Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 вересня 2018, 9:14

Валютні гойдалки і поступова девальвація: для гривні все тільки починається

У революційний і військовий 2014 рік, голосно та зі скрипом, валютний ринок перейшов від фіксованого курсу до плаваючого, але з активним втручанням Національного банку. Пам'ятаєте, як було — прямі інтервенції, аукціони, валютні обмеження. Звичайно, питання, чого було більше — «плавання» або регулювання, залишимо за рамками нашої сьогоднішньої статті.

Якщо курс національної валюти жорстко не прив'язаний до долара (або іншої валюти), то графіки валютних котирувань починають малювати дивовижні «змійки», які можна вивчати і робити прогнозування о майбутніх рухах, грунтуючись на минулих даних.

Звичайно, вивчають і прогнозують курси валюти не тільки для страхування від валютних ризиків, але також і з метою спекуляції. У цивілізованих країнах, з їх гнучкими курсами, прогнозуванням вже давним-давно і успішно займаються. А ось у нас, в Україні, все це тільки починається.

Сьогодні ми спробуємо вивчити графік курсу гривні до долара і спробувати побудувати прогноз руху графіка на перспективу. Нижче показаний денний графік долар/гривні (USD/UAH), в якому зазначено період фіксованих цін, перехідний період і період умовно-плаваючого курсу. Аналізувати будемо тільки плаваючий режим, так як тільки він має прогностичну цінність:

Якщо подивитися на графік гривні, можна помітити, що національна валюта в першій половині року зміцнюється, а в другій половині — знижується. Це називається сезонністю і створює її експорт-імпорт, закупівля горезвісних енергоносіїв і т.п. Ось модель сезонності ми і візьмемо за основу побудови прогнозу по гривні:

Тепер розглянемо величину підйомів і спадів пари долар/гривня:

В середньому, пара росла на 4,4 гривні, а знижувалася на 2,61 гривню. В принципі, видно, що графік після зростання змінювався падінням, яке в даному контексті можна назвати глибокою корекцією. Тенденція — зростаюча (спади і піки — ростуть, і кожний наступний максимум і мінімум вище попереднього).

Якщо брати різницю між двома зимовими піками і двома літніми мінімумами, у нас виходить така картина:

Тобто, середня величина зростання піків у нас становить 0,78 гривні, а середня величина зростання мінімумів — 1,79 гривні. Фактично, мінімуми у нас піднімаються швидше, ніж ми оновлюємо нові максимуми. І головне, що можна помітити — до мінімальних цін минулого літа ми вже не опускаємося. Це означає, що ціну 25,92 гривні за долар, яка була в березні цього року, ми вже не побачимо.

Дані у нас є. Тепер залишилося скласти прогноз курсу долар/гривня на найближчі рік-півтора:

Якщо опиратися на наші розрахунки, то цієї зими нас чекає курс в 30 гривень за долар, наступного літа побачимо зниження цін в район 27,50 гривень за один американський долар, а взимку 2020 року на нас вже чекає зростання курсу до 30,88 гривень за один долар. Середньорічний курс на наступний рік складає 28,99, тобто 29 гривень за долар. Нагадаємо, що в бюджеті-2019 заклали 29,4 гривні за долар.

Звичайно, після зими потрібно буде коригувати дані на основі фактичних показників. Можуть внести корективи в наші міркування і наближення президентських виборів, і питання траншу МВФ. Але в даній статті ми просто виключили економіку і подивилися на графік української гривні з протилежного боку. Звичайно, багато методів графічного аналізу поки залишаються непридатні в силу того, що дуже мало історії, до якої можна було цей самий аналіз застосувати.

Також варто відзначити, що графік чітко і ясно вказує на те, що гривня щодо долара і далі буде девальвувати.

Олег Свиргун, аналітик брокерської компанії Tickmill

Коментарі - 7

+
+99
yarg
yarg
28 вересня 2018, 9:53
#
Люблю технический анализ. когда график курсов рассматривается как нечто самостоятельное, не зависящее от политики, экономики, психоза населения и изучаются колебания этого графика — сильнее или слабее.

Это даже не вилами по воде… это гибрид астрологии и херомантии…
+
0
yurikiev
yurikiev
28 вересня 2018, 10:03
#
Вы правы на все сто! Сколько я графиков и ассимптот посмотрел на форумах волхвов-предсказателей котировок нефти — 99% попадают пальцем в небо, 1% — угадывают.
+
+8
rredrred
rredrred
28 вересня 2018, 11:20
#
Этот график полностью совпадает с графиком поступлений и трат бюджета, чем больше поступлений в бюджет тем выше курс после обмена средств для последкющего вывода из страны, а график эксрпорта и импорта все таки не такой с большими и короткими пиками
+
+30
Олег Свиргун
Олег Свиргун
28 вересня 2018, 10:29
#
У каждого своя правда — кто-то по экономике гадает, кто-то по графикам, кто-то по астрологии (знаю таких). Что поделать — все хотят знать будущее!
+
0
jellied fish
jellied fish
28 вересня 2018, 10:04
#
Оптимистичный прогноз рынка! плавающий курс опасен для страны в данный момент ( несколько спекулянтов легко могут сделать обвал рынка )
+
+23
Олег Свиргун
Олег Свиргун
28 вересня 2018, 10:26
#
У нас, все-таки, курс под контролем НБУ. Вопрос, правда, в качестве контроля. Но фиксированный режим у нас был — вот теперь его плоды и пожинаем.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
28 вересня 2018, 12:12
#
Прогноз слабый, высосан из графиков, вот потому данные аналитики так ошибаются.

С сожалению не принято во внимание много факторов, как внешний так и внутренних, в т.ч. действий НБУ по уменьшению денежной массы и т.д.

Потому для меня такой анализ — это можно показать студентам и людям, которые продолжают верить аналитикам подобного рода.
Я не раз проверял краткосрочный прогноз аналитиков с Альпари, когда они давали прогноз в воскресение, при этом я давал совершенно иной прогноз, их прогноз вообще не шел, мой был правильный.
Так и здесь сказка о 30 за дол. взята с расчетов графиков, что уже смешно. У нас Украина и на курс влияет много факторов, как по укреплению, так и по падению!

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися