Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 листопада 2018, 15:10

Забути адресу банку. Чи можна вести бізнес, не заходячи в банківське відділення

«Мінфін» порівняв умови інтернет-банкінгу для «ФОПів» в кількох банках, які пропонують відкриття рахунку онлайн.

відкрити рахунок для фоп

Сучасне підприємництво немислиме без зручного інтернет-банкінгу та банківських мобільних додатків. Малий і середній бізнес активно використовує програми онлайн-управління рахунком, а банки намагаються запропонувати для цієї категорії клієнтів окремі рішення. Бізнесменам вже не потрібно по кожному питанню ходити у відділення і сидіти в чергах. Спілкування з банком зводиться до мінімуму, часу на розвиток своєї справи залишається більше.

Але щоб почати користуватися послугами онлайн, підприємцю необхідно відкрити рахунок в банку. До недавнього часу для цього потрібно було обов'язково сходити у відділення, втратити не одну годину в дорозі, чергах і спілкуванні з банківськими співробітниками.

Сьогодні, конкуруючи один з одним за нових клієнтів, фінустанови намагаються максимально прискорити процес відкриття рахунку. «Мінфін» відшукав кілька банків, які дозволяють це робити дистанційно і проаналізував їх пропозиції.

Відкриття рахунку

Альфа-Банк Україна єдиний в Україні дає підприємцям можливість відкривати рахунки за п'ять хвилин без відвідування відділення банку. Мова про новий онлайн-сервіс для підприємців «ОК, Альфа!». Для цього досить обрати один з чотирьох тарифних планів на обслуговування рахунку, після чого ввести у відповідних полях ІПН (індивідуальний податковий номер) і номер мобільного телефону, і вже через 2 хвилини вам надійде повідомлення з реквізитами зарезервованого рахунку. Завершення реєстрації проходить після того, як ви заповните форму простої анкети, додавши до неї електронні копії документів (паспорта та довідки про присвоєння ідентифікаційного коду).

Йти у відділення за паперами не потрібно: до нового клієнта приїде мобільний банкір (співробітник банку), який сам привезе договір на підпис. Після цього клієнту буде доступний весь функціонал онлайн-банку.

На даний момент «ОК, Альфа!» — ексклюзивний продукт на ринку. Це єдиний онлайн-сервіс для бізнесу в Україні, який дозволяє новому клієнтові відкрити рахунок повністю дистанційно. В інших фінустановах після отримання онлайн реквізитів банківського рахунку, як правило, все ж доводиться відвідувати відділення для підписання документів. Таким чином, «Ок, Альфа!» дозволяє повністю вести бізнес онлайн.

ПриватБанк теж обіцяє підприємцям за п'ять хвилин відкрити рахунок онлайн. Правда доступна ця опція лише для тих, хто у ПриватБанку вже обслуговується як фізособа і попередньо отримав там ЕЦП (електронний цифровий підпис). Замовити його можна в онлайн-банкінгу Приват24 для фізосіб. З його допомогою клієнт підписує заповнену онлайн-заявку і після цього отримує доступ до повнофункціонального онлайн-банкінгу без додаткового візиту до відділення.

ПУМБ дозволяє бізнесменам отримати номер рахунку відразу після заповнення короткої онлайн-анкети. Правда, згодом, протягом 30 днів в банк доведеться завезти пакет документів. Лише після цього з'явиться можливість відправляти платежі з рахунку.

Таскомбанк на сайті свого нового клієнт-банку «ТАС24 Бізнес» теж пропонує бізнесменам відкрити рахунок онлайн. У процесі реєстрації номер рахунку підприємець отримує вже через хвилину, після чого ще п'ять хвилин витрачає на заповнення анкети. Безкоштовну бізнес-карту після цього обіцяють доставити за вказаною адресою. Візит в банк в рекламі сервісу не обмовляється. Але, судячи з усього, і в цьому випадку для підписання документів все ж доведеться відвідати відділення.

Тарифи

Щомісячна абонентська плата за користування інтернет-банкінгом для підприємців становить від 50 грн до 880 грн в залежності від банку та наповнення пакета. Бізнесменам доводиться миритися з тим, що на відміну від фізосіб, ця послуга для них не є безкоштовною. Втім, є винятки з правил — деякі банки встановлюють нульовий тариф у перші місяці користування сервісом. Також щомісячна плата може не стягуватися, якщо відсутній рух коштів по рахунку.

1 грн становить символічна щомісячна плата за тарифний план Test-Drive від Альфа-Банку Україна. Примітно, що цей найнижчий тариф на ринку, який при цьому дає доступ до до всіх базових опцій онлайн-сервісу «ОК, Альфа!»

Test-Drive підійде для підприємців-початківців, у яких ще немає необхідності здійснювати велику кількість операцій, а також дасть можливість придивитися до можливостей нової онлайн-платформи. Для більш просунутих ФОП у банку рекомендують тарифний план Digital Start вартістю 180 грн/міс.

Менше 200 грн в місяць можна також платити за економічні пропозиції ПриватБанку, Таскомбанку та ПУМБу. В рамках таких пакетів платежі по Україні коштують 2-3 грн. Як правило, кількість безкоштовних платежів або відсутня, або не перевищує 10-ти.

Дорожче 300 грн в місяць зазвичай коштують тарифні плани, які передбачають низьку комісію за операції або її повну відсутність. Наприклад, використання тарифного плану Digital Expert в рамках «ОК, Альфа!» коштує 880 грн., але він дає можливість безкоштовно здійснювати необмежену кількість платежів по Україні. Для активних підприємців, які здійснюють в місяць більше 300 платежів, такі умови будуть вигідні.

Операції з готівкою для підприємців практично ніколи не бувають безкоштовними навіть у пакетах з високою абонплатою. Найдорожче знімати гроші в касі — 1-4% в залежності від банку і пакета. У банкоматі ця ж операція обходиться дешевше — 0,7-1,2%. Внесення готівки коштує 0,1-0,2%.

Функціонал

Платежі по Україні, в тому числі і в післяопераційний час — обов'язкова послуга, яка присутня у всіх пропозиціях інтернет-банкінгу для підприємців.

Міжнародні платежі — можуть бути недоступні в окремих пакетах або банках — наприклад, сервіс «ОК, Альфа!» на поточний момент працює лише з гривневими платежами по Україні. Міжнародні платежі будуть додані в одному з наступних оновлень сервісу. Деякі банки пропонують окремі спеціальні тарифні плани для клієнтів, які здійснюють багато транскордонних операцій. Наприклад, вигідні розцінки передбачає «Міжнародний» від ПУМБ і т.п.

Бюджетні платежі в рамках інтернет-банкінгу для підприємців проводять всі банки. На відміну від звичайних платежів по Україні, такі операції в багатьох банках здійснюються без комісії.

Звіти в податкові підприємці дозволяють відправляти лише деякі банки. Наприклад, у ПриватБанку працює сервіс «Електронна звітність». Клієнти, які підключаються до «ОК, Альфа!», також можуть використовувати опцію відправки звітів до податкової. Їм же доступні електронні шаблони документів для відкриття ФОП, продажу товарів або послуг, оренди нерухомості, оформлення трудових відносин і т.п. Якщо документ нестандартний, користувач може самостійно зібрати необхідний набір опцій, заповнюючи поля з індивідуальною інформацією. Готовий договір залишається перетворити у файл формату DOC і далі працювати з ним у програмі Word.

Замовлення довідок доступне підприємцям — клієнтам Альфа-Банку, Приватбанку та ін. За окрему плату готову довідку можуть доставити кур'єром.

Мобільні додатки роблять інтернет-банкінг доступним на будь-яких пристроях — планшетах або смартфонах під управлінням Android та iOS. На сьогодні наявність багатофункціональних мобільних додатків вже стало обов'язковим для більшості банків. Наприклад, Альфа-Банк Україна слідом за запуском інтернет-банкінгу «ОК, Альфа» запропонував і його мобільну версію, яку можна знайти в магазинах додатків.

Банківська бізнес-карта вже давно стала невід'ємним атрибутом для підприємців, які відкривають рахунок у банку. Сьогодні її випуск, як правило, обходиться клієнтам безкоштовно.

Бонуси

Ексклюзивні пропозиції, які не мають безпосереднього відношення до банківських послуг, можуть стати приємним доповненням до інтернет-банкінгу для ФОП. Так, в рамках нового онлайн-сервісу від Альфа-Банку Україна «ОК, Альфа!» клієнти після реєстрації мають можливість отримати подарунки на суму до 7 тис. грн від партнерів проекту — компаній «Київстар», HeadHunter Україна, «Ліга: Закон», Prom.ua, Tilda Publishing та ін. Добірка пропозицій розроблялася з урахуванням потенційних потреб підприємця. Це і питання юридичного характеру, і необхідність підбору персоналу або ж запуску власного сайту. Таким чином, «ОК, Альфа!» створює окрему бізнесову еко-систему, яка повинна стати помічником підприємця не лише в банківських операціях, але й розвитку бізнесу в цілому.

Коментарі - 1

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
7 листопада 2018, 14:36
#
«Альфа-Банк Украина единственный в Украине дает предпринимателям возможность открывать счета за пять минут без посещения отделения банка.»

Я так понимаю, что теперь уже не нужно подписывать бумажку с сертификатом открытого ключа и нести его в банк для активации.

Хотя моих знакомых в этот понедельник заставили отнести аналогичную бумажку в отделение банка — ведь без активации сертификата не будет доступа к банковскому счёту.

Может за пару суток всё кардинально изменилось — как знать.

А что может чат-бот Альфа-банка сказать по этому вопросу…

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися