Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 жовтня 2018, 10:30

Банкір розповів, хто визначатиме курсові тренди

Подальші курсові тренди будуть визначати дані щодо врожаю, динаміка цін на продукцію українського експорту і отримана виручка, перспективи співпраці з МВФ, глибина девальваційних настроїв бізнесу і населення, жорсткість монетарної політики НБУ.

Подальші курсові тренди будуть визначати дані щодо врожаю, динаміка цін на продукцію українського експорту і отримана виручка, перспективи співпраці з МВФ, глибина девальваційних настроїв бізнесу і населення, жорсткість монетарної політики НБУ.
Фото: itsales.camp

Про це заявив у коментарі «Мінфіну» директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

«Економіка України залежить від обсягів імпортованих і експортованих товарів. Тому динаміку курсу гривні визначає співвідношення пропозиції валюти і попиту на неї. Пропозицію формують експортний виторг, прямі іноземні інвестиції, фінансова підтримка міжнародних фінансових організацій і українців, що працюють за кордоном. Попит обумовлений активністю імпортерів, необхідністю обслуговувати зовнішні запозичення, відтоком капіталу. Свій внесок робить населення, яке вважає за краще зберігати заощадження у валюті», — зазначив він.

За його словами, гривня чутлива до кон'юнктури світових сировинних ринків і реагує на економічну ситуацію в країнах-торговельних партнерах України.

«Дефіцит торгового балансу підсилює зростання цін на енергоносії, випереджаючи зростання вартості товарів українського експорту, зокрема, продукції ГМК і АПК. Це негативно позначається на курсовій динаміці. А розбіжність „високих сезонів“ з експорту та імпорту проявляється циклічним сезонним зміцненням курсу гривні навесні-влітку і його просіданням восени-взимку», — говорить банкір.

Також, Курінний зазначив, що не слід недооцінювати політичні та популістські ризики передвиборчого періоду.

«Проти гривні працює психологічний фактор „саморозкручуваної спіралі“: в період зростаючого попиту пропозиція валюти максимально скорочується. При цьому запасу гривневої ліквідності вистачає, що дозволяє спекулятивно розгойдувати курс», — коментує фінансист.

За словами Курінного, курс, закладений в бюджет-2018, з запасом враховує можливі сценарії і комбінації зазначених факторів. При відсутності економічних і політичних шоків курс не покине діапазон 28-29 гривні за долар США.

Коментарі - 1

+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
4 жовтня 2018, 12:14
#
««Против гривны работает психологический фактор «самораскручивающейся спирали»: в период растущего спроса предложение валюты максимально сокращается. При этом запаса гривневой ликвидности хватает, что позволяет спекулятивно раскачивать курс»,- комментирует финансист.» — где этот запас? Банкир не знает что НБУ вынимает гривну, потому несмотря на период, когда обычно растет валюта, она почему то на месте топчится или вообще возвращается к порогу 28,15?
Остальное все описано правильно. Как и прогноз 28-29, если все ОК.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися