Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 жовтня 2018, 14:39

Ціни на криптовалютному ринку формуються торговими ботами

Багато експертів переконані, що недостатньо регульований ринок криптовалют знаходиться у владі торгових роботів, які суттєво впливають на ціноутворення. Про це повідомляє Wall Street Journal.

Багато експертів переконані, що недостатньо регульований ринок криптовалют знаходиться у владі торгових роботів, які суттєво впливають на ціноутворення.
Фото: asiainc500.com

Алгоритмічна торгівля надзвичайно поширена не тільки на традиційному, але і на криптовалютному ринку, який, на думку фінансових регуляторів, сильно зазнає маніпуляцій. Існує думка, що саме останні — причина того, що Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) відхиляє заявки на запуск біткоін-ETF, пише Forklog.

За словами співзасновника CoinList Енді Бромберга, з плином часу проблема стає все більш актуальною, набуваючи глобального масштабу.

Один бот може маніпулювати цілим ринком

Керуючий партнер хедж-фонду Virgil Capital Стефан Кін зазначив, що його компанія використовує ПЗ власної розробки для протидії «ворожим» ботам на десятках криптовалютних бірж по всьому світу. Фірмі деякий час доставляв масу неприємностей якийсь «бот-терорист», через якого Virgil зазнала збитків на угодах з Ethereum.

За словами Кіна, програмне забезпечення його компанії щохвилини відстежувало ціни криптовалют для виявлення можливостей арбітражу. «Ворожий» бот виставляв ордера на продаж за заниженою ціною, підштовхуючи Virgil на покупки. Однак відразу перед здійсненням операції цей бот прибирав ордера на продаж. В результаті програма нагромаджувала накази на покупку, вони сприяли підвищенню цін на ряді бірж.

Процес виставлення фейковий ордерів і подальшої їх скасування відомий як спуфинг. Він створює ілюзію надмірно високого попиту або пропозиції на ринку, вводячи в оману трейдерів.

Є й прихильники маніпуляцій

Деякі затяті противники регулювання ринку криптовалют стверджують, що в маніпуляціях ринком немає нічого поганого, і навіть відкрито підтримують подібного роду дії.

Так, трейдер Кьєтіл Ейлерстен створив програму Quatloo Trader яка позиціонується їм як «провідний інструмент для маніпулювання ринком». У розмові з WSJ він зазначив, що немає сенсу регуляторам забороняти ринкові маніпуляції. Замість цього краще надати дрібним трейдерам просунуті інструменти для маніпулювання ринком. За його словами, це кілька зрівняє можливості різних його учасників.

«Якщо маніпулює кожен, то не маніпулює ніхто», — поділився оригінальної думкою Ейлерстен.

Боти — основа схем Pump & dump

Торгові боти часто грають ключову роль в схемах Pump & dump, спонукаючи натовп недосвідчених учасників ринку закуповуватися «на хаях».

Програма Quatloo Trader володіє свого роду «інструментарієм для китів», який дозволяє реалізовувати «неправомірні стратегії». Одна з функцій — так званий «пінг-понг». Він дає можливість користувачам здійснювати угоди на купівлю/продаж з самими собою, створюючи на ринку ілюзію бурхливої ​​торгівлі, а також штучно завищуючи обсяги торгів і ціни активів. Такі операції носять назву «wash trades» і заборонені на традиційних фінансових ринках.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися