Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 жовтня 2018, 8:31

НБУ хоче посилити вплив на фондовий ринок

Національний банк України може посилити свою роль в інфраструктурі фондового ринку для забезпечення фінансової стабільності. Про це повідомляється на сайті регулятора.

Національний банк України може посилити свою роль в інфраструктурі фондового ринку для забезпечення фінансової стабільності.
Фото: delo.ua

Зазначається, що посилення такого впливу передбачено в пропозиціях НБУ до проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках».

Що це дасть?

Запропоновані пропозиції надають НБУ повноваження на рівні закону здійснювати оверсайт над елементами інфраструктури фондового ринку, які є критичними для забезпечення фінансової стабільності в країні. А саме – над центральним депозитарієм та центральним контрагентом.

Оверсайт має полягати у перевірці цих учасників фондового ринку на відповідність міжнародним стандартам Principles for Financial Market Infrastructures (PFMI), розробленим Комітетом з платіжних систем та ринкової інфраструктури Банку міжнародних розрахунків (Committee on Payments and Market Infrastructures, Bank for International Settlements) та Міжнародною організацією комісій з цінних паперів (International Organization of Securities Commissions).

Досі ані Нацдепозитарій, ані банк Розрахунковий центр не проходили перевірку на відповідність цим стандартам.

Водночас Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, як і раніше, залишиться регулятором НДУ і РЦ та співпрацюватиме з Нацбанком над їх приведенням у відповідність до міжнародних стандартів.

«Нацбанк вже має значний досвід здійснення оверсайту елементів інфраструктури фінансових ринків на відповідність PFMI, адже здійснює оверсайт платіжних систем. Застосування набутого досвіду до роботи центрального депозитарію та центрального контрагенту допоможе підвищити надійність інфраструктури ринку, а також створить передумови для його подальшого розвитку», – розповів заступник голови Нацбанку Олег Чурій.

Коментарі - 4

+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
26 жовтня 2018, 9:36
#
НБУ давно пора взять ситуацию в свои руки, потому что там непонятка и беспредел, вывод денег и отмыв. А ребята только потыкают из Нацкомиссия по ценным бумагам и фондовому рынку. Как это ранее делал НБУ до 2014 года на банковском рынке.
+
0
mary27
mary27
26 жовтня 2018, 12:36
#
Давно пора.
Нацкомфинуслуг донельзя либеральна.

И ввести контроль НБУ над СК.
Вот там будет реальная ЖЕСТЬ.
Особенно с ''лайфовыми'')
Выяснится, что вместо ''105% резервов по обязательствам'' пусто)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 жовтня 2018, 14:53
#
Вот-вот там бардак.

+
0
mary27
mary27
26 жовтня 2018, 16:30
#
Неа, бардак — это очень мягко сказанно.
Если говорить, как есть — модераторы не пропустят, т.к. будет только матом.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися