Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 жовтня 2018, 15:25

Шанс на мільярд: де стартапам шукати інвесторів

Українська стартап-екосистема відчуває гостру нестачу венчурного капіталу, програючи у конкуренції за увагу інвесторів іншим країнам. UNIT Investment Summit, який пройшов у Києві 16 жовтня, став майданчиком для залучення міжнародних інвестицій в перспективні українські IT-стартапи.

Питання залучення капіталу за допомогою первинного випуску криптомонет (ICO) на піку актуальності: у 2017 році за допомогою цієї моделі компанії змогли залучити сумарно $3,25 млрд. Деякі країни навіть почали впроваджувати нормативну базу для проведення ICO: в ОАЕ, наприклад, з 2019 року можуть дозволити залучати капітал, продаючи криптовалюту.

У той же час цей вид інвестицій як і раніше несе серйозні ризики. Законодавство інвесторів не захищає, а ймовірність нарватися на шахраїв досить висока. Є чимало прецедентів, коли на перший погляд перспективні проекти терпіли фіаско, а то і зовсім зникали з грошима інвесторів. Тому багато інвесторів віддають перевагу традиційним венчурним інвестиціям в блокчейн-стартапи: їх обсяги за 9 місяців 2018 року зросли на 280%.

Стартапи, які мріють стати «єдинорогами», знаходяться у постійному пошуку інвесторів. Для появи «проектів на мільярд» необхідні 3 умови: таланти, капітал та розвинена інфраструктура: бізнес-кампуси, блокчейн-лабораторії, акселератори та ін. Організатори UNIT Investment Summit подбали про всі складові успіху, забезпечивши сприятливе середовище для вибудовування партнерських відносин між членами tech-товариства Центрально-Східної Європи.

Захід проходив в інноваційному парку UNIT.City, де створена екосистема для розвитку бізнесу у сфері високих технологій та креативних індустрій. UNIT Investment Summit зібрав близько 150 гостей з двадцяти країн. Серед них були інвестори, під керуванням яких сумарно знаходиться більш ніж $300 млн.

Останніми трендами у сфері венчурного інвестування з аудиторією поділився Рік Расмуссен — успішний підприємець із Силіконової долини, інвестор та директор стартап-програм університету Берклі, США.

Інший іменитий спікер — Ральф Глабішніг, співзасновник швейцарського блокчейн-аналога Кремнієвої Долини — Crypto Valley Association, розповів про майбутнє інвестицій у блокчейн-проекти.

У другій частині заходу пройшов конкурс стартапів, організований у партнерстві з Startup Lithuania. 10 попередньо відібраних команд, серед яких Influ2, Morbax HR та Nuka, представили свої проекти інвесторам у форматі п'ятихвилинних пітчей. Переміг український стартап в галузі альтернативної енергетики SolarGaps. Команда поїде на конференцію Startup Fair 2019, яка пройде у Вільнюсі.

«Батл» стартап-екосистем провели представники Польщі, країн Балтії, Білорусі, Балкан, Болгарії та України: протягом 10 хвилин вони ділилися досвідом і презентували досягнення свого локального tech-середовища.

UNIT Investment Summit проводився в рамках Kyiv Investment Week — серії заходів для інвесторів, представників фондів, бізнес-ангелів, стартапів та підприємців з усієї Європи, організовані командою UNIT.City Innovation park.

Коментарі - 8

+
+30
mary27
mary27
19 жовтня 2018, 0:06
#
Давать деньги стартаперам под их безумные прожекты?
Лучше в казино проиграть.
Или занятся веселыми играми с расчетными фьючерсами с кредитным плечом.
+
0
requiming
requiming
19 жовтня 2018, 8:26
#
У меня был опыт работы в одном из стартапов, которые упомянуты выше, вы действительно в чем-то правы .
+
+15
Bobby Axelrod
Bobby Axelrod
19 жовтня 2018, 10:21
#
Ну если есть свободные деньги, которые в случае чего не жалко потерять можно и вложить, а вдруг выстрелит. Как с криптовалютами.
+
+15
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
19 жовтня 2018, 20:20
#
Я считаю, что этот конкурс энергетических стартапов уже давно выиграли Нафтогаз с НКРЕ. Зачем ломать голову, изобретая какие-то альтернативные технологии? Задрал тарифы на газ и свет и качай прибыль. Год прошёл: заработанное прожрали, задрали тарифы ещё на 50%, и так далее. Украинский (частный) газ по себестоимости в 40 долл. продают на Запад по 300 долл.- разницу в карман, а для нужд населения и промышленности закупают у Словении по 400 долл за бюджетные деньги, плюс в Украине ещё накрутить. Коперфилд нервно курит трубку.
А как там Киеву со стартаперами и без централизованной горячей воды живётся?
+
0
Danconia
Danconia
19 жовтня 2018, 21:50
#
Нормально живется бойлеры уже лет 10 как стоят у подавляющего большинства киевлян
с чего такие выводы — если на каждом окне висит блок кондера, то уж на бойлер и подавно деньги есть.
+
+3
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
20 жовтня 2018, 7:58
#
Ну и ладушки.
+
0
mary27
mary27
19 жовтня 2018, 23:32
#
Та нормально живется — бойлеры все запилили.

Насчет ''стартапов'', там в 99% или феерическая некомпетентность или простой обман ''инвестора''.

Полагаете, лучше в Скрепоносной купить, со скидкой?)
+
0
Ladoga
Ladoga
19 жовтня 2018, 20:34
#
Через секьюрити токены, просто и со вкусом.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися