Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 жовтня 2018, 12:15

Аналітика на 25.10.2018. Євро стабілізувався в очікуванні ЄЦБ, золото мітить на нові максимуми

За повідомленням керівника департаменту аналітики компанії  Global FX, занепокоєння з приводу уповільнення американської економіки і корпоративної звітності спричинило досить масштабне просідання індексів Уолл-стріт, де Dow Jones знизився більш ніж на 600 пунктів. Перейнявши естафету у своїх колег, азіатські майданчики теж занурилися в червону зону, не забуваючи про напруженість на близькосхідному фронті і побоювання з приводу уповільнення темпів зростання світової економіки в цілому. Лідерами падіння в регіоні стали японські акції, які обвалилися до квітневих мінімумів. Nikkei 225 закрився зі зниженням на 3,7%. Китайський Shanghai Composite і гонконгський Hang Seng втратили в середньому по 1,5%, а південнокорейський Kospi — майже 2%. Не дивно, що в такій обстановці спостерігається просадка і в Європі, тим більше що інвестори нервують перед засіданням ЄЦБ, яке стане головною подією дня.

Втім, це засідання навряд чи стане доленосним для євро в тому числі і до ринків в цілому. З моменту минулого засідання не відбулося подій, які могли б внести істотні корективи в оцінки регулятора. При цьому є ризик погіршення загальної риторики в світлі подій навколо Італії, Брекзіта і все більш явних ознак погіршення самопочуття економіки єврозони. До слова, наочним прикладом цього є опубліковані вчора дані по діловій активності в регіоні, які сильно розчарували. Пара євро / долар не змогла втриматися над рівнем 1.14 і зазначила більш ніж 2-місячні мінімуми в районі 1.1378. До закриття  котирування не повернулися вище за психологічну позначку, яку тестують на ранкових торгах у четвер. Поточний відскік носить скоріше технічний характер, але також частково пов'язаний із загальним ослабленням попиту на долар. Крім засідання ЄЦБ і прес-конференції Драгі, сьогодні вплинути на динаміку основної валютної пари можуть дані з США, що включають звіт по замовленнях на товари тривалого користування і незавершених операцій з продажу житла. До тих пір, поки котирування не піднімуться вище рівня 1.15, знижувальні ризики будуть превалювати.

Котирування нафти намагаються стабілізуватися після недавнього обвалу. Напередодні Brent знову подешевшала, ледь втримавшись над рівнем 75, але масштаби просадки на цей раз носили набагато скромніший характер. Міненерго рапортував про зростання запасів сирої нафти на 6,3 млн барелів, що на 1,5% перевищило прогноз. Але в порівнянні з даними API офіційний звіт виявився не таким агресивним, і гравці утрималися від подальших продажів. Основна увага ринку зосереджена на перспективах збільшення видобутку ОПЕК + в зв'язку з прийдешніми санкціями щодо Ірану. Якщо виробники продовжать «заспокоювати» інвесторів своєю готовністю компенсувати збиток, нафта продовжить дешевшати. У короткостроковій перспективі Brent може спробувати відновитися, але потенціал покупок виглядає вельми обмеженим на даному етапі, і загроза для рівня 75 зберігається.

Золото продовжує набирати бали, демонструючи зростання третій день поспіль. На руку металу грає нестійке ставлення інвесторів до ризику, яке допомагає ігнорувати міцні позиції долара. Втім, «доларовий фактор» все ж стримує биків, які ніяк не зважаться на пробій рівня 1240, який виступає в ролі найближчого опору. Проходження цієї позначки ознаменує собою якісне поліпшення технічної картини. Але для цього буде потрібно поєднання втечі від ризиків і зниження привабливості «американця». У найближчій перспективі велика ймовірність фіксації прибутку по дорогоцінному металу після нещодавнього зростання.

Як вже було сказано, ключовою подією дня стане засідання ЄЦБ і наступна прес-конференція Драгі. Також ринок зверне увагу на дані Ifo в Німеччині. У Британії за сьогодні не заявлено статистики, а Штати публікують звіти за зверненнями за допомогою з безробіття, незавершених операцій з продажу житла, щодо замовлень на товари тривалого користування, торговельного балансу і оптових запасів.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися