Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 жовтня 2018, 19:22

НБУ передає частину своїх запасів на зберігання уповноваженим банкам

Національний банк поступово передає частину своїх запасів на зберігання уповноваженим банкам для забезпечення готівкою областей України.

Національний банк поступово передає частину своїх запасів на зберігання уповноваженим банкам для забезпечення готівкою областей України.
Фото: nv.ua

Сьогодні уповноважені банки частково забезпечують готівкою більшість регіонів України. Зокрема йдеться про Вінницьку, Житомирську, Закарпатську, Івано-Франківську, Кіровоградську, Миколаївську, Одеську, Полтавську, Рівненську, Сумську, Тернопільську, Харківську, Чернігівську, Черкаську області.

Згодом географія діяльності уповноважених банків розшириться. До кінця 2018 року делегована модель готівкового обігу має запрацювати майже у всіх регіонах країни.

У перспективі у власності Нацбанку залишаться лише два касові центри, що забезпечуватимуть зберігання банкнот і монет у резервних фондах, запасах готівки та підкріплення банків, уповноважених банків і третіх учасників готівкового циклу – у Києві та Львові.

«Реалізація делегованої моделі в Україні знизить витрати держави на готівковий обіг та сприятиме розвитку конкурентного ринку послуг з інкасації», — зазначив директор департаменту грошового обігу Віктор Зайвенко.

За його словами, Національний банк у січні – вересні 2018 року видав банкам (у тому числі, на зберігання в уповноважених банках) майже 114,4 млрд грн, що на 11,7% більше ніж за аналогічний період минулого року. До Національного банку за дев’ять місяців 2018 року повернулося понад 100,3 млрд грн (як придатних до обігу, так і зношених), що на 22,6% менше ніж за аналогічний період 2017 року.

Водночас в поточному році Національний банк спостерігає зростання обсягів продажу та купівлі готівки на міжбанківському ринку.

Наразі вже три банки – Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль – мають статус уповноваженого банку, який може залучатися до зберігання запасів готівки НБУ.

Вісім компаній – “СІТ Сек'юріті ˮ, “Український сервіс інкасаціїˮ, “Перша інкасаторська компаніяˮ, «О-Мега», “Агентство комплексної безпеки – охоронна фірмаˮ, “Діамант Сек’юритіˮ, “Панорама Прикарпаттяˮ та “ Комсервіс — Безпека – отримали ліцензії на надання банкам послуг з інкасації.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 3

+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
29 жовтня 2018, 22:27
#
«В перспективе в собственности Национального банка останутся только два кассовых центра — в Киеве и Львове.»

Решили наличку не хранить на территории восточной Украины.
+
0
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
30 жовтня 2018, 5:57
#
Не понял. К чему эта новость? По-моему это внутренние дела НБУ. Зачем и, кому оглашать, в каких областях и банках будут храниться наличка? А где т.н. державні Укрэксим и Укргаз банки? При чём здесь Аваль? Что это за договорняк? Или саботаж?
+
0
rredrred
rredrred
30 жовтня 2018, 10:16
#
Это заработок для избранных
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися