Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 жовтня 2018, 9:34

Падіння гривні — за ким слідує національна валюта?

Всі ми звикли до валютних гойдалок нашої національної валюти — гривні. Багато хто чув про експорт/імпорт, вплив сезонних чинників. А ось цікаво було б проаналізувати, від чого залежать ці коливання, хто стоїть за лаштунками і смикає непомітні ниточки валютного ринку.

Звичайно ж, перше, що спадає на думку — це американська валюта. Ми вирішили взяти валютну пару долар/гривня (на валютному ринку вона позначається USD/UAH) і індекс долара, який представляє із себе кошик основних світових валют, що торгуються відносно долара. Нижче наведенний денний графік гривні з накладеним на нього графіком долара. Цифри 1,2,3,4 — це максимуми і мінімуми валютної пари долар/гривня, а цифри 1-1,2-1,3-1,4-1 — це максимуми і мінімуми доларового індексу:

З наведеного графіка чітко видно, що при формуванні вершини або дна на графіку індекса долара, тільки через проміжок часу пара USD/UAH формує свої максимуми і мінімуми (відставання в часі, яке називають лагом). Дивіться — фактично синхронно йдуть графіки двох активів. Виходить, що доларовий індекс випереджає котирування гривні та є провідним фактором у подальшій траєкторії національної валюти. Він ніби «тягне» її за собою.

Між іншим, погляньте на графік нижче:

На ньому чітко видно, що індекс долара зараз підійшов до рівня опору, і якщо він цей рівень проб'є, тоді є всі шанси на ріст долара до нових вершин. А гривня? А гривня, тобто курс долар/гривня, слухняно «поплентається» за індексом. Тим більше, що і фундаментальні фактори будуть сприяти падінню гривні — зима, газ, вибори ...

Якщо тепер розглянемо другий цікавий інструмент, який може мати значний вплив на валютний курс — процентну ставку Національного банку України, то з графіка «курс USD/UAH — процентна ставка НБУ» видно, що ставка відсотка впливає на курс гривні досить мляво. Можна навіть помітити, що в деякі періоди центробанку доводиться навіть активно наздоганяти курс національної валюти:

І наостанок, всіх нас цікавить невгамовна інфляція. Тут, як видно з графіка, таємниць ніяких немає: курс долар/гривня зростає — індекс інфляції зростає і навпаки. Все просто — в споживчих цінах багато імпорту, який і призводить до таких ось коливань:

Підсумовуючи, можна однозначно стверджувати, що курс національної валюти залежить від зростання або падіння котирувань долара на зовнішніх ринках. Якщо, наприклад, долар на світових ринках зростає цілий місяць, а гривня в цей час «топчеться» на одному місці — це якраз привід не розслаблятися, а готуватися до серйозних коливань по національній валюті. Рано чи пізно поїзд поїде в сторону більш сильного гравця, яким для нас і є американська валюта.

Олег Свиргун, аналітик брокерської компанії Tickmill

Коментарі - 4

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 жовтня 2018, 10:14
#
По мимо фактора НБУ с учетной ставкой, не учтен фактор как вынимают гривну с рынка, тем самым создавая потребность, как это было сделано с 5 сентября до 20-х чисел октября.
Фактор массированных выплат НДС также не учтен.
+
+15
Zhmunya
Zhmunya
26 жовтня 2018, 10:27
#
Вы говорите а краткосрочных факторах, а статья о долгосрочных.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 жовтня 2018, 11:02
#
«Если, например, доллар на мировых рынках растет целый месяц, а гривна в это время «топчется» на одном месте – это как раз повод не расслабляться, а готовится к серьезным движениям по национальной валюте.» — это из статьи.
Я ситуацию привел в 1,5 месяца пример!
+
0
Zhmunya
Zhmunya
31 жовтня 2018, 12:47
#
Я говорил о выплате НДС, а не об учетной ставке в вашем посте.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися