Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 жовтня 2018, 14:10

На що звернути увагу в майбутньому засіданні ЄЦБ

За повідомленням експерта компанії  Tickmill, економічні індикатори довгий час не дозволяли ЄЦБ додати впевненості в тоні. Тепер до них додалися і настрої на фондовому ринку, крихкість яких ймовірно змусить Драгі підбирати яструбині зауваження з особливою ретельністю. Або зовсім утриматися від них.

Початок «загвинчування гайок» було покладено з рішенням скорочувати баланс активів. Однак перехід до обговорення ставок дається набагато важче ніж в США, тому активність економіки єврозони цілком покладається на низьку вартість запозичень. Останні дані з опитувань менеджерів у виробничому секторі і сфери послуг вказали на загасання імпульсу від тривалого стимулювання, навіть у лідера Єврозони Німеччини:

Корисно згадати що в останньому протоколі засідання ЄЦБ (за вересень), млява активність у виробничому секторі була також згадана як причина, чому ЄЦБ досі не може зняти якір. Можна не сумніватися, що слабкі дані за жовтень також внесуть свій внесок в песимізм ЄЦБ. Чому важливі саме ці дані, а не безробіття, інфляція та інші споживчі характеристики як в США?

А тому що споживчий потенціал залишається слабким, і економіка орієнтується на інвестиції (знову ж капвкладення) і зовнішній попит, то є експортні замовлення. Досить поглянути на те, як плавно стискається частка споживання ВВП в локомотиві єврозони Німеччини:

З точки зору інфляції простежується двояка картина. З одного боку вона є — 2.1% загальний показник, включаючи паливо, з іншого боку 0.9% — на основні споживчих товарів. Така інфляція — неприємне явище, так як вона підтискає маржу виробників за рахунок зростання витрат, без можливості переносити їх на внутрішній ринок через обмеження попиту. З тарифними війнами додався ще і дефляційний тиск в експортних цінах.

Скромна інфляція, як наслідок, також диктує необхідність зберігати стимулювання.

Нижче експерт компанії виділив основні моменти сьогоднішнього засідання, до яких буде чутлива європейська валюта:

  • Приблизний прогноз ЄЦБ, коли може змінитися ставка. На двох минулий засіданнях було формулювання «ставки будуть залишатися на колишньому рівні принаймні до літа / кінця літа 2019 року. Відповідно ринок зійшовся на вересні і цей консенсус зараз закладено в євро. Швидше за все формулювання залишиться таким же непрозорим, так як умови в економіки злегка зіпсувалися, а курс на посилення вже взято. Тому тут очікується нейтральний ефект по євро.
  • Прогноз по завершенню програми скупки активів. Згідно минулого формулювання, ЄЦБ завершує програму в цьому році. Найбільш вірогідний сценарій — повторення формулювання без відчутного впливу на європейську валюту.
  • Оцінка поточного зростання і його перспектив. На минулому засіданні Драгі заклав досить високу планку у вигляді формулювань «broad-based expansion in the EU» та «gradually rising inflation». Відкат фондових ринків і останні дані відповідно створюють серйозний виклик для ЄЦБ зберігати оптимізм. Будь-яке відхилення вниз, наприклад «incoming information points towards some moderation» зробить євро дуже боляче.
  • Звичайно ж питання по ре-інвестуванню доходів з облігацій, які досягли терміну погашення. На минулому засіданні Драгі заявив, що це буде тема для дискусій на одному із засідань до кінця року. Тобто сьогодні або в грудні. Коли ЄЦБ завершить програму покупки бондів, він продовжить купувати, але тільки на гроші, що надходять як купонний дохід і виплачений номінал по поточних активів (бондами). Питання відповідно в тому, облігаціями якого терміну погашення віддасть перевагу ЄЦБ — короткостроковим або довгостроковим?
  • Якщо буде більш-менш конкретний натяк, куди піде ЄЦБ, за ним і ринок. Але покупки бондів інструмент більше технічний, це не політика ставок яка орієнтована на широкий клас економічних агентів тому повинна бути передбачена. Тому з метою ефективності, Драгі ймовірно спробує відстояти гнучкість інструменту і буде ухильно відповідати на це питання.
  • Питання по Італії. Дуже малоймовірно, що ЄЦБ зробить натяк про пряму підтримку італійського ринку бондів, через ту ж політику реінвестування. В такому випадку євро має злетіти. Однак скоріше за все підуть загальні фрази про мудру фіскальну політику, необхідності дотримуватися загальних правил ЄС і т.д.

За матеріалами Tickmill

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися