Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 жовтня 2018, 13:29

В НБУ назвали 3 головні проблеми найбільших банків

В Національному банку бачать декілька головних ризиків, які все ще залишаються на балансі банків. Регулятор їх виявив під час стрес-тестування 24 найбільших фінустанов. Про це повідомила під час брифінгу перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

В Національному банку бачать декілька головних ризиків, які все ще залишаються на балансі банків.
Фото: narodna-pravda.ua

Перша проблема – це високий рівень доларизації кредитних портфелів. Цей ризик залишається актуальним тому, що процеси реструктуризації кредитних портфелів йдуть дуже повільно.

Як зазначила Катерина Рожкова, на сьогодні банки вже кардинально змінили свої політики та стратегії в кредитуванні. «Але старі борги лишилися. І звичайно, коли ми брали, особливо стресовий сценарій, в якому закладений дуже високий ступінь девальвації, то на існуючому портфелі автоматично збільшувалися потенційні збитки», - пояснює Рожкова. Тому НБУ рекомендував підопічним ретельніше працювати над структурою портфелів.

Читайте також: Вісім банків вимагають докапіталізації на 6,1 мільярда — НБУ

Другий ризик, який виявив НБУ – концентрація великих банків на окремих секторах чи окремих позичальниках. «Відсутність диверсифікації підвищує ризик втрат в разі настання того чи іншого сценарію, тієї чи іншої події», - підкреслила замголови Нацбанку.

Третя проблема пов’язана з тим, що на балансі банків з’явилося дуже багато активів, які було стягнено з позичальників в процесі роботи з проблемними активами. В деяких банках їх частка сягає 50% від обсягу загальних активів.

Читайте також: Два держбанки потребуватимуть 17 мільярдів гривень при негативному сценарії

«Це небанківські активи, не банківський бізнес. І вони не приносять грошового потоку. При стрес-тестуванні балансу банку ми робили прогноз доходів, витрат і прибутку. Звичайно, що в трирічній перспективі ці активи не приносять прибутку, а банкам вони коштують рівнесенько по ціні залучених коштів, тобто біля 15% в рік. І з кожним роком ці витрати кумулятивно зростають», - підкреслила Рожкова.

Це впливає на фінансовий результат банків, який становиться негативним, або наближається до нуля. Таким чином капітал фінустанов або зменшується, або не відбувається його зростання.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися