Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2018, 14:29

Падіння цін на нафту та «Антиюля бонд» від Нафтогазу

В США пройшли парламентські вибори, котируваня цін на нафту марки Брент продовжують падати, а Нафтогаз вирушив у роад-тріп продавати єврооблігації. 

Основною подією тижня для ринків стали парламентські вибори у США.
Фото: Delo.ua

Цей тиждень був насичений подіями. Детальніше про те, що відбувалося в світі та Україні, розповів у своїй колонці на «НВ» фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Основною подією тижня для ринків стали парламентські вибори у США. За їх результатами зробити якихось однозначних висновків не можна, що дуже сподобалося спекулянтам і інвесторам. Просто вибори неприємна процедура навіть у Нью-Йорку. Після того, як нижню палату парламенту взяли під контроль демократи, верхню залишили республіканці, а Трамп зберіг бадьорість духу, оптимістичний настрій і свій пароль до Твіттера, почалися покупки. Як результат, п'ятницю індекс S&P500 почне на позначці в 2806 пунктів, відігравши велику частину втрат останньої корекції і додавши в порівнянні з нижньою точкою свого недавнього падіння майже 200 пунктів. При цьому залишається сильним долар, який вже торгується на рівні 1,13 щодо євро.

Продовжує радувати нафта. Котирування Брента вже опустилися до $70 за барель. Якби зниження могло проходити в такому темпі ще кілька місяців, то навіть стало б можливим виконання популістських обіцянок Юлії Тимошенко знизити тарифи вдвічі. Як у казці. Але казки, на жаль, переважно зустрічаються в книжках і виборчих програмах кандидатів.

На тлі падіння нафти одні такі казкарі з Венесуели вже запропонували країнам ОПЕК торгувати не за долари, а у віртуальній венесуельській валюті. Яка, незважаючи на всю свою прогресивність і віртуальність, останніми місяцями поводиться точно так само, як і звичайна венесуельська валюта. Тобто стрімко летить вниз. Відповідь країн ОПЕК не стала надбанням гласності – може, через цензуру, а може вони попросили своїх колег по нафтовому щастю росіян привезти їм кілька дипломатичних літаків того, що дозволяє венесуельським лідерам придумувати такі прогресивні ідеї.

В українському сегменті єврооблігацій основним н’юсмейкером є Нафтогаз, який вирушив у роад-шоу продавати свої єврооблігації. Судячи з усього, саме розміщення буде у вівторок: до п'ятниці вони доберуться тільки до західного узбережжя США, різниця у часі з яким не дозволить стартувати процесу в Лондоні в нормальний час. Не варто забувати, що у самих штатах довгий вікенд, а розміщуватися тоді, коли половина керівників портфелями вже вирушили розчохляти свої яхти – погана ідея.

Поки що точний обсяг угоди не відомий, анонсувався випуск у межах $500 млн – $1 млрд. Його прибутковість явно перевищить 10%, нехай навіть зараз Нафтогаз може претендувати на найменшу серед українських квазісуверенних позичальників премію до суверену. Цей випуск легко назвати Антиюля Бонд, адже знищити компанію після його проведення буде дуже дорого. Та й не варто забувати, що компанія істотно знизила свій борг: тепер потрібно залучати стороннє фінансування і для рефінансування валютної заборгованості, що залишилася, і для того, щоб вистачило коштів заплатити в бюджет всі належні уряду дивіденди.

Суверенні папери за тиждень лише трохи знизилися, втративши незначні півпункту. Натомість зажевріло життя у варрантах, які підросли до 55% від номіналу. Фокус іноземних гравців на подіях всередині країни змістився в бік бюджету, благо ідея ПнВК була похована найефективнішим українським способом – створенням робочої групи. Прийняти його якомога раніше було б дуже гарною ідеєю, і раціональні банкіри чомусь чекають від українських депутатів цього раціонального вчинку.

Та й депутатам приємно. З одного боку, можна вже буде спокійно бронювати готелі на Мальдівах не турбуючись, що замість пляжу отримаєш нічні посиденьки під куполом серед таких же злих і засмучених людей. Тим більше, поки бюджет контролюється МВФ туди особливо і не засунеш безліч своїх хотілок, хіба що у вас є своя фракція і можна наколядувати ще кілька статей бюджету на пожежні машини. З іншого боку, можна буде прибрати ризик зриву програми МВФ і наблизити гроші ЄС і Світового Банку.

Продовжує зміцнюватися гривня, яка в черговий раз перевалилася через психологічну позначку в 28,0 гривень за долар і торгується тепер трохи вище 27,9. Така поведінка звична для національної валюти у листопаді: НБУ пояснює це тим, що у аграрної наддержави добре йдуть продажі зерна. Проте децентралізація дозволила місцевим бюджетам накопичити достатньо грошей, щоб у кінці грудня знову грати в свою улюблену гру «закопай дитячий майданчик під сніг» і натиснути на гривню, яка в районі нового року очікується на рівні вище 29,0.

На внутрішньому фондовому ринку без змін. Всі сплять і лише іноді прокидаються, виходячи на первинні аукціони Мінфіну, прибутковості на якому залишаються стабільними, а обсяги – помірними.

Коментарі - 6

+
+86
Bely
Bely
9 листопада 2018, 14:37
#
Нефть уже -15 долларов, а бензин и не думает дешеветь. Уже -2,3 гривны должен был упасть
+
+35
laa1999
laa1999
9 листопада 2018, 16:54
#
На 1 гривну от максимумов то упала, но только на дорогих станциях -WOG,OKKO,Soccar, на дизель не упала, а на дешевых -еще и дизель подорожал… Как это Каюн обьяснит, даже не знаю, у него рост цен на нефть на 1 доллар за барель обьясняло подорожание на 20 копеек, а вниз, что-то этот платный троль не обьясняет таким же образом… Наверное, обьяснит, что закупились нефтепродуктами до следующего подоражания…
+
0
Vladimir Ok
Vladimir Ok
9 листопада 2018, 18:09
#
Вы идиот? На заправках вам нефть продают или топливо? Неужели непонятно что для того чтобы нефть стала бензином нужно время?
+
+15
mary27
mary27
9 листопада 2018, 18:27
#
В стоимости топлива ~50% стоимости — налоги.
+
0
Seva Shasharin
Seva Shasharin
22 листопада 2018, 22:00
#
Тем более что дешевеет даже не нефть, а фьючерсы :)
+
0
mary27
mary27
9 листопада 2018, 18:28
#
''сказочники из Венесуэлы уже предложили странам ОПЕК торговать не в долларе, а в виртуальной венесуэльской валюте'' — наверно, кокаин перепутали с сахаром)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися