Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 вересня 2018, 12:12

ДФС презентувала «Смарт-митницю». Інфографіка

Державна фіскальна служба презентувала «Смарт-митницю», яка поєднує в собі всі інноваційні процеси, які вже функціонують на митницях та які ще планується запровадити.
Фото: rbc.ua

Державна фіскальна служба презентувала «Смарт-митницю», яка поєднує в собі всі інноваційні процеси, які вже функціонують на митницях та які ще планується запровадити. Про це йдеться у повідомленні служби.

«Смарт»-митниця поєднує в собі всі інноваційні процеси, які вже функціонують на митницях та які ще планується запровадити. Це процес постійного інноваційного вдосконалення процедур митного оформлення та митного контролю", – розповів начальник управління заходів нетарифного регулювання ДФС Леонід Муромцев.

В основу концепції нової митниці покладено застосування інноваційних технологій, що перетворюють митне адміністрування в швидкий і високотехнологічний процес.

Як працюватиме

«Смарт-митниця» використовуватиме інтелектуальну систему ризиків, єдиний портал надання дозвільних документів (надаватиметься 31 дозвільний документ), електронне декларування, здійснюватиме управління та контроль над всіма ланцюгами поставок, постмитний контроль та постаудит, застосовуватиме високотехнологічні технічні засоби митного контролю.

Митниця здійснюватиме обмін попередньою інформацією з авіалініями, морськими лінійними агентами, Укрзалізницею, адміністрацією Державної прикордонної служби, NCTS – TIRepd.

Так, надаватиметься інформація щодо реєстру номера транспортного засобу, назви товару та ваги.

Використання високотехнологічних технічних засобів митного контролю передбачатиме відеоспостереження та відеоконтроль, зчитування номерних знаків, ваговий контроль та застосування скануючих систем.

Важливою новацією стане застосування електронного талону в пунктах пропуску через державний кордон.

 ДФС зчитуватиме дані у власну інформаційну систему, вноситиме дані, необхідні для проведення митного контролю, здійснюватиме аналіз ризиків та проставлятиме відмітку «перевірено».

За цим талоном транспортний засіб виїжджає за межі пункту пропуску. Така процедура дозволить пришвидшити проведення митних процедур при перетині митного кордону.

Декларування товарів на «Смарт»-митниці здійснюватиметься за принципом «Єдиного вікна».

Впроваджуватиметься також процедура автоматизованого випуску товарів у митний режим на основі результатів застосування системи аналізу ризиків.

Передбачається три канали випуску товарів за митними деклараціями.

Перший – «зелений канал» - передбачатиме автоматизований випуск товарів за МД без здійснення додаткової перевірки документів та проведення митного огляду.

«Жовтий канал» - випуск товарів за МД здійснюватиметься після проведення документального контролю, а «червоний канал» (найбільш ризикові операції) - після здійснення документального контролю та митного огляду.

Така система дозволить уніфікувати митні процедури, усунути вплив людського фактору та скоротити час на здійснення митних процедур.

Коментарі - 1

+
0
Григорий П
Григорий П
27 вересня 2018, 14:58
#
Тем временем, растаможка без взяток и оплат фирмам и фирмочкам прилипалам не возможна. В итоге система настроена так, что бы кормить коррупцию
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися