Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2018, 10:18

Рада ратифікувала угоду з ЄС про допомогу на один мільярд євро

Верховна Рада ратифікувала Меморандум про одержання Україною макрофінансової допомоги ЄС на суму до 1 мільярда євро.

Верховна Рада ратифікувала Меморандум про одержання Україною макрофінансової допомоги ЄС на суму до 1 мільярда євро.
Фото: dt.ua

За законопроект №0203 проголосували 242 депутати.

Як пише «Інтерфакс-Україна», пізніше президент Петро Порошенко спрогнозував надання Україні першого траншу макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 500 млн євро найближчими тижнями.

Кредитна історія 

  • У вересні цього року представники України та ЄС підписали кредитну угоду про надання 4-ї програми макрофінансової допомоги ЄС Україні (MFA IV) на 1 млрд євро і меморандум про взаєморозуміння, в якому закріплені умови виділення цих коштів.
  • Сума в 1 млрд євро буде розділена на два рівні транші.

Вимоги до України

Для отримання першого траншу Україна, зокрема, має:

  • Оновити модуль перевірки електронних декларацій, щоб забезпечити їх логічний та арифметичний контроль
  • Встановити автоматичний обмін даними між модулем перевірки і відповідними держреєстрами.
  • Внести зміни до процесу реєстрації компанії з тим, щоб при зверненні до реєстру юрособа зазначила додаткову інформацію про бенефіціарну власність. Зокрема, йдеться про зазначення типу бенефіціарної власності, частки у відсотках інтересу кожного бенефіціарного власника, опис структури власності та пояснення причин, чому бенефіціара не може бути зазначено.
  • Завершити формування наглядової ради НЕК «Укренерго» з незалежними членами та оголошення відбору таких наглядових рад ще щонайменше для трьох інших великих держкомпаній із залученням професійних компаній із добору персоналу, а також виставлення на продаж як мінімум 200 об'єктів малої приватизації.

Коли очікувати другий транш? 

  • Другий транш має надійти навесні 2019 року за результатами оцінки виконання Україною заходів щодо реформування відповідних секторів реалізації державної політики.

Євросоюз із 2014 року надав Україні 2,81 млрд євро макрофінансової допомоги. Третій транш третьої програми макрофінансової допомоги на 600 млн євро було скасовано 18 січня 2018 року через порушення країною погоджених умов.

Україна не виконала чотири вимоги, зокрема, зняття заборони на експорт лісу-кругляку, запуск автоматичної перевірки е-декларацій, закон про кредитний реєстр НБУ та перевірка інформації про бенефіціарних власників компаній.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися