Обіцяли вони.

Що мали в результаті? Після зменшення ставки ЄСВ майже вдвічі, збільшився дефіцит Пенсійного фонду, теж майже вдвічі — на 65 мільярдів гривень. Збільшення дефіциту автоматично стало додатковим навантаженням на Державний бюджет у вигляді дотацій для виплат пенсій за рахунок податків легального бізнесу. Зарплати внаслідок цього кроку не збільшились, отже працівники отримали вдвічі менші внески на свої майбутні пенсії. А тіньовикам чомусь не стало соромно, і масово легалізовуватись вони не стали. Куди пішли зекономлені на ЄСВ кошти? В кращому випадку, на розвиток підприємств, але, щось підказує, що пішли вони на рахунки власників компаній.

Резюмуючи цей пункт, варто зазначити, що від помилок не застрахований ніхто. Але усвідомлене повторення однієї й тієї ж помилки зі сподіванням на інший результат є не проблемою, а діагнозом.

Міф №6: «Нові правила ЄСВ — це занепад економіки»

Зважаючи на усе вищезазначене, тут варто зазначити лише про одне: економіку рухає збільшення купівельної спроможності громадян, тому, легалізація заробітних плат і підвищення їхнього офіційного розміру, збільшення пенсій — не зупинять економіку. Навпаки, це детінізує економіку, це збільшить попит на товари, та, як наслідок, виробництво.

Коментарі - 20

+
+25
mary27
mary27
22 листопада 2018, 13:51
#
Хороший разбор.

В каментах приветствуется бомбежка)
+
+15
Сергей Пономаренко
Сергей Пономаренко
22 листопада 2018, 14:28
#
Все исключения и ограничения делаются исключительно для вариации с уклонениями от уплаты полной суммы налогов (отчислений и пр.). Убрал ограничение в 55000 и всех под одну гребенку- исчезла проблема! А еще социальнее -ввел прогрессивную систему налогообложения, как в Европе.Но это же так неудобно тому кто вводит…
+
+68
m0ps
m0ps
22 листопада 2018, 20:44
#
Блин… вот так рассказывают вроде все прям уповают на ту пенсию. Вот я согласен не платить ЕСВ и абсолютно не претендовать на гос пенсию. Пусть государство не лезет мне в карман, а я не буду заглядывать в его. Ок? ;)
+
+26
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
23 листопада 2018, 9:41
#
А кто Вас спрашивает чего Вы (или я) хотите?
Сказали, что надо для Вашего же блага Вам на пенсию. Видимо потому что Вы сами не можете себе позволить откладывать и самый надежный вариант — прокрутить деньги через наше государство. А оно потом Вам отдаст. Мамой клянусь.
В пенсию еще кто-то верит? Есть такие в группах от 20 до 35 лет?
Сказали бы честно как есть.
1. Государство не хочет кормить стариков (ничего зазорного нет в этом) — поэтому вынуждено доить внуков и детей этих самых стариков.
А эти сволочи в свою очередь не очень то и доятся.
2. Тех выплат, что сейчас идут — не хватает на то, чтобы выплатить жалкие 1,5 тыс грн пенсии тем, кто их заслужил. О каких выплатах в будущем тому, кто сейчас работает вообще речь? Это всецело будет зависеть от того — захотят ли наши внуки платить за нас. Что-то я в этом сомневаюсь. Это будет через лет 40. Вы представляете себе как изменится мир через 40 лет?
Какие к черту пенсии?! Я своим родителям и сам могу помочь без государства.
+
0
mary27
mary27
23 листопада 2018, 10:22
#
''самый надежный вариант — прокрутить деньги через наше государство'' — откуда вы это взяли?

''Тех выплат, что сейчас идут — не хватает на то, чтобы выплатить жалкие 1,5 тыс грн пенсии тем, кто их заслужил'' — забыли про толпы спецпенсионеров с пенсией выше средней з/п и прочих чернобыльцев.
Которых в одной Украине более 2х млн)
На выплаты которым идет ~30% ПФУ.
И про обитателей ''псевдореспублик'', из которых почему-то не платят ЕСВ.
Как повлияло снижение ЕСВ на ПФУ — в статье тоже есть.

+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
23 листопада 2018, 13:25
#
«самый надежный вариант — прокрутить деньги через наше государство»
Это был сарказм в моем исполнении.
+
+11
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
23 листопада 2018, 15:27
#
Ну, честно говоря, мне не интересны причины «почему так». Может это и не правильно, но я не понимаю, что изменит тот факт, что я буду знать почему рядовой пенсионер получает 1,5 тыс. грн.
Меня больше интересует тот факт, что они не получают достойной пенсии, чем история о том, почему им ее не дают.
Львиная доля людей не попадают в «спецпенсионеров» — ИМХО.
Как пример, моя теща, которая проработала всю жизнь учителем, а потом пошла на завод, чтобы прокормить семью. Если не ошибаюсь у нее сейчас около 1,5 тыс. грн и есть.
И? Как выжить? Да никак.
Поэтому пенсия у нас — это утопия.
Мы то с Вами платим не на СВОЮ пенсию, а чтобы закрыть вопрос тем кто есть сейчас.
Так я своим и без государства могу помочь.
Зачем такой убогий посредник?
+
+15
SAndreyS
SAndreyS
23 листопада 2018, 16:05
#
Затем, что без этих 1 500 грн. несколько миллионов людей умрут с голоду. А это будет, если платить перестанем.
(Это не говоря о других последствиях, когда эти люди превратятся во врагов государства и будут ждать его уничтожения.).
+
0
mary27
mary27
23 листопада 2018, 17:42
#
''Мне не интересны причины ''почему так''… я не понимаю, что изменит тот факт'' — действительно, ''ненавижу думать!''
Этонорма.jpg
''они не получают достойной пенсии'' — а чего вы решили, что ''достойная''=''высокая''?
''Пенсия у нас — это утопия'' — ахахах, действительно, огромный ПФУ, дефицит — 15,5% об бюджета страны, и ''утопия''?
Скорее наоборот.
''Мы то с Вами платим не на СВОЮ пенсию, а чтобы закрыть вопрос тем кто есть сейчас'' — да вы гений! (еа самом деле нет).
Вам за это Нобелевскую премию по экономике надо дать)
''Так я своим и без государства могу помочь.
Зачем такой убогий посредник?'' — откройте Конституцию, и почитайте про ''социальное государство''.
Проникнетесь.
+
+15
DAU Analytics
DAU Analytics
23 листопада 2018, 8:43
#
Пенсії не буде за кілька років. А те, що перераховують зараз, іде у прірву.
Той, хто доводить інше, свідомо маніпулює суспільною думкую. Грошей на пенсій не буде, з урахуванням масового виїзду працездатного населення за кордон і старіння тих, хто залишається.
+
0
Galina Mikhailuk Михайлюк
Galina Mikhailuk Михайлюк
23 листопада 2018, 11:09
#
Вы пишите, что государство выступает гарантом об уплате страховых взносов в ПФУ работодателем. Но все это ложь. С августа 2017 г ПАО ДТЗ не платит страховые взносы, в результате чего люди не могут оформить и сделать перерасчёт пенсии, а к Вам до сих пор нельзя достучаться, чтобы увидеть Ваш гарант. Одна болтовня как всегда и никакой реальности выполнения Ваших законов. Когда будете все это воплощать на практике?
+
0
Petr1v
Petr1v
23 листопада 2018, 15:17
#
«экономику движет увеличение покупательной способности граждан, поэтому, легализация заработных плат и повышение их официального размера, увеличение пенсий — не остановят экономику. Наоборот, это детенизирует экономику, это увеличит спрос на товары, и, как следствие, производство.»

То есть насильственное перераспределение денег от тех, кто их зарабатывает, к ряду совершенно посторонних лиц – это «хорошо для экономики», ибо «увеличит спрос на товары, и, как следствие, производство»?

То, что это одновременно не только снизит «спрос на товары, и как следствие, производство» со стороны ограбленных, но и повлечёт производные последствия с их стороны – ну зачем же об этом говорить, правильно? Терпилы пусть терпят.
+
+11
Petr1v
Petr1v
23 листопада 2018, 15:25
#
«ЕСВ это не налог, а потому уплачивается не в государственный бюджет, а на счета Пенсионного фонда»

То есть это не принудительный безусловный платёж?

Я так понимаю, это статья писалась цыганками с вокзала, судя по уровню «аргументации».
+
+11
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
23 листопада 2018, 15:33
#
Вопрос: Это налог?
Ответ: Нет, это не налог.
Вопрос: Могу не платить?
Ответ: Нет не можешь, это обязательно.
Вопрос: Ээээ, так это налог?
Ответ: Нет, это не налог.
И зацикливаем по кругу.
Такое ощущение, что если дубинку назвать перышком, то от этого теперь по спине получать намного мягче стало.
+
0
mary27
mary27
23 листопада 2018, 17:43
#
Это по сути обязательное страхование.
Как ОСАГО.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
23 листопада 2018, 15:41
#
ИМХО.
Понятное дело, что с пенсионерами надо что-то решать.
И вообще со многими соц. незащищенными группами населения.
Но как по мне называть белое — черным и прикидываться шлангом — не решает проблему.
Установите какой-то налог (по аналогии с военным сбором) 1-2% рядом с НДФЛ — и стригите себе.
Львиной доли стариков пусть помогают дети/внуки.
Остальной группе без поддержки уже государство за счет этих самых %.
Это хоть как-то логично.
Чем я со своей з/п должен отдать гос-ву, чтобы оно передало моим родителям/бабушкам.
+
+15
SAndreyS
SAndreyS
23 листопада 2018, 16:07
#
В целом Вы правы, но основной избиратель у нас пенсионный возраст и они никогда не выберут тех, кто пенсии у них отберет.
Попробуйте убедить соседских бабушек, что они не должны получать пенсию, а их должны внуки содержать. Ради интереса. Только советую стоять подальше и желательно иметь куда быстро переехать.
+
0
mary27
mary27
23 листопада 2018, 17:47
#
''называть белое — черным и прикидываться шлангом — не решает проблему.
Установите какой-то налог (по аналогии с военным сбором) 1-2% рядом с НДФЛ — и стригите себе'' — для начала, надо посмотреть количество получателей пенсии.
И базу налогообложения.
А потом подумать, на что хватит этих 1-2%.
''Чем я со своей з/п должен отдать гос-ву, чтобы оно передало моим родителям/бабушкам'' — а вы государству не отдаете.
Более того, оно еще сверху из др.доходов доплачивает, покрывая дефицит.
И да, завтра скажите вашим родителям:
''Дорогие мама и папа!
Теперь вы не получайте пенсию, ее я буду платить вам из собственного кармана''.
Потом отпишитесь, что они вам расскажут)
+
0
Ledov Vadim
Ledov Vadim
23 листопада 2018, 21:35
#
Недавно где-то прочел, мол, «Минфин — это сливной бачок нбу, минфина и тп, кормящихся из госкорыта драгон капиталов».
Похоже на то )
+
0
81606237
81606237
25 листопада 2018, 12:30
#
«Таким образом, ЕСВ уплачивается только с небольшой части (55000 гривен) несколькомиллионной зарплаты».
Обьясните, пожалуйста, откуда сумма именно 55000 тысяч?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися