Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 жовтня 2018, 16:51

Чи вигідно брати кредит на нерухомість в Україні?

Сьогодні придбати нерухомість в Україні досить непросто, незважаючи на те, що кількість пропозицій від забудовників з кожним роком тільки зростає. Проблема у тому, що придбання нерухомості це досить-таки серйозний крок для кожного з нас у фінансовому плані, далеко не всі можуть собі дозволити купити власну квартиру. Співвідношення вартості нерухомості і доходів населення, не дають можливості, наприклад, молодій сім'ї придбати квартиру.

Сьогодні придбати нерухомість в Україні досить непросто, незважаючи на те, що кількість пропозицій від забудовників з кожним роком тільки зростає.
Сьогодні придбати нерухомість в Україні досить непросто, незважаючи на те, що кількість пропозицій від забудовників з кожним роком тільки зростає


Одним з очевидних варіантів вирішення такої проблеми є кредитування. Однак, цей інструмент в Україні не дуже популярний серед споживачів, у зв'язку з наступними обставинами. По-перше — нестабільність економічної системи, а саме коливання курсу валют відносно національної валюти безпосередньо впливає на кінцеву вартість продукту (сьогодні кредити видають в національній валюті, але при таких угодах банки завжди мінімізують свої ризики в договорах, враховуючи інфляцію гривні по відношенню до долара США). По-друге — високі відсотки кредитування у банках України — середній показник коливається від 17% до 24.5% в залежності від характеру нерухомості: в новобудові або готовому будинку.


Так, зважаючи на високий відсоток кредитування та коливання курсу валют, переплати за тіло кредиту з кожним роком збільшується. В першу чергу, клієнти декілька років виплачують відсотки по кредиту банку, а опісля того, лише розпочинають виплачувати і саме тіло кредиту. Зважаючи на це, нерідкі випадки, коли покупець замість однієї квартири виплачує у результаті дві. Для наочного прикладу, уявімо, що умовний клієнт хоче купити квартиру вартістю близько 25 000 дол. США. Початковий внесок дорівнює 25% від суми і складе близько 6 000 долл. США. Так, сума його кредиту становить 19 000 дол. США. За умови терміну кредитування на 10 років, клієнт в результаті заплатить за квартиру приблизно 45 000 дол. США. По суті виходить ще одна квартира. Більш того, у цих розрахунках, ми навіть не враховували інфляцію гривні.

Для порівняння, відповідно до досліджень журналістів ринку нерухомості у світі, в США більше 90% угод з нерухомості проходить при використанні іпотеки. Головним чином, це обумовлено тим, що рівень ставок по іпотечних кредитах в цій країні вважається однією із найнижчих. На сьогодні, ставка по іпотеці в США, у більшості банків країни, становить від 2.5 до 4% річних, а термін кредитування від 15 до 30 років.

Нажаль, в Україні ситуація абсолютно протилежна: банки неохоче кредитують населення, навіть, враховуючи високі відсоткові ставки. Зважаючи на це, для вирішення проблеми кредитування населення під купівлю об'єктів нерухомості, ініціативу у свої руки взяли забудовники. Вони намагаються домовитися з банками і отримати для своїх покупців найкращі умови на ринку. У той же час, їх маркетологи формують спеціальні пропозиції для стимулювання операцій на ринку нерухомості зі сторони покупців. Однак, такі рішення особливо нічого не змінюють.

Оскільки, зі сторони покупця ситуація більш-менш зрозуміла, для повноти картини, ми зв'язалися із представником однієї з будівельних компаній Київської області в місті Ірпінь, Будівельної групи «Синергія», генеральний директор якої, Ігор Оверко, прокоментував дану ситуацію таким чином: «В Україні існує значний попит на нерухомість, однак, значна частина потенційних покупців, не може дозволити собі придбати житло. Це обумовлено тим, що далеко не всі мають у своєму розпорядженні потрібну суму. Зважаючи на дану ситуацію, крім розстрочки від забудовника на термін до 2 років, Будівельна група „Синергія“ пропонує своїм покупцям різноманітні іпотечні програми від 5 найбільших українських банків. При цьому, величина першого внеску становить всього лише 20%, а термін іпотеки може досягати 20 років. Виплати по іпотеці для наших клієнтів досить не значні, та складають в ряді випадків не більше 5000 гривень на місяць. Тобто, це навіть менше, ніж оренда аналогічної квартири. Зважаючи на високий рівень довіри та надійності будівельної компанії „Синергія“ на ринку, ряд банків пропонують нашим клієнтам ексклюзивні умови при кредитуванні. Так, наприклад, при першому внеску за квартиру в розмірі 50%, один з найбільших банків, навіть, не вимагає довідки про офіційне працевлаштування з позичальника».

Коментарі - 2

+
0
Алекс Пшистанек
Алекс Пшистанек
5 червня 2019, 21:39
#
Мы брали Кредит в Синергии, на два года, с учетом первого взноса, оплата вышла как за аренду в Киеве, а мы уже жили в своей квартире! Конечно же все выплатили,  даже раньше срока. Игорь Оверко, спасибо вам что создаете возможности для молодых семей обзавестись собственным качественным жильем! Мы как и тысячи других семей благодарны вам за это!
+
0
Руслана  Блакитна
Руслана Блакитна
5 червня 2019, 23:33
#
А у нас другая история, повелись на кредит на квартиру в Комфорт Тауне, нам переуступили кредит + мы выплатили деньги собственникам квартиры за покупку, в итоге заплатили кучу денег за 3 года, помимо отступных, сил уже не было, надо было платить еще 4 года, в целом решились, тоже продали эту квартиру другим купили квартиру в Синергии 2, за год все им выплатили, по скольку в Ирпене и цены адекватные да и процентов переплат нет при рассрочке от застройщика. Всем совет не ведитесь на рекламу 3-5 лет кредит без переплат, после этого периода, переплаты превращались во все 20-25%!!!!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися