Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 жовтня 2018, 11:13

Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг ПриватБанку

Агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг ПриватБанку в іноземній та національній валюті на рівні «В-» зі стабільним прогнозом. Про це повідомляє Finbalance.

Агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг Приватбанку в іноземній та національній валюті на рівні «В-» зі стабільним прогнозом.
Фото: delo.ua

Як повідомляється, при цьому рейтинг банку за національною шкалою підвищений до рівня «АА(ukr)» (з огляду на переоцінку профілів Ощадбанку та Укрексімбанку, в яких «В-» зі стабільним прогнозом). 

Як констатує Fitch, кредитний профіль ПриватБанку значною мірою визначається тим, що на кінець першого півріччя-2018 близько 60% його активів складали держоблігації, більшість з яких внесені урядом в капітал в 2017 році, тоді як кредитний портфель — 17% активів (за вирахуванням резервів на покриття збитків), з яких, за оцінками менеджменту банку, 76% пов`язані з попередніми власниками.

Разом з тим, на думку Fitch, ПриватБанк вже визнав більшість проблем з якістю активів (на кінець першого півріччя-2018троку було зарезервовано 83% валових кредитів).

На думку аналітиків агентства, капіталізація ПриватБанку є помірною, а банк є чутливим до ризику наслідків судового процесу з держателями євробондів, які потрапили під списання (bail-in) у процесі націоналізації. Йдеться про 375 млн дол плюс прострочені відсотки, що становило 35% капіталу на кінець першого півріччя-2018 року.

 Замовити картку ПриватБанка

Fitch звертає увагу, з одного боку, на поліпшення показників карткового бізнесу Приватбанку, а з іншого — на вразливість банку в питанні ліквідності та значну залежність від депозитного фондування. Агентство вказує на те, що не розглядає суверенні облігації (66% зобов`язань на вказану дату) як надійне джерело ліквідності для банку, оскільки підтримка НБУ — особливо в іноземній валюті — не може бути доступною в будь-який час.

За оцінками Fitch, влада України схильна підтримувати ПриватБанк (особливо в національній валюті), з огляду в т.ч. на те, що фінустанова належить державі та займає 35% ринку депозитів населення. Разом з тим, здатність надавати банку підтримку в іноземній валюті є обмеженою, з огляду на суверенний рейтинг України («B-»).

Агентство також нагадує про заявлені урядом плани продати контрольний пакет акцій ПриватБанку до кінця 2022 року.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися