Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 жовтня 2018, 15:20

ФОПи, банки та фіскали. Чи є проблеми

В серпні цього року Державна фіскальна служба направила банкам вимогу надавати інформацію за всіма ФОП, які мають рахунки як фізособи. Таким чином фіскали збираються боротися з підприємцями, які ухилялися від декларування доходів, отримуючи оплату за товари і послуги на особисті банківські рахунки замість корпоративних.

У середині вересня механізм обміну інформацією почав працювати. Які наслідки це матиме для підприємців, «Мінфіну» прокоментував президент Асоціації платників податків України Григол Катамадзе. 

Нещодавно в. о. заступника голови ДФС України Євген Бамбізов повідомив, що в Україні запрацював механізм взаємодії Державної фіскальної служби України та банківських установ в частині обміну інформацією щодо рахунків фізичних осіб-приватних підприємців: «Від банків отримана перша інформація про рахунки, відкриті особами, які мають статус ФОП. Зараз вона обробляється. І вже попередній аналіз свідчить: лише третина з них відкрита як рахунки для ведення підприємницької діяльності. Майже 2 млн. самозайнятих осіб, а банківські рахунки, відкриті для здійснення підприємницької діяльності, мають лише 964 тис. фізичних осіб-підприємців, що свідчить про навмисне заниження оборотів бізнесу і ухилення від податків. За попередніми оцінками, від цього бюджет зазнає істотних втрат – мова йде про мільярди гривень».

Норми Податкового кодексу України передбачають вимоги до відкриття та закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах.

Зокрема, згідно з п. 69.2. статті 69 Податкового кодексу України банки та інші фінансові установи зобов’язані надіслати повідомлення про відкриття або закриття рахунка платника податків – юридичної особи, у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, чи самозайнятої фізичної особи до контролюючого органу, в якому обліковується платник податку, у день відкриття чи закриття рахунка.

Окрім цього, фізичні особи-підприємці та особи, які ведуть незалежну професійну діяльність, зобов’язані повідомляти про свій статус банки та інші фінансові установи, в яких такі особи відкривають рахунки (п. 69.7. ст. 69 ПКУ).

У відповідності до чинного законодавства, інформація має бути подана представниками банку в день відкриття або закриття суб'єктами господарської діяльності банківського рахунку.

Я не розумію, в чому тут раптом побачили велику проблему і підняли галас? Якщо фізична особа відкриває рахунок для ведення своєї господарської діяльності, має намір чесно вести бізнес, дотримуючись усіх відповідних норм законів України, то їй боятися нічого. Не можна заперечувати той факт, що існують випадки використання фізичною особою — підприємцем рахунку, відкритого для нього в банку як для фізичної особи, з метою отримання коштів за свої послуги чи товари в результаті здійснення підприємницької діяльності, тим самим приховуючи свої доходи, які в свою чергу не оподатковуються. Ці факти, на жаль, є і дійсно можна погодитись із Євгеном Бамбізовим, — від цього бюджет несе мільярдні втрати. А одним із способів запобігання цьому є своєчасне подання банками повідомлень про відкриття та закриття всіх без винятку рахунків, відкритих для платників фізичних осіб – підприємців, до контролюючих органів.

Податки мають платити усі: і великий бізнес і підприємці. Винятків бути ні в якому разі не повинно!

Коментарі - 4

+
+8
torn
torn
2 жовтня 2018, 16:06
#
Все это хорошо и правильно, но почему не поднимают пределы оборотов для малого бизнеса? Они не пересматривались с 2014 года, а все уже в 3 раза выросло. Без этого такие меры воспринимаются как давление на малый бизнес.
+
+16
Wless
Wless
3 жовтня 2018, 9:17
#
Ключевое слово все. сюда входят налоги от бизнеса, откатов, разрешений, с офшоров, яхт, дворцов, вертолётов… наконец с украденного и выведеного бабла
+
+13
Barmaley33
Barmaley33
3 жовтня 2018, 11:54
#
А я вот не пойму, в чём смысл вести бизнес со счетом физлица? Насколько я осведомлён, то за поступления на карточку налог 18% + 1,5%, а на счёт ФОП — 5 или 3, ещё возможен ПДВ. Просто наш народ не обременяет себя трудностями ведения документации, сдачей отчетностей в налоговую и соблюдением налогового законодательства, проще на карточку получить, отдать процент банку за зачисление или обналичивание и не париться. Зато потом, когда налоговая спрашивает почему, начинается вой о давлении на бизнес, препятствии предпринимательства и вообще все кругом злые и не дают работать. И если тыкнуть их в законодательство, то отмахнутся, мол, все так делают и не один год, один я крайний, что ли?
+
0
eastpakk
eastpakk
3 жовтня 2018, 14:42
#
Далеко не за все поступления приходится платить налог 18%+1,5%. И одну из основных причин правильно указал ton — пределы по обороту у единоноложников очень маленькие и их давно пора пересмотреть в сторону увеличения. Конечно, если все поступления — это чистая прибыль, то не вопрос — предел нормальный. Но если это просто доход и есть куча растрат, то лимиты просто смешные.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися