Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 вересня 2018, 18:06

Інновації допоможуть підвищити надійність фінансових операцій

Впровадження інновацій сприятиме не тільки появі нових фінансових продуктів, а й підвищенню рівня безпеки клієнтів при проведенні безготівкових розрахунків. Таку думку висловили експерти в ході конференції Visa Cashless Summit 2018, що пройшла в Києві, на якій було обговорено прогрес фінансових технологій і значення безготівкових платежів для розвитку економіки.

Fintech в Україні та світі

Світовий Fintech продовжує зростати швидкими темпами. У 2017 році встановлено новий рекорд інвестицій у Fintech в світі — $16,6 млрд. А найбільший приріст за результатами минулого року показав європейський Fintech-ринок, який зріс на 120%, — розповів генеральний директор і керуючий партнер UNIT.City Макс Яковер.

За його словами, Fintech в Україні представлений більше 80 компаніями. Практично третина з них працює в сегменті платежів і грошових переказів. Найближче майбутнє українського Fintech — розширення можливостей для безконтактних і мобільних платежів, QR-платежів, більш активне використання електронних і цифрових гаманців, — вважає Макс Яковер.

«В Україні вже реалізовано багато цікавих інновацій — поява безконтактних платежів Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay, можливість безконтактної оплати в метро і наземному транспорті. Також розраховуємо на швидке впровадження QR-платежів», — розповів в.о. голови регіону СНД і Східної Європи компанії Visa Дмитро Крепак. Він зазначив, що сьогодні в світі вже 53% трафіку припадає на мобільний зв'язок. В Україні цей показник помітно скромніший, в цьому році він становить 21%.

Один зі світових трендів — зростання використання смартфонів для проведення платежів. Клієнти хочуть платити швидко і без всіляких додаткових зусиль. Тому потрібно забезпечити простоту і зручність здійснення платежів, при цьому гарантуючи їх надійність і безпеку, — підкреслив Дмитро Крепак.

Пріоритети для інновацій в Україні

З огляду на значний аграрний потенціал нашої країни, велику перспективу має розвиток AgriTek в Україні. Об'єднання інформаційних та аграрних технологій допоможе зайняти цю нішу на ринку, і сприятиме виходу України в число найбільших світових експортерів аграрної продукції, вважає екс-заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків.

Крім того, величезні перспективи впровадження ІТ-технологій в сфері охорони здоров'я, аерокосмічній сфері. А у фінансовій сфері — поява нових можливостей і продуктів завдяки Fintech, і подальше розширення сфери використання Blockchain-технологій, вважає Дмитро Шимків.

Як забезпечити захист споживачів

Національний банк планує більше приділяти увагу захисту прав споживачів у фінансовій сфері. Регулятор розробив проект закону про захист прав споживачів фінансових послуг. Про це розповів директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Олександр Яблонівський. За його словами, прийняття закону дозволить регулятору контролювати прозорість відносин банків і клієнтів, сумлінність реклами фінустанов і т.д. У НБУ вважають, що подальша гармонізація українського законодавства з європейським також сприятиме поліпшенню рівня захисту прав споживачів в Україні.

Фінансова грамотність українців поки знаходиться на вкрай низькому рівні. Тому, пропонуючи нові Fintech-продукти, необхідно замислюватися про наслідки, які несуть нові технології для рядового споживача, застеріг Олександр Яблонівський.

Фінансові інновації повинні розвиватися паралельно із забезпеченням безпеки користувачів, — висловив свою думку віце-президент з ризиків в регіоні Центральної Європи, Близького Сходу і Африки компанії Visa Гектор Родрігез. Потрібно працювати над тим, щоб кожен споживач знав ключові правила забезпечення безпеки своїх персональних даних при проведенні фінансових операцій. Також необхідно постійно впроваджувати більш надійні технологічні рішення для захисту персональних даних споживачів і попередження шахрайства в сфері безготівкових розрахунків, додав він.

На думку почесного президента Київської школи економіки Тимофія Милованова, технологічні нововведення на фінансовому ринку в майбутньому дадуть можливість суттєво обмежити можливості кібер-шахраїв. Так, завдяки можливостям Blockchain і технологій криптування, проблеми, пов'язані з діями шахраїв в Мережі, багато в чому будуть вирішені технологічно, без прив'язки до фінансової грамотності споживачів. Наприклад, заміна ПІН-коду для банківської карти на приватний публічний ключ значно обмежить можливості телефонних шахраїв для незаконного доступу до персональних даних платника, вважає Тимофій Милованов.

Ризики для інновацій та стартапів з боку держави

Держава, так чи інакше, буде прагнути мати більше інформації про фінансові транзакції фізосіб, банків та інших суб'єктів економіки. І так буде надалі, — вважає Тимофій Милованов.

На його думку, аргументами для такого підходу можуть стати необхідність отримання інформації для збільшення збору податків, захисту прав споживачів, протидії фінансуванню тероризму. Але якщо ринок буде зарегульований, це призведе до зниження рівня інновацій в економіці. Адже інновації найчастіше розвиваються в «сірій» зоні, де створюються абсолютно нові продукти, послуги та сервіси, яких ще не було, і де ще немає напрацьованої нормативної бази, що регулює нові продукти і рішення.

Тому бажання держави більш жорстко контролювати, і прагнути отримувати більше інформації про економічні суб'єкти, може призвести до негативних ефектів в економіці. І вплине на зниження розвитку інновацій в країні, — вважає Тимофій Милованов.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися