Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 листопада 2018, 16:08

У НБУ оцінили вплив можливої світової економічної кризи на Україну

Ситуація у світовій економіці може ускладнитися, а в глобальних економічних кризах сильніше за інших страждають периферійні країни і держави з сировинною економікою. Про це написав глава Ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці в Facebook.

Ситуація у світовій економіці може ускладнитися, а в глобальних економічних кризах сильніше за інших страждають периферійні країни і держави з сировинною економікою.
Фото: finclub.net

Данилишин зазначив, що якщо припустити, що на світових фондових ринках продовжиться падіння, ситуація в економіках США та КНР ускладниться, то логічно очікувати турбулентність у світовій економіці. Це торкнеться більшості країн, і Україна не буде винятком.

«Проблем не уникнути, якщо погіршиться ситуація в економіках країн — основних торгових партнерах України і знизяться ціни на сировинні товари, як це буває при кризі. Тоді в більшості периферійних країн, до яких належить Україна, можуть початися серйозні складнощі, тому що розвиток цих країн був опосередковано розвитком світових економічних центрів — США, Китаю, ЄС», — написав він.

Що відбувається з фондовим ринком?

  • У жовтні світові фондові ринки втратили більше 5 трлн доларів. За минулий місяць американський індекс S&P знизився на 7%, а загальносвітовий індекс MSCI All-Country World втратив 8% (це найгірший результат за останні 6,5 років).
  • Падіння ринків пов'язане з побоюванням наслідків торгових воєн, що призведе до проблем в Китаї, і гальмування економіки США внаслідок можливого подальшого підвищення ставки ФРС.

«Є привід очікувати подальшого зниження фондових ринків і початку економічної кризи в світі? Впадати в паніку не варто. Менше, але в цілому подібне за масштабом зниження на фондових ринках було в 2012 і в 2015 роках. З іншого боку, реальний сектор економіки США сильно залежить від ситуації на ринку цінних паперів — як правило, якщо зниження на фондовому ринку наближається до 30%, настає рецесія», — додав Данилишин.

Коментарі - 1

+
+41
Богдан Перчук
Богдан Перчук
7 листопада 2018, 20:47
#
«Данилишин отметил, что если предположить, что на мировых фондовых рынках продолжится падение...»

А для чего у нас Нацбанк с такими семипядыми во лбу управляющими стратегами?
Если есть пессеместический сценарий то необходимо разрабатывать план действий на этот случай.

«Падение рынков связано с опасением последствий торговых войн, что приведет к проблемам в Китае, и торможения экономики США»

Китай по этому поводу не сильно и беспокоится. И начал укреплять юань, чтобы его экспортеры имели некоторую подушку безопасности. Плюс комплекс внутренних мер, вплоть до снижения некоторых налогов.

«Есть повод ожидать дальнейшего снижения фондовых рынков и начала экономического кризиса в мире"

Когда заканчивается веселье-приходит похмелье. Происходит «отрезвление» после периода дешёвых денег. Начинается переоценка реальной стоимости бумаг. Кризис финансовую сферу может и не покинуть. А что бы не сильно зависеть от них Украине надо привлекать меньше спекулятивных денег и не занимать под ломбардные проценты.

Если постоянно заходить в один и тот же сарай и не включать перед этим свет то каждый раз на грабли можно наступать. А еще легче сидеть на высоких должностях получать зарплаты и винить во всем мировой кризис. Цель спитча, я так понял -подготовить к этому почву.

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися