Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 жовтня 2018, 17:21

Наші на Балі: нові вимоги МВФ

Тиждень, що минає, запам'ятався черговим раундом переговорів України з МВФ -  цього разу на Балі, а також «наїздом» СБУ на главу відомої інвестиційної компанії.

Підсумки тижня в своєму блозі на «НВ» підводить фінансист Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочену версію.

На фондових ринках США почався період жорсткої корекції. Президент Трамп вирішив, що поки всі не звинуватили в усьому його торговельні війни, краще звинуватити когось першим і почав грати в Ердогана, знайшовши крайніх в особі ФРС. Заявивши, що підвищення ставок ставить під загрозу зростання фондових ринків, який стався тільки стараннями партії Батьківщина, тьху ти, стараннями самого Дональда Трампа. У ФРС сидять пристойні люди, тому вони поки мовчать, хоча могли б нагадати, що торгові війни пана президента щойно привели до перегляду прогнозу зростання світової економіки від МВФ у бік зниження. Правда і в тому, що зростання ставок дійсно стало однією з причин поточної корекції.

Український сегмент єврооблігацій був під тиском, але не дуже сильним: за останній тиждень суверенні папери втратили приблизно один пункт, продовжуючи очікувати результатів переговорів з МВФ. Сам Фонд цими днями проводить свої щорічні зустрічі на Балі, куди вирушила й українська делегація, щоб отримати ще одну можливість провести переговори.

Глава Світового Банку в Україні Сату Кахконен окреслила головні проблеми, заплановані до обговорення. І це вже не ціна на газ, за ​​якою цифра в 25% тарифів сприймається як факт. В першу чергу це податок на виведений капітал і податкова амністія. Перший є передвиборчою фішкою президента і нової популістською загрозою, адже якщо раніше перед виборами активно роздавали гроші, то зараз їх немає, і доводиться активно обіцяти зниження податків. Сенс той самий, — зростання дефіциту бюджету, що, звісно, не радує МВФ.

Щодо податкової амністії, то під неї явно намагатимуться протягнути тих політиків, до яких є питання і з боку НАБУ, і з боку західних банків, які не надто довіряють таким джерелам походження доходів, як «виграв у лотерею» чи «вся сім'я скинулася". Цей пункт загрожує боротьбі з корупцією, яка є одним з пріоритетів програми МВФ. Як результат, переговори застопорилися на цьому етапі.

Зла іронія в тому, що якби українська сторона не морочила голову МВФ з антикорупційним судом майже рік, а завершила переговори ще навесні, то давно був би отриманий транш, який забезпечив би залучення іншого необхідного фінансування. І зараз не було б критичної залежності від МВФ і можна було б дозволити собі перед виборами набагато більше. Але традиційна стратегія знову традиційно дала збій. Правда, поки що економіка тримається добре. Гривня другий тиждень зміцнюється, даючи змогу НБУ викуповувати валюту в резерви і вже трохи сильніша рівня в 28,0 за долар. Щоправда, оприлюднені дані стосовно інфляції виявилися трохи вище очікувань НБУ. Рік до року інфляція тепер становить 9%. Традиційне сезонне зростання інфляції у вересні становило 1,9% і драйвиться тепер не цінами на продукти, а бензином.

Реакція Нацбанку на зростання інфляції, його вербальна комунікація змушує очікувати чергове підвищення облікової ставки. Особливо якщо з МВФ не вдасться домовитися вже найближчим часом.

Прибутковість ОВДП на первинному ринку продовжує зростати, однак поки ще не приносить уряду істотних дивідендів. Прибутковість валютних ОВДП вже досягла 7,5%, конкуруючи зі ставками єврооблігацій.

Решта фондового ринку знову потрапила під пильний вплив СБУ, зокрема, завдяки тим самим державним облігаціям. Після того, як силовики забрали ліцензію в Української Біржі і вивели з ринку найліквіднішу акцію, вони, напевно, дуже здивувалися, що ринок досі не загнувся. І прийшли перевірити і біржі, і низку фондових компаній. Причина, чому вони це зробили, може бути цілком реальною: зараз багато українських політиків чи й самі співробітники СБУ намагаються придумати, звідки у них гроші (а також будинки і російські паспорти у їхніх дружин), і деякі використовують для цього інструменти фондового ринку. Наганяють дохід, ганяючи туди-сюди ОВДП.

Інша справа, що мало хто в Україні вірить, що економічне крило СБУ приходить заради захисту інтересів держави. Одразу виникає версія, що люди або прийшли «вирішувати питання», або «помилилися дверима». Остання версія має право на життя, адже вломилися до Тараса Козака, глави інвесткомпанії «Універ». І тут є підозра, що українські пінкертони просто переплутали його з тим Тарасом Козаком, який недавно купив відомий інформаційний смітник NEWS ONE. Цілком можливо, що саме до нього з обшуком повинні були прийти з СБУ, але помилилися дверима. Завжди хочеться вірити в краще.

Коментарі - 15

+
+75
blago
blago
13 жовтня 2018, 19:43
#
Хочу у автора статьи поинтересоваться, на всякий случай, а какой телеканал в Украине не информационная помойка?
+
+45
dfdfdf
dfdfdf
15 жовтня 2018, 0:31
#
Ну получили бы транш весной, проели, часть разворовали а дальше что? Молиться на следующий? Это не выход.
+
+9
Qwerty1999
Qwerty1999
15 жовтня 2018, 19:49
#
Нацбанк объявил тендер на закупку елочных игрушек.
Предложения принимаются до 18 октября.
Ожидаемая стоимость закупки составляет 116,8 тыс. гривен.
НБУ намерен купить 1 620 елочных игрушек диаметром от 5,5 до 12 сантиметров.
Украшения должны быть поставлены до 1 декабря текущего года.

+
0
yarg
yarg
16 жовтня 2018, 14:40
#
И что?
вы когда на новый год гуляете по центру города, видите елки, гирлянбы, подсветки — вы думаете это все оплачивает Дед Мороз?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
16 жовтня 2018, 14:55
#
Может кто-то захочет накосить бабла.
+
0
yarg
yarg
16 жовтня 2018, 15:01
#
На тендере на елочные игрушки на 100 тысяч гривен? Как-то сомневаюсь.
+
0
yarg
yarg
16 жовтня 2018, 15:14
#
Накосить бабла гораздо проще на чем-то типа «заправки картриджей».
О игрушках каждый не поленится спросить « а где они? » « а почем такие на розетке» и т.п. каждый же ревизор.
А что спрашивать о заправке? где она? заправилась и уже исписалась. все.
это так, с ходу :)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
16 жовтня 2018, 17:20
#
Средняя цена одной игрушки = 72 грн.

Сомневайтесь и дальше…

На бензине там уже давно другие зарабатывают
+
0
yarg
yarg
16 жовтня 2018, 17:52
#
Буду сомневатся.
какие там «другие»… там один хоз. отдел, который проверяют ревизии по 3 раза в год. А в промежутках служба безопасности и внутренний аудит. и они чтобы «преступно украсть» 2000 долларов (по вашим подсчетам) обьявили этот тендер (который теперь обсуждает вся страна )?
не верю. лажа.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
16 жовтня 2018, 20:28
#
Ну почему сразу украсть.

Я ведь всего-лишь предложил кому-нибудь заработать 10%-20% от суммы сделки.
И если для вас это не деньги, то какой смысл тогда обсуждать.
Неужели ёлочный шарик нельзя купить по 50 а продать по 70.
+
0
yarg
yarg
16 жовтня 2018, 20:57
#
Слишком мало и слишком палевно. Я же сказал — заправка картриджей :) никто и н езаметит. А здесь — пол-страны уже обсуждают.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
16 жовтня 2018, 22:32
#
Всего два чела обсуждают, а страницу посетили немного менее тысячи читателей.
Читали текст или нет — не известно.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 жовтня 2018, 0:25
#
«Слишком мало и слишком палевно.»

А если взглянуть на перспективу…

Национальный банк Украины планирует обновить замки на дверях главного хранилища в столице. Сегодня, 16 октября, банк объявил тендер на проведение данных робот. В течение 2 недель Нацбанк будет принимать заявки от участников, а 2 ноября состоится аукцион.
В течение года компания, которая выиграет тендер, должна будет сменить 56 замков, а еще на 28 дверях заменить подлинный замковый механизм и провести наладку. Кроме того, на 112 дверях компания заменит подшипники петель и уплотнительные кольца.

На данную работу Нацбанк выделил 2,4 млн грн. Интересно то, что в официальных документах чиновники не называют причину смены замков.

Можно запастись копиями ключиков от дверей НБУ…
+
0
yarg
yarg
18 жовтня 2018, 7:57
#
А какое отношение к тендеру имеет причина смены замков и ремонта дверей? Подрядчику это важно?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 жовтня 2018, 10:37
#
Никакого…
Это чтобы больше текста было в сообщении о тендерном предложении НБУ.

Мне платят не только за количество сообщений, но и за количество букв в них. :-)
Тексты, помещающиеся в одно смс-сообщение обычно не оплачиваются. :-(
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися